tiistai 6.12.2022 | 15:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Marko Karjalaisen mielipidekirjoitus Kokkolan kaupunginjohtajan valintaprosessin ympärillä käydystä keskustelusta: Valeuutinen, kassakaappisopimus vai yksityinen irtiotto?

Ti 22.11.2022 klo 20:00

Keskipohjanmaa-lehdessä julkaistusta jutusta Kokkolan kaupunginjohtajan valintaprosessista on syntynyt eriskummallinen piirileikki. Piirissä pyörivät Keskipohjanmaa-lehti, Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö, keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuustoryhmät sekä kaupunginhallituksen pj. Sari Innanen. Piirin keskellä seisoo, oletettavasti hyvin hämmentynyt, kaupunginjohtaja Stina Mattila. Kukaan ei tunnu tietävän kuka pyysi ketä ja mihin tai ainakaan kukaan ei tunnusta.

Koska Niinistö sanoo yhteydenoton tapahtuneen, on ainoa asia joka voitaneen varmasti todeta se, että joku ei puhu totta toiminnastaan. On hyvin vaikea kuvitella että maakuntalehti näin tekisi. Jo hyvän journalismin periaatteet estävät tämän. Jäljelle jää vain kaksi vaihtoehtoa.

Onko muunnellun totuuden puhuja niin sanottu porvaripuolueiden blokki ja onko se ylipäätään asiassa olemassa? Vai pitääkö syyttävä sormi nostaa osoittamaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaa kohti? Onko Innanen ollut aloitteellinen asiassa ja ollut Niinistöön yhteydessä ilman kenenkään mandaattia?

Innasen tapa toimia tuntuu jakavan mielipiteitä voimakkaasti sekä valtuustopiirissä että aluehallinnossa. Molempien piireistä tihkuu tietoa, jossa Innasen johtamistyyliä luonnehditaan termeillä: itsevaltainen, poukkoileva ja repivä. Onko kyseessä tämän väitetyn johtamistyylin ilmentymä vai Innasen aloittama henkilökohtainen operaatio Mattilan kampeamiseksi pois jatkokaudelta? Ja esiintyykö samaa tahtotilaa laajemmin porvaripuolueissa?

Keskipohjanmaassa 20.11. ilmestyneessä jutussa Innasen vastaukset kysymyksiin hänen yhteydenotoistaan Niinistöön ovat hyvin epämääräisiä ja vältteleviä.

Olipa varsinainen primus motor asiassa kuka tahansa, jää ilmaan siis paljon kysymyksiä, kuten se, miksi toimitaan salakähmäisesti kulissien takana? Nämä ovat kysymyksiä joihin soisi saatavan vastauksia.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus on sentään toimimassa asiassa ryhdikkäästi ja demokraattisia periaatteita kunnioittaen. Isotalus käynnistää keskustelut valtuustoryhmien kesken siitä, miten kaupunginjohtajan valinnassa ryhdytään toimimaan. Näin toimitaan, kun halutaan kunnioittaa kansanvaltaisia toimintatapoja, eli osallistetaan kaikki prosessin osapuolet alusta lähtien.

Sekä Innanen että Isotalus ovat molemmat ehdolla eduskuntaan. Äänestäjillä on oiva tilaisuus pohtia, millä tavalla toimien syntyy kestäviä tuloksia ja mikä kantaa Arkadianmäellä.

Marko Karjalainen

Kokkola

Lue Jukka Aniaksen uutisanalyysi: Kokkolan kaupunginjohtajan valintaprosessi on vasta alkumetreillään, mutta poreilu on jo alkanut – Kannuksen kaupunginjohtaja voi istua myhäillen katsomossa ja syödä poppareita

#

Kommentoi 8 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »