tiistai 6.12.2022 | 08:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Vastuu on raskasta ja palkitsevaa kansanedustajillekin – Luopumisen syyt voivat olla myös henkilökohtaisia

Tiina Ojutkangas
Ma 19.9.2022 klo 20:00

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat oppositiota useammin päättäneet jättää eduskunnan ensi kevään vaaleissa.STT:n sunnuntaina julkaiseman selvityksen mukaan 22 nykyistä kansanedustajaa ei varmasti tavoittele jatkokautta.

Yksi näistä kansanedustajista on Keskipohjanmaan vaikutusalueelta eli keskustan ylivieskalainen Juha Pylväs, joka juuri luopui eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä. Eniten luopujia onkin keskustassa. Keskipohjalaisista kansanedustajista Mika Lintilä (kesk.), Mikko Kinnunen (kesk.), Mauri Peltokangas (ps.), Peter Östman (kd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) ovat kertoneet olevansa ehdolla.

Tiedossa olevista luopujista valtaosa, 17 on nykyisistä hallituspuolueista. Politiikan tutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta ei pidä tilannetta yllättävänä.Wass arvioi STT:n haastattelussa, että hallituspuolueen edustajat joutuvat perustelemaan omille äänestäjille kompromisseja ja hankalia ratkaisuja.

Wassin arviota voi hiukan haastaakin. Monia kansanedustajia varmasti myös miellyttää mahdollisuus vastuuseen ja jopa vastuun mukaisiin tehtäviin. Luopumiseen liittyvät syyt voivat olla myös henkilökohtaisen elämän ratkaisuja.

Istuvien kansanedustajien poisjäänti ja väen vaihtuminen eduskunnassa on normaalia muutosta. Se ei silti tarkoita, etteikö valovoimaisten ehdokkaiden vetäytyminen vaikuta puolueen kannatukseen ylipäätään ja kyseisessä vaalipiirissä. Tietysti toinen puoli on se, että tilaa tulee uusille ehdokkaille ja kansanedustajille.

Kansanedustajan työ on varmasti palkitsevaa ja raskasta. Keskustelukulttuuri on ajoittain raadollista ja edustajat saavat paljon palautetta. Kun kuulee tarpeeksi monta kertaa, "ettei ole saanut mitään aikaiseksi", se voi alkaa syödä motivaatiota.

Hyviä päättäjiä tarvitaan. Myös eduskunnan päätöksenteossa on kuuluttava koko Suomen ääni. Siksi on tärkeää, että politiikkaan halutaan lähteä mukaan oli kyse ns. rivikansanedustajista, valiokuntien jäsenistä tai jopa ministereistä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Myös eduskunnan päätöksenteossa on kuuluttava koko Suomen ääni. Siksi paikallisia tarvitaan.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »