keskiviikko 6.7.2022 | 22:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Arvokkaan vanhuuden ikävä vihollinen on yksinäisyys – "Pitäkää lippu korkealla. Teitä tarvitaan."

Ti 21.6.2022 klo 16:30

Sota-ajan lapsena 1940-luvulla muistan, kuinka vanhukset ja lapset joutuivat hoitamaan kaiken.

Pulaa oli kaikesta ja sodan pelko vielä päälle.

Muistissani on elävästi, kuinka urhoollisesti vanhat ihmiset suhtautuivat vaikeisiinkin tilanteisiin.

Ei napistu tyhjistä.

Talkoohenki ja solidaarisuus kukoisti, jos naapuri oli avuntarpeessa riennettiin apuun.

Tänä päivänä vanhuksilla on mielestäni olosuhteet hyvässä järjestyksessä, joskin tulevat näkymät huolestuttavat nykyisen sekavan tilanteen takia.

Vanhukset, joilla ei ole omaisia lähellä ovat asia erikseen. Nyt tulenkin kohtaan, jossa herää kysymys, olisiko jotain tehtävissä niiden osalta jotka asuvat yksin, vielä omassa rakkaassa kodissaan.

Yksinäisyys on pahin vihollinen, ellei ole mitään virikkeitä ja jos kunto ei salli osallistumista yhteisiin tapaamisiin.

Olen vahvasti sitä mieltä, että kaikki joiden jalka vielä nousee pitää saada jonkinlaiseen toimintaan, vaikka kerran viikossa.

Arvokkaaseen vanhuuteen kuuluu, että sinut huomioidaan, vaikka ihan pikkuisen, kun pääsee yhteiseen porukkaan ja saa samalla vertaistukea tuntuu ololuissa ja ytimissä.

Heittäisin pallon seurakuntien diakoneille. He voisivat kartoittaa vanhukset, jotka asuvat yksin vailla ympärillä olevia omaisia. Esimerkiksi kerran kuussa diakoni voisi hakea yksinäiset ja passiivit yhteiseen kerhotapahtumaan, se jo saisi vanhuksen tuntemaan, että hänkin on vielä tärkeä, vaikka kunto onkin vähän rapistunut.

Kaikille vanhuksille antaisin vinkin: Pitäkää lippu korkealla. Teitä tarvitaan. Kaikille joilla sokeri suussa sulaa toivotan ihanaa ja siunattua kesää.

Martti Haavisto, 86 vuotta

Yksinäisyys on pahin vihollinen, ellei ole mitään virikkeitä ja jos kunto ei salli osallistumista yhteisiin tapaamisiin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »