keskiviikko 22.3.2023 | 19:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Ulla Lassille professorirahoitusta – Tavoitteena on parantaa akkumateriaalien kestävyyttä

Jouni Nikula
Ma 12.12.2022 klo 12:37 | päivitetty ma 12:46

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen soveltavan kemian professori Ulla Lassille on myönnetty Tandem Industry Academy Professor -professorirahoitus Vaikuttavuussäätiöltä.

Lassin tavoitteena on parantaa akkumateriaalien kestävyyttä hyödyntämällä edullisia ja helposti saatavilla olevia raaka-aineita. TIA-rahoitus on suunnattu yliopistoissa työskenteleville professoreille yrityksen kanssa toteutettavaa tutkimusta varten. Se myönnettiin nyt ensi kertaa Oulun yliopistoon.

Yrityskumppanina on Kokkolassa toimiva akkumateriaalien tuottaja Umicore Finland Oy, ja tutkimusta toteutetaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.

Perinteisten kuluttajaelektroniikassa ja sähköisissä ajoneuvoissa käytettävien litiumioniakkujen rinnalle tarvitaan vaihtoehtoisia akkuratkaisuja, joita voidaan käyttää kohteissa, joissa esimerkiksi akun paino ei aseta rajoituksia.

TIA-professori-yhteistyössä kehitetään katodimateriaaleja ladattaviin natriumioniakkuihin. Niitä on kehitetty eri puolilla maailmaa, mutta kaupallistaminen edellyttää vielä lisätutkimusta ja -tekniikkaa. Erityisesti korkeamman energiatiheyden omaavia natriumioniakkuja tarvitaan.

Vaikuttavuussäätiön rahoituksen tavoitteena on edistää uuden teollisuuden tarpeista lähtevän tieteellisen tutkimustiedon luomista sekä uusien tutkimuslähtöisten innovaatioiden ja liiketoimintojen syntymistä.

Vaikuttavuussäätiö avasi uuden Tandem Industry Academia Professor -haun syksyllä 2022. TIA-professorit saavat rahoitusta yhdeksi vuodeksi yrityksen kanssa toteutettavaa tutkimusta varten. TIA-professori viettää yhtä vuotta vastaavan ajan yrityksen tarjoamissa tiloissa rahoituksen aikana. Rahoitus voi jakaantua korkeintaan kolmen vuoden ajalle.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »