tiistai 7.2.2023 | 00:29
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kokkolalaislähtöinen yrittäjä odottaisi terveysselvitystä ennen tuulivoimaloiden rakentamista Harriniemeen

To 20.4.2017 klo 07:17
Kokkolalaislähtöinen Antti Aunio on hämmästynyt Harriniemen alueelle rakennettavista tuulivoimaloista.

Tuulivoimaloiden infraäänien mittalaitetta kehittänyt Aunio sanoo isompien tuulivoimaloiden mahdollisesti tuovan terveysriskejä hyvinkin kaukana voimaloista asuville.

Harriniemeen suunniteltujen voimaloiden läheisyydessä on sekä kesämökkejä että pysyvää asutusta. Esimerkiksi asuntomessualue on vain reilun kilometrin päässä lähimmästä voimalan paikasta.

Ruotsalainen OX 2 aloittaa neljän 3,6 megawatin voimalan rakentamisen Harriniemeen keväällä. Kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi voimaloille rakennusluvat viime marraskuussa. Suunnitelmien mukaan voimalat ovat valmiita viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Harriniemen voimaloiden napakorkeus eli lapojen ylin pyörimiskorkeus on 200 metriä. Itse voimalarakennuksen katto on 130 metrissä.

Antti Aunio sanoo, etteivät infraäänten terveyshaitat ole tuntemattomia. Aihetta on tutkittu paljon muun muassa Yhdysvalloissa.

– Nasa ja Yhdysvaltain puolustusvoimat ovat tehneet mittavia tutkimuksia. Siellä matalien taajuuksien havaittiin aiheuttavan pahoinvointia, Aunio sanoo.

Aunion mukaan matala infraääni on petollinen, koska sitä ei kuule korvalla ja se etenee hyvin pitkiä matkoja. Infraäänitutkimusta ei ole sisällytetty tuulivoimaloilta edellytettäviin meluselvityksiin.

Yrityksessään Aunio Group Oy:ssä Aunio on kehittänyt erilaisia mittauslaitteita ja häntä pyydettiinkin kehittämään mittalaite, jolla voitaisiin helposti mitata ja seurata tuulivoimaloiden infraääntä. Aunio koki asian mielenkiintoisena ja tarttui haasteeseen.

– Infraäänen ongelma ei ole äänen voimakkuus vaan se, että sitä tulee koko ajan. Ihmisten oireet syntyvät vähitellen ja pitkällä ajalla. Kunnollista pitkäaikaistutkimusta isojen tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen terveysvaikutuksiin ei ole tehty.

Antti Auniota hämmästyttää, ettei Kokkolassa kukaan ole ollut hereillä voimaloita suunniteltaessa, vaikka ne aiotaan rakentaa aivan asutuksen kylkeen.

– Esimerkiksi Saksassa on jo täysi sota päällä. Siellä lähialueen asukkaat ovat kokeneet suuria ongelmia, samoin Tanskassa.

– Kokkolassakin pitäisi odottaa perusteellisen terveysselvityksen valmistumista vielä ennen rakentamisen aloittamista, Aunio sanoo.

Antti Aunio on ollut mukana projektissa, jossa tammikuusta lähtien on ollut noin 20 infraäänen mittalaitetta kerrallaan eri puolilla Suomea noin 1-10 kilometrin säteellä voimaloista kodeissa, joissa on koettu tuulivoimaloiden tulon jälkeen ilmenneitä terveyshaittoja.

Mittalaitteet ovat olleet yhdessä paikassa kerrallaan kuukauden. Samaan aikaan kodeissa on täytetty päivittäin oirepäiväkirjaa. Tutkimuksen tietoja puretaan raakadatasta ja päiväkirjoista kevään aikana.

– Jos tuulivoimaloiden infraääni aiheuttaa ihmisille uni- ja terveyshaittoja, se näkyy tutkimuksessamme. Analysoimme tulokset kun dataa on kerätty riittävästi, mielellään muutamalta sadalta koehenkilöltä, Aunio toteaa.

Aunio sanoo kuulleensa ensimmäisen kerran tuulivoimaloiden aiheuttamasta infraäänestä noin kaksi vuotta sitten.

– Maailmalla oli tahoja, jotka väittivät, että infraääni on ihmisten ja eläinten terveydelle vaarallista ja pitkäaikaisessa altistuksessa aiheuttaa pysyviä fysiologisia muutoksia.

– Asia jäi vaivaamaan minua. Kuulin ystävältäni, että usealla paikkakunnalla Suomessa ihmisillä oli alkanut ilmetä samoja oireita kuin ulkomaiset tutkijat olivat raportoineet. Ihmisillä oli ilmennyt rytmihäiriöitä, verenpaineen nousua, selittämätöntä öistä heräilyä, korvien soimista ja matalataajuista tinnitusta.

Aunion ystävä oli hankkinut infraäänen mittauslaitteen, jolla oli itse pystynyt mittaamaan tuulivoimaloiden infraääntä.

– Hän oli seurannut omia oireitaan ja merkannut oireet päiväkirjaan. Infraäänen hän oli nauhoittanut kuukauden jaksoissa ja vertasi kuukauden jälkeen tuulivoimaloiden infraäänen ja päiväkirjan oireiden ajallista ilmenemistä. Hänen havaintonsa oli, että oireiden ja infraäänen välillä oli yhteys.

#