tiistai 21.3.2023 | 19:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valtaosalla Kalajokilaakson seurakuntien ehdokkaista on herätysliiketaustaa – Alueen ehdokkaista 60 vastustaa ja 57 kannattaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä

Eetu Kupulisoja
Ma 14.11.2022 klo 17:00

Enemmistö Kalajokilaakson alueen seurakuntavaaliehdokkaista vastustaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Näin on ainakin kirkon vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden kohdalla.

Keskipohjanmaa perkasi evankelisluterilaisen kirkon vaalikoneeseen vastanneiden kantoja Kalajoen, Ylivieskan, Sievin, Nivalan, Haapaveden, Haapajärven, Pyhäjärven ja Reisjärven seurakuntien osalta.

Alavieskassa vaaleja ei järjestetä, koska ehdokkaita oli saman verran kuin kirkkovaltuustossa paikkoja.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen väestä koostuva Kristillisten arvojen puolesta -lista on yksimielisesti samaa sukupuolta olevien vihkimistä vastaan.

Suopeimpia, tai sanotaanko vähiten nyrpeitä, maito- ja lihatuotteista luopumiseen oltiin Nivalassa.

Yksi Nivalan seurakunnan ehdokas kertoi olevansa väittämästä Kirkon tulee vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat eri mieltä, loput alueen 23 ehdokkaasta täysin eri mieltä. Kristillisten arvojen puolesta -listalla on ehdokkaita kaikkialla muualla paitsi Kalajoella ja Pyhäjärvellä.

Muiden listojen ehdokkaista 36 vastustaa ja 57 kannattaa väittämää. Täysin eri mieltä sen kanssa on 23, eri mieltä 13, samaa mieltä 23 ja täysin samaa mieltä 34 ehdokasta. 13 ei osaa sanoa kantaansa.

Ylivieskan kirkkovaltuustoon pyrkivien ja vaalikoneeseen vastanneiden keski-ikä on 55,69 vuotta.
Eetu Kupulisoja

Äänestysprosentti seurakuntavaaleissa on tavannut jäädä hyvin matalaksi. Vuonna 2018 se oli valtakunnallisesti 14,4.

Kalajokilaaksossa lukemat ovat perinteisesti olleet korkeammalla, 25:n kahta puolta. Alueen suurimmassa kunnassa Ylivieskassa se oli viimeksi 20,2.

On selvää, että hanakammin sekä uurnille että ehdolle lähtevät herätysliikkeisiin kuuluvat sekä muuten kirkollisesti aktiiviset henkilöt.

Esimerkiksi Ylivieskan 29:stä vaalikoneeseen vastanneesta ehdokkaasta kysymykseen Koetko jonkin seuraavista kirkossa vaikuttavista liikkeistä sinulle läheisimmäksi peräti 20 löysi listalta jonkun herätysliikkeen.

Herännäisyys sai kymmenen, lestadiolaisuus seitsemän ja evankelisuus kolme ääntä. Kaksi valitsi vaihtoehdon ”jokin muu” ja seitsemän ”ei mikään näistä”.

Kalajoella 28 vastaajasta jonkun liikkeen valitsi 17, mutta yleisin vastaus oli kuitenkin ”ei mikään näistä” yhdeksällä äänellä.

Fakta

Seurakuntavaalit

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys oli 8.-12.11.

20.11. on varsinainen vaalipäivä.

Kokkolan seurakuntayhtymässä toimitetaan kahdet vaalit.

Vaaleilla valitaan jäsenet yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa seurakuntayhtymää.

Lisäksi vaaleilla valitaan jäsenet seurakuntaneuvostoihin, jotka johtavat seurakuntien toimintaa.

Molempia vaaleja varten on omat ehdokaslistat.

Muissa kuin seurakuntayhtymissä ovat yhdet vaalit.

Näissä vaaleissa valitaan kirkkovaltuustot.

Körttipitäjän Nivalan vastaajista puolet (10/20) vastasi herännäisyyden. Evankelisuus sai neljä ja lestadiolaisuus kolme vastausta.

Haapajärvellä 11/23 valitsi vaihtoehdon ”ei mikään näistä”, kahdeksan lestadiolaisuuden.

Odotetusti väittämäSeurakunnassani olisi luovuttava maito- ja lihatuotteiden käyttämisestä ei saanut Kalajokilaaksossa kannatusta.

Suopeimpia, tai sanotaanko vähiten nyrpeitä, oltiin Nivalassa. Siellä kaksi ehdokasta oli samaa mieltä väittämästä.

Ylivieskassa ja Haapajärvellä yhdet vastaajat antoivat idealle vihreää, muuten kenttä oli kauttaaltaan hyvin punainen.

Omalla tavallaan mielenkiintoinen on myös vastaus väittämään Seurakuntalaisten tulisi saada suunnitella, kehittää ja toteuttaa seurakunnan toimintaa nykyistä enemmän.

149 vastaajasta peräti 135 vastasi myöntävästi. Vaalikonevastauksista ei voi päätellä, ovatko ehdokkaat tyytymättömiä asian nykytilaan, vai toivovatko he vain, että seurakuntalaiset otettaisiin yleisesti mukaan toimintaan.

Vaalikoneeseen vastanneista nuorin ehdokaskavalkadi on Haapavedellä, jossa vastanneiden keski-ikä on 47,42 vuotta. Alle 50 vuoden keskiarvon kerhoa ovat myös Sievi ja Haapajärvi.

Iäkkäimmät vastaajat löytyvät Pyhäjärveltä 57,11 vuoden keskiarvolla. Kalajoen ja Ylivieskan keskiarvot ovat 55,54 ja 55,69 vuotta.

Lue myös:

Kokkolaan seurakuntaan tulossa arvovaalit – Kirkon vaalikone kertoo, että suhtautuminen samaa sukupuolta olevien vihkimiseen jakaa ehdokkaat kahteen leiriin

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa herätysliikkeillä on enemmistö – taustalla muita ahkerammat äänestäjät: "Älkää olko huolissaan aktiivisuudesta, olkaa huolissanne passiivisuudesta", pastori Pasi Palmu SLEY:stä toteaa

Marraskuun seurakuntavaaleissa valitaan uudet kirkkovaltuutetut – vaaleissa päätetään muun muassa siitä, saako Eino Grön tulla kirkkoon laulamaan: "Luottamushenkilöillä on paljon valtaa arkisiin asioihin"

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättynyt – Lue täältä, ketä on ehdolla sinun seurakunnassasi

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »