tiistai 4.10.2022 | 03:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Onko urheiluhallien ja kulttuurilaitosten käytön rajoittaminen vaihtoehto kotitalouksien sähkökatkoille?

Ma 29.8.2022 klo 06:30

Miten urheilu- ja kulttuurilaitosten käy, jos ensi talvena ryhdytään säästämään sähköä oikein urakalla. Olisiko näiden sähkösyöppöjen kolossien käytön rajoittaminen parempi vaihtoehto esimerkiksi kotitalouksien sähkökatkoille ja katuvalojen sammuttamiselle?

Energiaa kuluu, kun kylmää jäätä ja lämmintä uimavettä pitää olla tarjolla ympäri vuoden. Urheilu- ja kulttuurilaitosten sulkemisesta on monella kunnalla kokemusta jo korona-ajalta.

Koronan aiheuttamat poikkeusolot lisäsivät suomalaisten ulkoliikuntaa ja moni löysi lenkkipolut ja hiihtoladut aivan uudella tavalla, kun muut harrastusmahdollisuudet sulkeutuivat koronaepidemian takia sisähalleissa.

Jääkiekkoromantikot saattaisivat ilahtua, jos pääsarjojen pelattaisiin taas ulkojäillä 60-luvun tyyliin. Koronan myötä avantouintiseurat saivat paljon uusia harrastajia.

Sopii tietenkin toivoa, että voimakkaisiin rajoituksiin ei tarvitse lähteä. Eikä varmasti lähdetäkään. Urheiluhalleilla ja kulttuurilaitoksilla on suuri merkitys kansalaisten liikuttajana, sekä työllistäjänä.

Uimahallibarometrin mukaan uimahalleilla on yhä tärkeämpi rooli uimaan oppimisessa. Yhä useampi myös harrastaa uintia tai vesiliikuntaa uimahalleissa. Monelle ihmiselle uiminen ja vesijumppa ovat ainoita urheilulajeja, joita voi harrastaa.

Palloiluhallit ja jäähallit ovat kovassa käytössä, ja niitä käyttävät muutkin kuin edustusjoukkueet. Lapset ja nuoret kärsivät jo tarpeeksi koronan aiheuttamista suluista, eikä heidän harrastamistaan voi taas rajoittaa.

Urheilulaitosten energiansäästössä on tehty työtä vuosikausien ajan. Säästökohteita etsitään jatkossakin, koska näköpiirissä ei ole nopeita ratkaisuja sähkön hinnan pysyvälle laskulle.

Sähkön ja sähkön siirtohinnat ovat kasvaneet monille kotitalouksille kohtuuttomiksi. Sama voi olla edessä myös monella urheiluseuralla, jos sähkönhinta siirtyy hallien käyttömaksuihin. Se voi suistaa seurojen talouden raiteiltaan.

Lapset ja nuoret kärsivät jo tarpeeksi koronan aiheuttamista suluista, eikä heidän harrastamistaan voi taas rajoittaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »