keskiviikko 22.3.2023 | 18:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Puheenaihe

Muovipusseja käytetään suositusten vastaisesti biojätteen keräilyssä Ekoroskin alueella: "Paperipussiin siirtyminen vaatii omien tapojen muuttamista"

Jätteeenkäsittely-yhtiö ja biokaasulaitos suosittelevat käyttämään paperisia biojätepusseja, jotta kompostimultaan ei pääse mikromuovia.

Päivi Savela
Ti 7.2.2023 klo 06:00 | päivitetty ti 08:43

Biojätteen pakkaaminen tavalliseen muovipussiin on vielä suurempi ongelma kuin biohajoavan muovipussin käyttäminen. Jätteenkäsittely-yhtiön Ekoroskin alueella muovipusseja tulee edelleen runsaasti biojätteen mukana vastoin Ekoroskin suosituksia.

Keskipohjanmaan uutisoi vuodenvaihteen molemmin puolin Ekoroskin suosituksesta käyttää paperipusseja biojätteen erilliskeräyksessä.

–  Paperipussi tuli mukaan kuvioihin, kun siirryttiin biojätteen erilliskeräykseen 2018. Ekorosk rupesi suosittelemaan paperisia biojätepusseja muovipussien tilalle, sanoo tiedottaja Pia Grankvist.

Hän toteaa, että Ekoroskin suositus on kuitenkin vain suositus, ei pakko.

– Paperipussiin siirtyminen vaatii omien tapojen ja ajatusmallien muuttamista ja muutokset herättävät aina vastustusta. Uskon, että tässä on kyse tottumuksesta ja vanhoista tavoista, Grankvist sanoo.

Ekoroskille tulee päivittäin tuhansia biojätepusseja. Pia Grankvist kertoo Ekoroskin suosituksen olevan, että biojäte kerättäisiin paperipussiin.
Markku Jokela

Tapa käyttää muovipusseja biojätteelle johtuu vanhasta lajitteluohjeesta, joka ei ole enää käytössä.

– Meillä oli aikaisemmin ohjeena, että biojätteet lajitellaan mustaan muovipussiin, koska jätepussit eroteltiin toisistaan meillä värin perusteella optisessa laitoksessa.

Nykyisin biojäte laitetaan omaan jäteastiaan, jolloin mustia muovipusseja ei enää tarvita.

– Siksi suosittelemme nykyään paperisia biojätepusseja. Paperipussi hajoaa eikä paperikuitu häiritse biokaasuprosessia.

Lue myös: Biojäte kuuluu aina paperipussiin, sillä muuten multaan voi päätyä muovia – Biopussiksi kelpaavat myös elintarvikkeiden pakkausmateriaalit, kuten jauhopussit

Paperipusseja saa ruokakaupoista ja käyttötavarakaupoista, jotka myyvät muutenkin jätepusseja.

– Ekorosk ei jaa paperisia biojätepusseja, koska silloin meidän pitäisi nostaa asukkaiden taksaa, Grankvist sanoo.

Fakta

Lajittele biojäte näin

Anna roskan jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.

Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.

Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.

Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.

Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.

Biojätteestä tehdään maanparannusainetta sekä biokaasua, jolla voidaan tuottaa sähköä ja lämpöä. Näin voidaan korvata mm. fossiilisia polttoaineita energian tuotannossa.

Lähde: Biojäte-info

Jos paperista jätepussia ei halua ostaa, biojätteen voi pakata sanomalehdestä taiteltuun paperipussiin tai jauhopussiin.

Biojätteelle voi käyttää mitä tahansa paperipussia, joka löytyy kotoa. Esimerkiksi paperisia elintarvikepakkauksia kuten jauhopusseja sekä muro- ja myslipusseja voi käyttää.

Muovipussi pystytään erottelemaan biokaasulaitoksella, mutta silti mikromuovia voi päätyä kompostimullan sekaan. Tämä on mahdollista myös biohajoavien muovipussien kohdalla.
Markku Jokela

Paperipussin pohjalle pitää laittaa jotain kosteussuojaksi, jotta pussi kestää kauemmin.

– Itse käytän kananmunakennoa. Se on vain paperikuitua, joka ei häiritse prosessia. Olen myös kuullut, että käytetään appelsiinin kuoria, kaalin lehtiä tai kuivaa leipää, hän sanoo.

On myös tärkeää, että ilma pääsee kiertämään paperipussissa. Siksi paperipussi kannattaa säilyttää ilmavasti esimerkiksi roska-astiassa, joka on metalliverkosta, Grankvist neuvoo.

