torstai 29.9.2022 | 13:17
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Muonituskärry ensi kertaa tositoimissa palopaikalla Kaustisella – ruokaa tarjoillaan sammutustyötä tekeville vuoroissa

To 24.5.2018 klo 09:50 | päivitetty to 10:12

Sanni Aho

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä puolenyön aikaan Kaustisen Lähdenevalla oli ainakin tuuli laantunut, mutta nevan laidalla riitti työmaata. Laaja alue turvenevaa paloi ja palopesäkkeiden sammutus jatkui läpi yön.

– Kun tultiin, täällä tuuli niin hirveästi, että tuntui aivan satavan turvetta, kertoo perholainen Kaisa Kytölä.

Kytölä, Marianne Uskoski, Anni Hertteli ja Jonna Korkiakangas-Sahipakka olivat vapaaehtoisina muonittamassa palomiehiä. Lähdenevalle he saapuivat neljän jälkeen keskiviikkona iltapäivällä. Perholaisilla oli käytössään ensimmäistä kertaa isommalla keikalla uusi muonituskärry.

– Sanottiin, että varautukaa 80 henkilöön, sanoo Kytölä.

Aikaisemmin huoltojoukot ovat kuljettaneet palopaikoille kahvia asemalta termospulloissa. Uudessa kärryssä kulkee mukana kaikki tarvittava ja kevätyön hämärässä paistui kaasulla pyttipannua sammutustyöntekijöille. Lähdenevan turvetuotantoalue sijaitsee Vetelin ja Kaustisen rajalla ja matkaa valtatieltä kapeaa hiekkatietä palopaikalle on yli kahdeksan kilometriä.

Muonittajien vahdinvaihto tapahtui keskiyöllä ja kärryn huollon ottivat haltuun veteliläiset naiset yön ajaksi.

LUE LISÄÄ: Harvinaisen raju paloaalto koettelee Keski-Pohjanmaan turvetuotantoalueita: apuun pyydettiin Rajavartiolaitos, kymmenittäin varusmiehiä ja paikallisia maanviljelijöitä

Turvepalon sammutustyöt jatkuvat Kaustisella – tältä Lähdenevalla näytti yöllä

#