sunnuntai 27.11.2022 | 01:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan MM-kisakolumni: VAR-arpajaiset alkavat väärään aikaan väärässä paikassa

Ke 16.11.2022 klo 17:30

Kun hommat hoituvat oikeaan aikaan oikeassa paikassa, saatetaan olla vaikkapa puutarhakutsuilla Strömsössä. Jos taas tavataan väärässä paikassa väärään aikaan, ollaan esimerkiksi pelaamassa jalkapallon maailmanmestaruudesta joulun alla Qatarissa.

Jokainen fiksu ihminen taivastelee nyt, muutamaa päivää ennen MM-lopputurnauksen alkua, että miten ihmeessä koko maailmaa liikuttava suurtapahtuma saatettiin myöntää varallisuudeltaan valtavalla, mutta kaikessa muussa mitättömälle maalle?

Yksinkertainen selitys sille on ihmisen kyltymätön ahneus. Johan tuo meikäläisen melkein kaima Blatterkin havahtui huomaamaan, että taidettiin tehdä virhe silloin toistakymmentä vuotta sitten. Jokohan muuten päättäjät ovat jo törsänneet kaikki öljydollarit, joilla kisat aikanaan voideltiin Qatarille?

Voivottelun keskipisteessä ovat ihmisoikeudet Qatarissa. Tai pikemminkin niiden puuttuminen. On tietysti ikävää, että kaikilla ei mene hyvin. Olen kuitenkin aika varma siitä, etteivät öljylähteiden keskellä huseeraavat miljardöörit korvaansa huivin alla lotkauta, vaikka jossain maailman perukoilla kuinka surkuteltaisiin.

Eli otetaan vastaan se, mitä meille tarjotaan ja toivotaan jatkoon viisaampia päätöksiä (seuraava munaus tosin jo tehty kisojen laajentuessa 48:aan joukkueeseen). Ja mitäköhän tuo neliviikkoinen jakso maailmalle antaa? No ainakin sen, mikä todettiin jo edellisissä kisoissa.

VAR-tuomarointi tuli arvokisoihin Putinin kisoissa 2018. Lisäminuuttien pelaaminen lisääntyi, kun erotuomari oli tuon tuosta kentän sivussa katselemassa tapahtunutta. Lopulliset tuomiot olivat sitten mitä olivat.

Nähdäkseni tilanne ei ole muuttunut kovin merkittävästi menneiden neljän vuoden aikana. Vaikka "video" näyttää tapaukset tarkasti ja varmasti, on nähdyn tulkitseminen aina tulkitsijasta kiinni. Aivan taatusti tulee tilanteita, joissa tuomiot tulevat kuin kolikkoa heittäen. Täytyy vain toivoa, että onni suosii omaa suosikkia erotuomarin hölkätessä ruudun ääreen.

Jalkapallossa pelataan maaleista ja maalin saaminen ilmaiseksi on aina iso asia. Olisikin paikallaan, että VAR olisi erityisen kriittinen mahdollisesti rankkariin johtavissa tilanteissa.

Pienen jalkaan tulleen kontaktin ei pidä automaattisesti johtaa pilkkuun, vaikka suomalaisselostaja kuinka kailottaisi huomanneensa kontaktin. Onhan se erikoista, että kulmuritilanteissa voi ottaa "kaverista" syliotteen aiheuttamatta joukkueelle mitään ikävää, mutta muuten pieni hipaisu voi viedä pallon pisteelle.

Siinäpä taas kerran esille nostettuna huippufutiksessa eniten aivoon ottava seikka. Mutta kuten jo edelläkin todettua, turha täällä on ruikuttaa. Kyllä isommat pojat tietävät, miten pitää toimia ja missä pelata.

Oman lukunsa ansaitsisi MM-kisojen ajankohta. Sehän pilaa kansallisten sarjojen kauden aika totaalisesti. Joulukuussa pelaaminen tuli kerrannaisvirheenä, kun päättäjät eivät arvanneet tsekata Qatarin ilmatieteenlaitoksen historiatilastoja riittävän varhain.

Että semmoista, ja Ranska voittaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »