tiistai 5.7.2022 | 00:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Äänestysprosentti yllätti paikoin jopa iloisesti – Suomalaiset on saatava äänestämään vaaleja uudistamalla

Tiina Ojutkangas
Su 23.1.2022 klo 23:00 | päivitetty su 23:45

Onneksi olkoon kaikki aluevaltuutetut! Historialliset vaalit on käyty ja uudet aluevaltuutetut ovat kiinnostavan tehtävän äärellä. Tärkeä työ uusilla hyvinvointialueilla alkaa ja aika näyttää, miten uusi malli vaikuttaa ihmisten elämään. Katso vaalien tulos tulospalvelusta.

Äänestysprosentista on jauhettu kuukausia ja ainakaan siitä äänestäminen ei ole jäänyt kiinni, etteikö olisi jankutettu. Pohjalaismaakunnissa eivät ennakkoäänestyprosentit luvanneet pelkästään hyvää, mutta toisaalta oli jo silloin havaittavissa, että tietyillä paikkakunnilla äänestäminen innostaisi. Osassa kuntia nähtiin varsin hyviä äänestysprosentteja eikä syyttä. Keskuskaupunkinkien uhka tepsi ja pienet kunnat halusivat näyttää tahtonsa.

Kaiken kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaan äänestysinnokkuus jäi alle 50:n. Keski-Pohjanmaalla ja Kokkolassakin päästiin yli 50 prosentin. Pohjanmaalla äänestysprosentti oli jopa 53,9. Aluevaalien äänestysprosentiksi jäi kuitenkin kaiken kaikkiaan 47,5. Se on murheellinen lukema.

On välttämätöntä tehdä töitä sen puolesta, että suomalaiset tuntevat demokratian hienon mahdollisuuden, äänestämisen, omakseen. Kun alle puolet äänioikeutetuista haluaa vaikuttaa vaalien välityksellä, se tarkoittaa, että yli puolet ei halua. Kun vaalit eivät kiinnosta, voisiko silti olla mahdollisuus, että äänestämistä pidetään tärkeänä velvollisuutena.

Nykyinen poliittinen keskustelu tai sen ankeus ei riitä selitykseksi. Alueelliset ja valtakunnalliset keskustelut ja kannanotot on tehty ihan tosissaan. Aluevaaleja ei ole pidetty välivaaleina, vaikka olisikin hiukan naiivia uskoa, että vaalit eivät olisi jatkumo, joissa eletään myös seuraavia vaaleja.

Vaikka toivoisikin, että suomalaiset pitäisivät äänestämistä mahdollisuutena ja myönteisenä kansalaisvelvollisuutena, pitää syyllisiä etsiä muualta kuin kansalaisista. On korkea aika nostaa vakavaan keskusteluun, pitäisikö vaaleja uudistaa ja vaikkapa yhdistää esimerkiksi Ruotsin malliin.

Lue juttu Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Innasen tunnelmista.

Lue juttu Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Isotaluksen kommenteista.Lue juttu nivalalaisen Eija-Riitta Niinikosken menestyksestä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »