keskiviikko 28.9.2022 | 03:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Sähkökatko voi tuntua ikuisuudelta, ja siksi tietoa tarvitaan

To 22.9.2022 klo 07:00

Pitkäkestoinen sähkökatko Kokkolan Energian alueella oli konkreettinen osoitus siitä, miten suurta sekaannusta sähköjen puuttuminen aiheuttaa. Järjestelmäviasta johtunut katkos alkoi aamuyhdeksältä. Osa asiakkaista oli ilman sähköä yli kymmenen tuntia, eräs Keskipohjanmaan lukija kertoi olleensa ilman sähköjä jopa kuusitoista tuntia. Vika saatiin korjattua ja sähköt palautettua talouksiin suurilta osin iltakahdeksaan mennessä.

Erikoista tilanteessa oli sekin, että tiistain vika ei sähkökatkoja osoittavassa kartassa. Häiriötiedotteen mukaan tämä johtui siitä, ettei kyseessä ollut tekninen vika, vaan järjestelmäpäivityksen aiheuttama häiriö. Kokkolan Energiaverkkojen liiketoimintajohtaja Markus Kekolahden mukaan tilanne oli niin harvinainen, että vastaavasta ole edes ennakkotapausta.

Kun tuhansilta ihmisiltä ovat sähköt poissa, voidaan puhua kriisitilanteesta, ja tiedottamisen pitäisi olla sen mukaista. Kokkolassa tilanteeseen vaikutti se, että ongelman kestoa oli vaikea arvioida. Aluksi Kokkolan Energia ilmoittikin vain puolen tunnin viasta. On selvää, että tärkeintä on saada homma kuntoon, mutta itse asiassa ajantasaisen tiedon jakaminen voisi auttaa kaikkia osapuolia.

Kun vikapuhelimet ruuhkautuvat ja ihmiset ärtyvät, herkkyys voi olla aika käsin kosketeltavaa vieläpä tilanteessa, jossa sähkö on kirjaimellisesti sähköistänyt ilmapiirin hintaan liittyvien huolien vuoksi. Onneksi ihmisillä riitti myös huumorintajua tilanteessa kuten monet kommentit osoittivat.

Tässäkin tapauksessa Keskipohjanmaa teki juttuja sitä mukaa, kun tietoa saatiin. Juttujen lukijamääristä saattoi päätellä, että aihepiiri kiinnosti. Eikä ihme. Nykyään tuntuu, ettei melkein mitään pysty tekemään sähköttä. Se on vain niin itsestään selvää, ettei siihen kiinnitä edes huomiota ennen kuin kymmenen tunnin sähköttömyys osoittaa, mitä kaikkea ei voi tehdä.

Tiina Ojutkangas

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Kun vikapuhelimet ruuhkautuvat ja ihmiset ärtyvät, herkkyys voi olla aika käsin kosketeltavaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »