keskiviikko 28.10.2020 | 21:18
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Älylaitteet voivat olla riski oikeudessa

Rikosoikeuden professori harkitsisi kännykkäkieltoa saliin. Manipuloituja tallenteita voi levitä someen.
Ti 18.4.2017 klo 05:00
Maria Kalliokoski

Älykännyköiden ja -laitteiden yleistyttyä myös oikeuden istuntojen kuvauksiin ja tallennuksiin liittyvät epäselvyydet ja väärinkäytöt voivat lisääntyä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta pitää tallenteiden väärinkäyttöä uhkana.

– Suurin riski on se, että sosiaalisessa mediassa aletaan levittää manipuloituja kuvia.

Hän ei ylipäätään pidä sopivana, jos someen leviää kuvia esimerkiksi asianomistajista tai todistajista. Seuraukset voivat olla ongelmallisia näiden turvallisuuden kannalta. Lisäksi on iso riski kuvien väärinkäyttöön.

– Voidaan väittää, että oikeudessa on tapahtunut jotakin mitä siellä ei ole tapahtunut.

Tolvanen olisi valmis harkitsemaan kännykkäkieltoa istuntosaleihin.

– Voisi olla perusteltua, ettei oikeuden istuntoon saisi viedä puhelimia. Kielto olisi kaikista selvintä.

Ainakin kielto sulkea laite kokonaan olisi Tolvasen mielestä paikallaan, jotta tila olisi rauhallinen.

Oikeudenkäynnissä voi kuvata tai tallentaa puheenjohtajan luvalla. Säädökset ovat vuodelta 2007. Tolvanen muistuttaa, että tekniikka on kehittynyt ja some-maailma mullistunut. Laitteet ovat huomaamattomia ja tallennus helppoa.

Järjestystä istunnossa ylläpitää puheenjohtaja. Luvatta tallentamisessa julkisessa istunnossa ei ole kyse salakatselusta tai -kuuntelusta. Tolvasen mukaan ei ole pykälää, jonka perusteella teosta voisi rangaista.

Tuomioistuimet eivät seuraa, paljonko luvattomia tapauksia tulee ilmi tai miten niihin puututaan.

Tuomariliiton puheenjohtajan Kimmo Vanteen mukaan on mahdotonta tietää, minkä verran istunnoissa on luvatonta nauhoitusta. Joskus kännyköiden päällä olo voi paljastua salin mikrofonien toiminnan häiriöistä.

– Useimmat puheenjohtajat viimeistään siinä vaiheessa kehottavat sulkemaan kännykät.

Vanne tähdentää, että kännyköitä ei välttämättä jätetä päälle tahallaan.

Asianajajaliitossa aktiivisesti toimivalle asianajajalle Satu Wartiovaaralle on tuttua, että salissa on paljon kännyköitään näpyttelevää yleisöä.

Hän muistuttaa, että istuntosalista on mahdollista – vaikkakaan ei sallittua – välittää vaikka live-lähetyksiä someen. Näin voisi murtua pyrkimys todistelun autenttisuuteen, johon pyritään sillä, etteivät todistajat seuraa salissa oikeudenkäyntiä.

Wartiovaara kertoo joskus kysyneensä oikeuden puheenjohtajalta, voisiko tämä muistuttaa yleisöä kännykän käytöstä.

– Suhtautuminen on yksilöllistä. Yleisesti ottaen tuntuu, että on todella hienoa, jos puheenjohtaja puuttuu selkeästi asiaan. Jos hän ei puutu, voi syntyä helposti vaikutelma, että tuomioistuin on välinpitämätön tai asenteellinen.

Siihen nähden, että tallentaminen on helppoa ja tallenteilla voi tehdä paljon vahinkoa somessa ja yksityisillä foorumeilla, hänestä valvontakäytännöt tuntuvat melko väljiltä. Hän muistuttaa, että laitteiden avulla voidaan myös vakoilla omistajan tietämättä.

– Minun mielestäni yleisöltä voisi hyvin ottaa kännykät ja läppärit kaappiin, ennen kuin se tulee saliin.

Tapauksia

Annettu nuhteita

Oikeudenkäynnin puheenjohtaja voi antaa luvan antaa luvan kuvata, nauhoittaa ja tallentaa oikeudenkäynnin alkaessa ja tuomiota julistettaessa. Lupa voi koskea muutakin vaihetta, jos tallennus ei häiritse ja osalliset suostuvat.

Toisinaan ilmi tulee luvattomia tallennuksia. Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään puukartelliin liittyviä yksityismetsänomistajien korvausvaateita. Pari viikkoa sitten istuntoa seurannut kantajien edusmies lähetti salista kuvallisen päivityksen someen sekä nauhoitti istuntoa. Oikeuden puheenjohtaja ojensi tätä.

Syksyllä 2015 Talvivaara-käräjillä Kainuun käräjäoikeudessa Stop Talvivaara -liikkeen aktivisti yritti tallentaa salaa istuntoa videokameralla. Hän sai nuhteet ja joutui poistamaan tallenteen.

Tammikuussa Oulun käräjäoikeus lupasi syytettynä olleen perussuomalaisten nuorten ex-puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen kuvata ja tallentaa koko oikeudenkäynnin. Syyttäjä ei vastustanut pyyntöä.
#