keskiviikko 8.2.2023 | 18:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipidekirjoitus: Missä on opettajien kollegiaalisuus?

Pe 25.11.2022 klo 15:00

Aikanaan, kun lähdin opiskelemaan opettajaksi, oli koviakin odotuksia, ja opetusharjoittelukin oli kiva kokemus, kun sai kokeilla eri opetusmetodeja. Ajattelin, että opettajat pitävät yhtä ja ovat todellakin kollegiaalisia.

Mutta mitä ihmettä? Keskinäistä kateutta palkasta, puhutaan tabusta nimeltään opetusvelvollisuus äidinkielen lehtorin ollessa poissa, eristämistä ja tietojen panttaamista. Pahimmassa tapauksessa voi saada jopa kirjallisen huomautuksen mitättömistä asioista. Siis epäsuoraa kiusaamista.

Vielä kun kuulla vihjeitä harrastuksista, elämäntavoista, pukeutumisesta ja luonteenpiirteistä, niin työpaikkakiusaamisen kriteerit täyttyvät.

Rehtorikin voi olla kiusaaja ja kanslisti, mutta se tehdään nätisti, vähän niin kuin piilotetaan ihan kuten seurakunnissa. Puhutaan eri äänensävyyn, toisen kanssa hymyssä suin ja hankalalle opettajalle aina vakavalla ilmeellä.

Työpaikan ilmapiiri on heikentynyt myös opetusalalla, ja rehtorit eivät ylikuormittuneena ehdi hoitamaan työpaikan ihmissuhteita. Henkilöstösuhdeongelmia on joka puolella Suomea naisvaltaisilla aloilla.

Työtä vähätellään, huomautetaan pikkumaisesti eri asioista, puhutaan selän takana. Onko tuttua? Vielä kun opettajasta leviää huhuja ja toiset kollegat hyppäävät reviirille ja neuvovat, mitä sisältöjä pitää opettaa, niin soppa on valmis.

Opettajan ammattitaitoon ja siihen saamaan koulutukseen tulee luottaa.

Aitoa kollegiaalisuutta kaipaava lehtori

Vielä kun kuulla vihjeitä harrastuksista, elämäntavoista, pukeutumisesta ja luonteenpiirteistä, niin työpaikkakiusaamisen kriteerit täyttyvät.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »