tiistai 6.12.2022 | 17:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ruokajonot vaativat ratkaisua – Jonottajat ovat tavallisia ihmisiä, jotka eivät selviydy arjestaan

Tiina Ojutkangas
To 24.11.2022 klo 07:00

Kun Suomessa puhutaan nälästä, köyhyydestä ja ruuan puutteesta, on aika hälytyskellojen soida. Ruokajonot ovat pidentyneet ja kaikkien ihmisten rahat eivät yksinkertaisesti riitä edes välttämättömiin ostoksiin.

Esimerkiksi Kokkolassa Kokkolan Työttömien ruokajono tuplautui Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Korona oli jo aiemmin kasvattanut tarvitsijoiden määrää.

Nyt energiakriisi vaikuttaa eikä pahinta ole vielä nähty. Samoja ilmiöitä on havaittu niin Ylivieskassa kuin Nivalassakin. Ensin tulivat ukrainalaiset pakolaiset ja sitten isot sähkölaskut ja kustannusten nousu.

Kokkolan Työttömien toiminnanjohtaja Johanna Laakso kertoo Keskipohjanmaan haastattelussa karusta todellisuudesta. Hänen mukaansa ihmisiä vajoaa syvään köyhyyteen yhä enemmän myös täällä Kokkolassa. Sama koskee muutakin maakuntaa. Pitkäaikaistyöttömyys on iso ongelma. Tämä onkin ongelma, joka helposti unohtuu, kun puhutaan työvoima- ja osaajapulasta. Kaikki ihmiset eivät sijoitu siitä huolimatta työelämään.

Ruokajonoja kohtaan tunnetaan nykyäänkin ennakkoluuloja. Sinne ei uskalleta mennä itse, ja päivitellään muiden toimintaa. Kokkolan Työttömissä tiedetään, että jonoon tulee uusia ihmisiä, nuoria ja eläkeläisiä. Rahojen loppuminen voi kohdata ihmisiä hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa ja yllättäen.

Samaan aikaan myös jaettavan hävikkiruuan määrä voi vähentyä, kun alennustuotteita ja vanhenemassa olevaa ruokaa ostetaan entistä innokkaammin.

Ruokaa jakavat monet tahot kuten yhdistykset ja seurakunnat. Ruokaviraston EU-ruokajaolle olisi nyt kovasti kysyntää.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Kokkolan Työttömissä tiedetään, että jonoon tulee uusia ihmisiä, nuoria ja eläkeläisiä.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »