tiistai 16.8.2022 | 00:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

TV-viikon valinta: Kovia kokenut Harry Ambrose ei saa rauhaa erikoislaatuisilta rikoksilta vielä eläkepäivilläänkään

Hannu Björkbacka
Pe 29.7.2022 klo 10:00

★★★★

Syntinen 4.

Ohjaus Haifaa Al-Mansour ym., 2021

Yle TV1 pe 29.7. klo 22.15/Areena

Golden Globen ja Emmyn ehdokkuuksilla huomioitu laatusarja Syntinen (The Sinner) on ehtinyt neljänteen ja viimeiseen kauteensa. Ensimmäisellä rikosetsivä Harry Ambrose (Bill Pullman) selvitti perheenäidin väkivallantekoa hiekkarannalla keskellä kirkasta päivää. Toisen kauden jaksoissa 13-vuotias poika näytti myrkyttäneen vanhempansa. Kolmannella kaudella Ambrose tutki epäilyttävää auto-onnettomuutta, josta hengissä selvinnyt viivytteli hätänumeroon soittamisessa.

Ambroselle poliisina olo on kutsumusammatti. Hän ei tyydy ilmeisimpiin syihin ja selityksiin, vaan kaivaa keissin pohjia myöten yöunien ja terveytensä uhalla. Viimeisin rikostutkimus psykopaatteineen traumatisoi miehen, ja uuden kauden alussa Harry syökin mielialalääkkeitä unettomana eläkeläisenä.

Terapeuttinen lomanvietto rauhallisella Mainen saarella naisystävän, kuvataiteilija Sonyan (Jessica Hecht) kanssa keskeytyy pian. Kala-alaa hallitsevan Muldoonin perheyrityksen perijä Percy (Alice Kremelberg) katoaa. Ambrose ei saanut unta sinä yönä ja näki ulkona käveleskellessään naisen pudottautuvan jyrkänteeltä mereen. Sekä paikallinen poliisi että Muldoonit epäilevät Harryn sanaa, mutta mieli muuttuu, kun Percyn auto löytyy metsätieltä. Harhoista kärsivä ja itseään epäilevä Ambrose saa uutta itseluottamusta, kun poliisi pyytää häneltä virka-apua. Sonyakin huomaa miehen uuden tarmokkuuden. Onko lääkkeiden ottamatta jättäminen kuitenkin riski hauraalle mielelle?

GQ-lehdelle viime vuonna antamassaan haastattelussa näyttelijä Bill Pullman arveli Syntisen jatkuvan suosion syyksi sen, että toisin kuin useimmat rikossarjat, se keskittyy ihmisen käyttäytymisen nyansseihin: ”Johtopäätöksiä ei kannata tehdä ensisilmäykseltä.”

Ensijaksojen perusteella neljännen kauden suurin valtti on kuitenkin Pullmanin oma hienovaraisuus haavoittuvaisen ja empiväisen hahmon tulkinnassa. Me haluamme Ambrosemme epätäydellisenä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »