torstai 11.8.2022 | 20:40
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Ahti risteilee Pyhäjärvellä jo tänä kesänä

Ma 28.5.2018 klo 14:21 | päivitetty ti 09:22

Arja Kangas

Pyhäjärvi

Pyhäjärvisten yrittäjien yhteinen sisävesilaivahanke on edennyt vauhdilla kevään aikana. Laivaristeilyjä varten perustettu osakeyhtiö hankki hiljattain omistukseensa M/S Ahdin, joka risteilee Pyhäjärvellä jo tänä kesänä. Näillä näkymin Ahti tuodaan Pyhäjärvelle ensi tiistaina.

– Tällä hetkellä on aivan mahdollista, että risteilyjä päästään järjestämään jo juhannuksen tienoille. Parasta aikaa etsinnässä ovat kipparit, joten sekin vaikuttaa aikatauluihin, kertoo toimitusjohtaja Ari Huttunen.

Kemijärveltä Pyhäjärvelle tuotava Ahti on 14,9 metriä pitkä ja lähes viisi metriä leveä sisävesilaiva. Kapasiteetti riittää yhteensä 97 hengelle.

– 60 henkeä sopii laivan kannen alle ja yläkannella on tilaa 37 hengelle. Kapasiteetti on aivan sopiva meidän tarkoitusta ajatellen, Huttunen toteaa.

Sisävesilaiva hankittiin Pyhäjärvelle täysin yksityisen rahoituksen turvin. Mukana on yhteensä 19 yrittäjää, joista 18 on paikallisia.

– Yrittäjät lähtivät erittäin hyvin hankkeeseen mukaan. Muutenkin koko hankkeessa on ollut hyvä henki koko ajan, Huttunen kiittelee.

A-oikeuksilla varustettu laiva sijoitetaan Hotelli Pyhäsalmen rannan venevalkamaan. Suunnitelmissa on, että risteilyt kestävän suunnilleen kaksi tuntia. Niiden aikana tutustutaan järveen ja samalla voidaan pistäytyä järvenrannalla olevissa yrityksissä, kuten Emolahdessa tai Marjoniemessä.

– Risteilyjä voidaan järjestää esimerkiksi jollain teemallakin, esimerkiksi saariristeilyinä. Suunnitelmat ovat vielä avoinna, mutta aluksi kuullaan ja katsotaan, mitä väki toivoo.

Huttunen toivoo, että yritykset, kaupunki ja muut yhteistyötahot hyödyntävät risteilyjä myös yksityistilaisuuksiin.

– Esimerkiksi kaupunki tai yritykset voivat viedä vieraitaan tutustumaan Pyhäjärveen ja risteilystä voidaan räätälöidä toiveiden mukainen.

Kun hanke polkaistiin pystyyn alkuvuonna, kaavailtiin alustavasti, että risteilyt aloitettaisiin vasta vuoden päästä. Mutta palaset loksahtivat paikoilleen sujuvasti, niin aikataulua päätettiin aikaistaa.

– Tänä kesänä risteilyt ovat varmasti vähän harjoittelua ja ensi kesänä päästään jo paremmin tositoimiin,

Sisävesilaivasta odotetaan Pyhäjärven matkailulle toivottua piristysruisketta. Kaupungissa on aika ajoin puhuttu maakuntajärven hyödyntämisestä matkailussa ja nyt asiassa päästään kunnolla eteenpäin.

– Tuotteistamista ja markkinointityötä ryhdytään tekemään aktiivisesti sitten, kun on saatu kartutettua kokemusta tältä kesältä.

Lue lisää:

Pyhäjärven vesille halutaan taas sisävesilaiva – vesille päästäisiin mahdollisesti jo ensi kesänä

#