perjantai 27.1.2023 | 19:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Synkkien pilvien keskelle on hienoa saada hyviä talousuutisia Keski-Pohjanmaalta

Tiina Ojutkangas
Ma 28.11.2022 klo 20:00

Maanantaina tieto vahvistui: Litium-tehdas nousee Kokkolan suurteollisuusalueelle. Rahoitus on kunnossa ja luvitukset loppusuoralla.

Keliberin litiumkemiantehtaan tontilla alkavat tehtaan valmistelutyöt aivan lähiaikoina. Tämä tarkoittaa alueen aitaamista, maarakennustöitä ja tuotantorakennusten perustusten tekemistä. Myös varsinainen rakentaminen alkaa ensi vuoden alussa.

Litiumhankkeeseen kuuluu kemiantehtaan lisäksi Kaustisen ja Kruunupyyn alueille rakennettava rikastamo sekä kaivoskohteita. Yli puolen miljardin euron hanke on valtava. Keliberistä tulee Euroopan ensimmäinen litiumhydroksidin valmistaja juuri oikeaan aikaan, sillä ainetta tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa.

Uutinen tuli hyvällä hetkellä, sillä toivoa tarvitaan. Maanantaina nimittäin kuultiin, että kuluttajien arvio oman talouden nykytilasta oli mittaushistorian heikoin. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan elinkeinoelämän luottamus talouteen laski kaikilla aloilla paitsi vähittäiskaupassa.

Tuotanto Kokkolan suurteollisuusalueella sijaitsevalla kemiantehtaalla alkaa vuonna 2025. Rakennustöiden aikaan työllistyy 500 henkeä. Kun tuotanto on käynnissä, Keliber työllistää suoraan ja urakoitsijoiden kautta noin 300 henkeä. Vihreän siirtymän työpaikoilla on arvoa.

Keski-Pohjanmaata on suorastaan hemmoteltu myönteisillä talousuutisilla viime aikoina. Kaksi viikkoa sitten kerrottiin, että Kokkolan suurteollisuusalueelle on tulossa suuri, 300 megawatin niin sanotun puhtaan vedyn tuotantolaitos. Päivää myöhemmin uutisoitiin, että kobolttivalmistaja Jervois aikoo tuplata tuotantonsa Kokkolassa 2020-luvun aikana.

Suurhankkeiden on syytä tuoda toivoa synkkien talousuutisten keskelle Kokkolan seudulla ja laajemmin koko Keski-Pohjanmaalla.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Suurhankkeiden on syytä tuoda toivoa synkkien talousuutisten keskelle Keski-Pohjanmaalla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »