tiistai 29.11.2022 | 16:53
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Sieviläisen Timo Lahden haave toteutui: ori osallistuu raviurheilun ykköstapahtumaan Tukholmassa

La 26.5.2018 klo 13:10

Seppo Luokkala

Solvallan Elitloppet-viikonlopussa on kahden valjakon verran keskipohjalaista väriä. Sievin ori Hollywood Hills juoksee lauantaina klassikkolähtö Harper Hanoverissa. Samana päivänä yrittää kaustislainen Elina Miettunen uusia Mini-Elitloppetin voiton Pomona II:n kanssa.

Harper Hanoverin voittaja palkitaan 90 000 eurolla. Vasta reilut 28 000 voittanut Timo ja Anne Lahden Hollywood Hills pääsee matkaan paalulta. Ori on kevättalven aikana ollut ykkönen viidesti 3100 metrin matkalla.

– On tämä ollut haaveena, kun tuo hevonen tykkää mennä pitkää matkaa. Solvallassa vastassa on kovat kaverit ja pelkkä mukaanpääsy on meille voitto, sanoo omistajavalmentaja Timo Lahti.

– Reissu otetaan elämyksenä, kun olen ensimmäistä kertaa hevosen kanssa Solvallassa. Elitloppetin olen katsonut yleisönä varmaan parikymmentä kertaa.

Harper Hanoverissa mennään yleensä 13-vauhdilla kisa läpi. Timo Lahti olisi iloisesti yllättynyt, jos Iikka Nurmosen ohjastama Hollywood Hills jaksaisi rahasijoille.

– Kotona on voittoja tullut suht helposti. Nyt kokeillaan, onko oriille jäänyt varaa. Solvallan rata on pari sekuntia esimerkiksi Oulua nopeampi, eli 13-aikaan voi olla mahdollisuuksia.

Hollywood Hills siirtyy Ruotsiin torstaina Vaasasta. Ensimmäinen yö huilataan Mika Haapakankaan tallissa.

Sipoolaisen Mats Havulehdon omistama ja valmentama Pomona II on jo konkari Solvallan kävijänä. Viime toukokuussa ohjasti Elina Miettunen nyt 15-vuotiaan ponitamman B-ponien lähdön voittoon.

Miettunen on ajanut Pomonaa kaikkiaan kahdeksan kertaa ja voittanut lähdöistä kuusi. Ruotsissa valloitettuna ovat myös Åbyn ja Jägersron radat.

– Pomona voitti äskettäin Vermossa ja on ihan huippukunnossa. Hyvillä mielin lähdetään torstaina Helsingistä laivalla matkaan. Menemme yhtä matkaa ponin kanssa, kertoo 14-vuotias kasiluokkalainen.

Elina Miettusen mukaan poni voi kilpailla 18-vuotiaaksi. Kuskilla tulee tässä tapauksessa ikä aiemmin vastaan.

– Tämä on viimeinen vuosi, kun voin olla mukana Ruotsin ponilähdössä. Suomessa voin ohjastaa vielä ensi vuonnakin.

Mini-Elitloppetiin tulee kahdeksan ponia, joista useimmat ovat Pomonalle ja Miettuselle tuttuja kilpakumppaneita.

– Lähtö on kovatasoinen. Hienoa, kun pääsimme mukaan, mutta toki voittoa lähdetään hakemaan.

#