Biojätettä käsittelevässä Stormossenin biokaasulaitoksessa suositellaan myös paperipussin käyttämistä.

– Me suosittelemme käyttämään paperista biojätepussia siitä syystä, että voimme varmasti tietää, että paperipussi hajoaa täydellisesti meidän lopputuotteessa, eli kompostimullassa, sanoo Stormossenin ympäristökasvattaja Sini Hemming.

Muovipussin käyttöä ei suositella ollenkaan.

– Vaikka käsittelyssä saamme suurimman osan poistettua, pieniä paloja mikromuovia saattaa joutua multaan ja näin maaperään. Tavallinen muovi maatuu erittäin hitaasti.

Biohajoavista muovipusseista on taas vaikea sanoa, ovatko ne Stormossenin olosuhteissa täysin biohajoavia. Ainakin aiemmin niistä on jäänyt mikromuovia, Hemming sanoo.

– Kun otamme mädätysjäämän reaktorista, siellä näkyy biohajoavia muovipussinpalasia, koska kolmen viikon mädätys ei ole riittänyt hajottamaan pussia.

Aikaisemmin biohajoavat pussit aiheuttivat ongelmaa takertuessaan laitoksen laitteistoon.

– Tänä päivänä, kun laitteistoa on vaihdettu, kyseistä ongelmaa ei enää ole, Hemming sanoo.

Lue myös: Jäteohjeet eivät menneet aivan perille – Biohajoavat jätepussit ovat edelleen riesana Ekoroskin alueella: "Klöntit tukkivat putket"

Tarkista biopussin merkintä

Päivi Savela

Biohajoavien muovipussien käyttöä puoltaa se, että ne ovat helppoja ja siistejä käyttää. Biohajoavia ja kompostoituvia biopusseja valmistava Naturabiomat on valmis siirtämään sanomalehdistä taitellut pussukat historiaan.

– Biohajoava pussi on mielestäni paras vaihtoehto biojätteelle, koska pussi on kehitetty juuri tähän tarkoitukseen. Biohajoavat pussit ovat kestäviä ja eivät hajotessaan jätä mikromuovia jälkeensä, sanoo Naturabiomat Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kallionpää.

Hän muistuttaa, etteivät kaikki biohajoavat muovipussit ole samanlaisia.

– Jos Suomessa olisi enemmän vaatimuksia biopussien laadun suhteen, pusseista saataisiin tehtyä vielä parempia, hän sanoo.

Yritys toimii myös Saksassa, joten tiedossa ovat Keski-Euroopassa esitetyt vaatimukset käyttää parempia raaka-aineita, joissa uusiutuvien raaka-aineiden osuus on jopa 60 prosenttia.

– Tällaisia vaatimuksia ei vielä Suomessa ole, mutta silti valmistamme myös Suomen markkinoille muutamaa tuotetta, jossa on käytetty kehittyneempiä raaka-aineita, Kallionpää sanoo.

Biomatin pussit ovat tärkkelyspohjaisia pusseja, joiden valmistuksessa käytetään maissi- ja perunatärkkelyksiä sekä kasviöljyä. Samoista raaka-aineista valmistetaan tuotteita sekä kotitalouksille että jätehuollon yrityksille.

Kallionpään mielestä pusseilla pitäisi olla vähimmäisvaatimuksena, että niissä olisi painettuna merkintä sertifioinnista.

– Biohajoavassa pussissa tulee olla merkintä sertifioinnista, josta tuotteen oikeellisuus on myös jäljitettävissä, Kallionpää sanoo.

"OK Compost HOME" -merkintä puolestaan tarkoittaa, että tuote on biohajoava ja kompostoituva pussi. Se kompostoituu myös kotikompostorissa.

– Meidän tuotteillamme on tämä sertifiointi ja siksi ne toimivat myös toimivassa kotikompostissa. Nämä samaiset pussit soveltuvat myös biokaasulaitokseen menevälle biojätteelle.

Kallionpää muistuttaa, että biohajoava pussi olisi hyvä vaihtaa noin kahdesti viikossa. Tämän vuoksi olisi järkevä valita sopivankokoinen tuote kunkin kotitalouden tarpeisiin.

– Jos biohajoavaa pussia käytetään liian pitkään, saattaa se lämmön ja mikrobitoiminnan vuoksi alkaa hajota jo astiassa. Biojäteastiaksi toimivin olisi astia, jossa ilma pääsee vaihtumaan myös astian sivuista.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 27 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »