keskiviikko 17.8.2022 | 17:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Aborttikielto, etninen väkivalta ja joukkoampumiset – viesti Yhdysvalloista maailmalle huolestuttaa

Antti Savela
Ke 6.7.2022 klo 19:30

Kuten tiedettyä Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi vähän aikaa sitten äänin 5-4 liittovaltiotasoisen eli koko maata kattavan yleisen oikeuden saada abortti tietyin edellytyksin. Vuonna 1973 korkein oikeus päätti tapauksessa Roe vastaan Wade kumota Texasin osavaltion lain, joka kielsi abortit tapauksissa, jossa raskaus ei uhannut naisen henkeä. Tuolloin edistyksellinen korkein oikeus totesi ennakkopäätöksessään aborttikiellon olleen Yhdysvaltain perustuslain vastainen, koska se loukkasi naisen yksityisyyden suojaa. Nyt korkein oikeus totesi, ettei abortista ollut puhuttu perustuslaissa mitään ja siksi se kumosi vuonna 1973 tehdyn päätöksen.

Kun yleinen oikeus aborttiin liittovaltiotasolla kumottiin, joukko konservatiivisista osavaltioista muutti lähes samalla hetkellä lainsäädäntöään ja kumosi yleisen aborttioikeuden tietyin edellytyksin. Nyt Yhdysvalloissa on tilanne, jossa aborttioikeus on sallittu joissakin osavaltioissa ja pääsääntöisesti kielletty joissakin osavaltioissa.

Mitä tästä sitten seuraa? Tietysti terveysmatkailua osavaltiosta toiseen laillisen abortin perässä tai jos tähän ei ole varoja, riskialttiiden laittomien aborttien lisääntymistä. Filosofisesti voidaan ajatella, että naisen yksityisyyden suoja heikkenee ja valtion ote kansalaisensa kehosta tiivistyy. Viesti muulle maailmalle Yhdysvalloista on huolestuttava ja jopa vaarallinen. Varsinkin pyrkimys naisen yksityisen suojaan kajoamiseen tuntuu kummalliselta maassa, jossa yksilön oikeudet ovat äärettömän voimakkaat ja kiistattomat. Vapauden varjoista tosin kielivät esimerkiksi toisteiset kymmenet ampumavälikohtaukset. Toisaalta etniset julmuudet eivät näytä laantuvan. Viimeksi kohua on herättänyt mustan miehen ampuminen pakenemistilanteessa Ohiossa. Joukko poliiseja oli tiedotusvälineiden mukaan ampunut liikennerikkomuksesta epäiltyyn pakenevaan mustaan mieheen viitisenkymmentä luodinreikää. Miehen autosta löytyi käsiase.

Yhdysvaltojen politiikan sanottiin selkeytyneen ja järkevöityneen presidentti Joe Bidenin myötä. Viime aikaiset uutiset eivät kuitenkaan tätä väitettä tue. Täytyy kuitenkin muistaa, että USA:ssa presidentin valtaoikeudet ovat hyvinkin rajalliset varsinkin lyhyellä sihdillä. Näyttää siltä, että ristiriidat vain pahenevat yhtäältä konservatiivien ja liberaalien välillä ja toisaalta eri etnisten ryhmien välillä. Amerikkalainen unelma kansojen sulatusuunista, suvaitsevaisuudesta, demokratiasta ja vakaasta ja turvallisesta maasta, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet, hiipuu päivä päivältä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Viesti muulle maailmalle Yhdysvalloista on huolestuttava ja jopa vaarallinen.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »