torstai 29.9.2022 | 14:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mika Lintilä (kesk.) puolustaa sähkö-alv:n alentamista ja odottaa lisää turpeen polttoa talvella –  Ministeri sanoo, ettei näköpiirissä ole mitään, mikä saisi hinnat laskuun.

Valtio tiedottaa ja tukee sähkön hinnan noustessa, mutta "suurin kannuste säästämiseen tulee olemaan lasku".

STT\, Ilkka Hemmilä
La 13.8.2022 klo 13:58

Helsinki

Valtion energiansäästökampanjasta ei ole luvassa "kikkakolmosta" sähkölaskun pienentämiseen, varoittaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

– On odotustila, että sieltä tulee jokin kikkakolmonen. Kyllä se kampanja on luonteeltaan informatiivinen. Kaikille ei ole ihan täysin selvää, mikä kuluttaa energiaa ja kuinka paljon, Lintilä sanoo.

Valtio julkaisee kansalaisille suunnatun kampanjan Turun Eurooppa-foorumissa 25. elokuuta. Kampanjaa jatketaan syksyn mittaan, esimerkiksi lokakuun vuosittaisella energiansäästöviikolla.

Kampanjassa on tarkoitus esimerkiksi kehottaa laskemaan sisäilman lämpötilaa ja vähentämään suihkussa vietettyä aikaa.

Sähkön hinnat ovat koetelleet suomalaisia jo nyt, ja ensi talvelle on povattu suolaisia sähkölaskuja. Ministerin oman sopimuksen hinta on 2,5-kertaistunut. Lintilä sanoo, ettei näköpiirissä ole mitään, mikä saisi hinnat laskuun.

– Valitettavasti ensi talvena suurin kannuste sähkön säästämiseen tulee olemaan lasku.

Alv-kritiikki ei lannista

Ministeri on ehdottanut hätiin sähkön arvonlisäveron (alv) puolittamista nykyisestä 24 prosentista 10 tai 14 prosenttiin.

STT pyysi valtiovarainministeriöltä arviota siitä, miten alennus vaikuttaisi valtion talouteen. Ministeriön mukaan se vähentäisi valtion tuloja 220–300 miljoonaa euroa. Viime vuonna valtio sai sähköenergiasta alv-tuloja arviolta 475 miljoonaa euroa.

Lintilä puolustaa avaustaan: hänen mukaansa naapuriministeriön laskelma koskisi koko vuotta, kun taas alennus olisi voimassa talven yli.

– Lisäksi valtiovarainministeriön laskentatapa on staattinen, eli se ei huomioi energian hinnan nousua, joka tuo alv-tuloja lisää.

Kaksi ministeriötä käy kuun vaihteessa häämöttävään budjettiriiheen mennessä läpi keinoja nousevien sähkölaskujen helpottamiseksi.

Alv-avausta Lintilä luonnehtii omaksi pähkäilykseen. Hän puolustaa ehdotustaan myös sen yksinkertaisuudella: aiemmin tällä vaalikaudella ministeri sai olla rakentamassa koronatukijärjestelyjä yrityksille, mutta vastaavan järjestelmän pystyttämiseen ei nyt ole aikaa. Talvi on pian ovella.

Turpeen poltto lisääntyy

Lintilä on viime aikoina saanut vastata usein kysymykseen sähkön mahdollisesta säännöstelystä ensi talvena.

Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole nähtävissä mitään, mikä johtaisi varmuudella sähkön säännöstelyyn ja katkoihin. Sähkön riittävyys riippuu kolmesta tekijästä: ensi talven sääoloista, maakaasun saamisesta Eurooppaan sekä Olkiluodon kolmosreaktorin toiminnasta.

Olkiluoto 3:n taival on ollut surullisenkuuluisa, sillä rakennustyömaa on ehtinyt lukioikäiseksi. Säännöllisen sähköntuotannon odotetaan alkavan joulukuussa. Voiko hankkeeseen luottaa?

– Ei meillä ole paljon muita mahdollisuuksia, ja kyllä minä luotan, Lintilä vastaa.

Lintilä olettaa, että turpeen poltto tulee varmasti lisääntymään ensi talvena. Vaikka istuva hallitus on pyrkinyt vähentämään turpeen energiakäyttöä, Lintilä alleviivaa, että sen käyttöä ei ole missään vaiheessa oltu kieltämässä. Hänen mukaansa rajuun vähenemiseen ovat ennen kaikkea vaikuttaneet yritysten hiilineutraaliustavoitteet.

– Kivihiili on minun kategoriassani viimeinen vaihtoehto, koska se ei ole kotimaista.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »