torstai 5.8.2021 | 06:37
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Rakkautta & Anarkiaa kolmekymmentä vuotta

To 14.9.2017 klo 06:00
30 vuotta rakkautta ja anarkiaa. Kalle Kinnunen ja Lauri Lehtinen. Sid. Värikuvitus. 393 s. Like 2017.

Hannu Björkbacka

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin osallistujaveteraanit Kalle Kinnunen ja Lauri Lehtinen ovat koonneet elokuvajuhlien perustajien ja aktiivien muistot 30-vuotiselta taipaleelta komeaksi, kovakantiseksi kirjaksi. Puolitoistaviikkoiset filmiorgiat alkavat taas torstaina. Ohjelmistossa on juhlien nimeen sopivasti rakkauden ja anarkian ääripäitä.

Säväyttävän startin antaa 14.9. yksi vuoden odotetuimmista filmeistä, italialaisen Luca Guadagninon Call Me By Your Name. Festarin loppupuolen vetonaula on valkokankaalta 23.9. nähtävä ennakko Leea Klemolan ja Kaarina Hazardin uudesta sarjasta Myrskyn jälkeen. Se tulee myöhemmin televisioon ja Ylen Areenaan.

Tiedontäyteinen, runsaasti kuvitettu ja ahmittava juhlakirja, 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa, läpikäy puheenvuoroina festivaalin myrskyisät perustamisajat kypsemmän iän tasaantumisvaiheisiin. Elokuvaviikon väriläiskä, itsensä mafiatyyliin ”consiglieriksi” nimittänyt Mika Siltala, halusi Helsinkiin tapahtuman, joka olisi ”tyylirikkoinen, kunnoton ja laadullisesti mauton”. Taiteellisena johtajana sittemmin jatkanut Pekka Lanerva on luotsannut tapahtumaa tasalaatuisemmaksi, ”urbaaniksi Sodankyläksi”, niin kuin kirjan osuva väliotsikko asian ilmaisee.

Helsingin Rakkautta & Anarkiaa pitää vieläkin hajurakoa Sodankylän Midnight Suniin – ainakin festivaalijermujen muisteluissa. Yhtä hullusta intohimosta syntyneelle, Suomen ensimmäiselle isolle filmijuhlalle, tarvittiin vastavoima. R & A:n meininki oli vanhemmalle Sodankylälle henkistä isänmurhaa. Tasapuolisesti historiikki tuo silti esiin Peter von Baghin varhaisen tuen nuoremmille elokuvaguruille. Ja kirjoittihan tuleva consiglierikin lehtiraportissaan jo varhain, että ”Ei kuitenkaan unohdeta tosiasioita, Sodankylä on aina Sodankylä, suomalainen elokuvajuhla numero 1”.

Näennäisesti kilpailevien elokuvatapahtumien leikillinen kädenvääntö on suomalaisyleisön etu. Rakkautta & Anarkiaa tutustutti meidät brittitaiteilija Derek Jarmanin filmeihin. Festivaalin avauksena 1988 nähtiin ohjaajan The Angelic Conversation, yhdistelmä Shakespearen sonetteja ja poikarakkautta, kuten kirjoittajat kuvailevat. Sodankylä kutsui kesällä 2010 toisen merkittävän englantilaisohjaajan, Terence Daviesin, esittelemään siihenastisen tuotantonsa retrospektiiviä. Helsinkiin Davies tuli päävieraaksi vuorostaan viime syksynä ja näytti R & A:ssa uusimmat työnsä. Molemmat festivaalit myös isänmaallisina esittävät laajasti uutta kotimaista tuotantoa, ei vain Suomi 100 -juhlavuotena.

Rakkautta & Anarkiaa profiloitui aluksi uuden aasialaisen, etenkin hongkongilaisen elokuvan löytäjänä. Niitä nähdään yhä kiitettävästi, mutta tarjonta on entisestäkin monipuolistunut - ja ammattimaistunut. Aiemmin saattoi tapahtua, että ”kelat menivät väärään järjestykseen”, mutta kukaan ”ei huomannut, koska elokuva oli niin taiteellinen.” Nykyisin vaihtoehtoisen indie-elokuvan erikoisuuksia tasapainottamassa on valtavirran tarjontaa, virtaviivaista ohjelmistoa, joka kiinnostaa myös ”lihansyöjäheteroa”, kuten ahkera festarikävijä Jone Nikula asian ilmaisee.

Juhlien nimestä käytiin Kulttuuriyhdistys Imagen ja festivaalin kanssa pieni kisa. Korvausvaatimuksiakin esitettiin, kunnes R & A huomautti, että nimi on peräisin Lina Wertmüllerin filmistä. Rakkautta & Anarkiaa oli tarkoitus käyttää elokuvaviikkojen tunnuksena vain alkuvuodet, mutta nimi vakiintui pysyväksi – onneksi.

Merkittävien vieraiden lista vuosien varrelta on pitkä ja rikas: Tilda Swinton, Philip Ridley, Bruce LaBruce, Danny Boyle, Julio Médem, Dom Rotheroe, Baz Luhrmann, Andrew Scott, Isaac Julien, Catherine Breillat, Marc Cousins, Robby Müller, Lukas Moodysson, Tahar Rahim, Nicolas Winding Refn, Lucile Hadžihalilović, Sigur Rós…

Tämänsyksyiset tekijävieraat eivät kenties ole yhtä nimekkäitä, mutta muutaman vuoden päästä tilanne on varmasti toinen. Helsinki haluaa esitellä tuoreet kyvyt ensimmäisenä. Eläköön rakkaus ja anarkia!

#