tiistai 5.7.2022 | 21:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Soitesta riittää puhetta – nyt tarvitaan paljon työtä Kruunupyy-virheen korjaamiseen

To 26.5.2022 klo 07:00

Soite on ollut medialle ehtymätön uutissampo. Eilenkin uutistarjonnasta kilpailivat Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajan valinta ja keskussairaalan kutsumattomat pienet eläinkunnan ystävämme. Asiathan eivät liity toisiinsa millään tavalla. Silti molemmista riittää juttua ja monenlaista mielipidettä.

Mutta jos mennään hyvinvointialueen (entinen Soite) asioihin. Keskipohjalaisen hyvinvoinnin 59 vaaleilla valittua valtuutettua valtuuttivat valtuuston kokouksessaan keskiviikkona Soiten nykyisen johtajan Minna Korkiakoski-Västin jatkamaan myös hyvinvointialueen johtajana.

Ennen valintaa perussuomalaisten Timo Sillanpää (KP 26.5.) toi esille soveltuvuustestien tulokset, joiden mukaan kolmen kärkiehdokkaan soveltuvuutta tehtävään mitannut konsultti ei suositellut ketään kolmesta virkaan. Tämä ei kuitenkaan saanut valtuustoa enää pakittamaan vaan he valitsivat Korkiakoski-Västin hyvinvointialueen johtajan virkaan.

Hyvinvointialueen johtajan valinta on poliittinen prosessi. Viime kädessä valtuusto päättää kenet se tehtävään valitsee. Soveltuvuusarviota varmasti arvostettiin, mutta siitä huolimatta valtuusto valitsi joukosta mielestään parhaan. Aiempi kokemus ja suorituskyky Soitessa nähtiin yhtä soveltuvuusarviota tärkeämmäksi näytöksi.

Helppoa ei ole ollut Soitella eikä helppoa ole hyvinvointialueellakaan. Valtiokaan ei tehnyt kaikkea maakunnan hyväksi. Se lohkaisi kunnan tahdon vastaisesti Kruunupyyn osaksi Pohjanmaan hyvinvointialuetta ja paloitteli Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksesta lähes puolet Pohjanmaalle. Molemmissa tapauksissa palveluiden järjestäminen Keski-Pohjanmaalla vaikeutuu, sillä Pohjanmaalle lohkaistuja kokonaisuuksia ei tietenkään voida sujuvasti yhdistää Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen. Mitä tässä käsittämättömässä rajanvedossa voidaan pelastaa, siitä tulee johtajallekin yksi merkittävän vaikuttamisen paikka. Tässäkin työssä hän ansaitsee kaikkien ja kaiken tuen.

Jos valtio olisi liittänyt Kruunupyyn osaksi Keski-Pohjanmaan palvelutuotantoa, olisi pienellä ja tehokkaalla alueella ollut parhaat mahdollisuudet selviytyä voittajana sote-uudistuksesta. Nyt voittajan paikka saattaa livetä jollekin toiselle pienelle, mutta kompaktimmalle alueelle. Nyt voi olla tyytyminen podium-paikkaan, mutta hyvä saavutus se on sekin.

Keski-Pohjanmaalla on mahdollisuudet selviytyä podiumille hyvinvointialueiden välisessä kisassa.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »