tiistai 16.8.2022 | 01:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kokoomus nousi merkittävään rooliin Kruunupyyssä

Tapio Lehtinen
Ke 3.8.2022 klo 20:00

Kruunupyyn valtuusto koki suuren muutoksen kesäkuussa, kun kaikki Pro Kruunupyyn kahdeksan valtuutettua loikkasivat kokoomuksen riveihin.

Pro Kruunupyy on ollut puoluepoliittisesti kirjava ryhmä. Aiemmin heistä vain yksi, Henrik Huhta, kantoi kokoomuksen puoluekirjaa. Nyt kokoomus sai seitsemän uutta jäsentä.

Jatkossa Kruunupyyn valtuustossa istuu 17 RKP:n edustajaa, kahdeksan kokoomuslaista sekä yksi kristillisdemokraatti ja yksi perussuomalainen valtuutettu.

Pro Kruunupyyn jäsenet halusivat karistaa protestiryhmän leiman ja päästä leveämpien hartioiden suojaan. Valtakunnan politiikassa kokoomus on oppositiossa, mutta puolue on oppositioaseman tuoman nosteen avulla seuraavien eduskuntavaalien todennäköinen voittaja.

Pro Kruunupyy on pitkään ajanut sote-palvelujen tuottamista Soitesta nykyiseen malliin. Kruunupyyn kokoomus jatkaa samoilla linjoilla. Viimeksi marraskuussa pro-ryhmä teki aloitteen maakunnan vaihtamisesta Pohjanmaasta Keski-Pohjanmaahan, mutta se hylättiin valtuustossa RKP:n äänin.

Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli toukokuussa valtakunnallisen hyvinvointialueuudistuksen tuomia muutoksia Kruunupyyn kunnan sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottamiseen.

Pohjanmaan hyvinvointialue tiedotti kokouksen jälkeen, että asiakkaiden toiveiden mukaisesti palveluita pyritään järjestämään jatkossakin mahdollisimman lähellä asiakasta. Lähipalvelujen turvaamiseksi laaditaan yhteistyösopimuksia Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen Soiten kanssa.

Ensihoidon toiminta ja päivystyspotilaiden hoito jatkuu ennallaan, jolloin esimerkiksi Kruunupyystä ambulanssilla Keski-Pohjanmaan keskussairaalan päivystykseen tuodulle potilaalle voidaan järjestää jatkohoito samassa sairaalassa. Pidempiaikaista hoitoa tai jatkohoitoa varten voidaan tapauskohtaisesti myöntää maksusitoumus.

Kruunupyy on käyttänyt Soiten yhteispäivystystä ja lastenpäivystystä myös kiireellisiin perusterveydenhuollon käynteihin, mikä on mahdollista jatkossakin. Kokkolan asumisyksiköissä asuvat kruunupyyläiset asiakkaat saavat jäädä asumaan nykyisiin yksiköihin.

Pelastuslaitoksen kohdalla palvelutasopäätös on voimassa ensi vuoden loppuun saakka, eikä palvelutason muuttaminen siten ole ajankohtaista.

Jos kyseinen esitys menee läpi myös Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustossa, muutos kruunupyyläisten sote-palveluissa jää vähäiseksi.

Kruunupyyn kokoomuksen (entinen Pro) ryhmä kuitenkin uskoo, että virkamiesesityksen toteutumisessa on vielä monta mutkaa matkassa, eikä se välttämättä toteudu esitetyssä muodossa. Ongelmia voi muodostua esimerkiksi sen vuoksi, että kruunupyyläisiä ei voi asettaa erityisasemaan hyvinvointialueella, jolloin yhteistyösopimus koskee koko aluetta. Samanaikaisesti Pohjanmaan hyvinvointialue on yrittänyt jarruttaa potilasvuotoa Pietarsaaren seudulta Kokkolaan.

Sopimusviidakolta olisi vältytty pysymällä Soitessa, mutta enemmistöasemassa oleva RKP:n ryhmä haluaa kuulua Pohjanmaan hyvinvointialueeseen. Silti myös RKP:n edustajat haluavat, että kaikki sote-palvelut tulevat jatkossakin Kokkolan suunnalta Soitesta.

Kasvot valtuustossa eivät vaihdu, mutta Pro Kruunupyyn ryhmä uskoo, että kokoomuksen suojista on helpompaa puhua maakunnan ja hyvinvointialueen vaihdon puolesta.

Sopimusviidakolta olisi vältytty pysymällä Soitessa, mutta enemmistöasemassa oleva RKP:n ryhmä haluaa kuulua Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »