perjantai 1.7.2022 | 23:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Savelan kolumni: Heei, Euroopan unioni ja muita kommentteja Macarenan tahtiin

Antti Savela
To 19.5.2022 klo 07:00

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on mielenkiintoinen mies. Suomalaisittain jo hänen nimensä on sellainen, että jos joku osaa sen lausua ja kirjoittaa vaikka yöllä kesken unien herätettynä, hän ansaitsee Nobelin kirjallisuuden ja lausuntataiteen palkinnon. Siinä missä Robert Zimmermankin.

Mutta itse asiaan. Turkin presidentti on nyt noussut Suomessa keskustelun keskiöön ilmoitettuaan Suomelle ja Ruotsille, että heidän on turha hakea Naton jäsenyyttä. Turkki ei sitä puolla. Erdoğanin mukaan Pohjoismaat hyysäävät liikaa sellaisia kurdeja, joita hän luokittelee terroristeiksi.

Suomi ja Ruotsi taas reagoivat asiaan lähtemällä Valkoiseen taloon Joe Bidenin luokse. Ilmeisesti presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson pyytävät USA:ta puuttumaan asiaan.

Taustalla lienee Turkin halu päästä takaisin F-35-hävittäjäohjelmaan, josta se suljettiin pois Turkin ostettua Venäjältä S-400-ohjustorjuntajärjestelmän. Suomi ja Ruotsi ovat siis Erdoğanille ruuvi, jota ruuvaamalla Turkki haluaa palauttaa omia etujaan Natossa. Tästä tulkinnasta uutisoi kansainvälinen uutistoimisto Bloomberg.

Tiistaina muuten vähälle huomiolle jäi ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon huomautus, että Suomen ja Ruotsin päähenkilöiden kannattaisi lähestyä suoraan Turkkia eikä kannella asiasta mahtimaan johtajalle. Halla-aho pelkäsi, että liittämällä USA sotkuun, tilanne vain mutkistuu. Nimittäin voi hyvinkin olla, että tässä maailmanjärjestyksessä USA:n on vaikea perua hävittäjälinjaustaan. Sen on ehkä helpompi täyttää Turkin keskiviikkona esittämä vaade turvavyöhykkeestä Syyrian rajalleen.

Otsikko taas viittaa Turkin presidentin lausahdukseen Euroopan unionista, kun se yritti komennella Turkkia taannoin pakolaiskysymyksessä. Hauskaa kommentissa ei sinällään ollut itse perusteltu viesti vaan se, että kommentin alku oli sävelletty niin, että "heei Euroopan unioni" oli kuin intro kuuluisalle Macarena-kappaleelle.

Yhtä kaikki Suomen presidentin ja Ruotsin pääministerin tiistainen tiedotustilaisuus toi mieleen kirsikkapuiden kukinnan ihastelujuhlan. Herkistyneet toimittajat kyselivätkin, onko tämä jonkun uuden ja ihanan tulevaisuuden alku Pohjolassa. Sinällään viitekehys ontui, sillä perimmiltään Nato-hakemus on vain kylmän viileää harkintaa turvata rauhaa varustamalla yhdessä sotilaallisesti toista maapallon puoliskoa.

Eikä Turkki tietenkään Pohjolan Nato-jäsenyyttä kaada. Kompromissi löytyy.

Ja ai niin. Katsoin hätäisesti kuvia Nato-hakemuksen jättämistilaisuudesta Brysselistä ja ihmettelin mitä Lassilan Harri siellä tekee. Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen ja haapajärvinen Harri Lassila ovat nimittäin vähäistä enemmän samannäköisiä. Jykeviä miehiä molemmat.

Kommentin alku oli sävelletty niin, että "heei Euroopan unioni" oli kuin intro kuuluisalle Macarena-kappaleelle.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »