Urheilu

Äänestä suosikkiseuraasi – Maakunnan paras urheiluseura palkitaan Keplin urheilugaalassa

Mistä löytyy maakunnan paras urheiluseura? Se ratkaistaan Keskipohjanmaan verkkosivuilta löytyvässä yleisöäänestyksessä. Äänestysaikaa on viikko: äänestys alkaa 5. tammikuuta ja päättyy 12. tammikuuta.

Mistä löytyy maakunnan vuoden urheiluseura? Valitse suosikkisi kahdeksasta ehdokkaasta ja äänestä. Kuva: Annika Tiitto

Eniten ääniä saanut seura palkitaan vuoden urheiluseurana Keplin urheilugaalassa, joka järjestetään 20. tammikuuta Ylivieskassa.

Äänestyksessä on mukana kaikkiaan kahdeksan seuraa, jotka esitellään tässä jutussa aakkosjärjestyksessä. Yleisö pääsi joulukuun alussa esittämään omia suosikkejaan. Kaikkiaan tuli 44 ehdotusta, jotka koskivat 15 eri seuraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljä eniten esityksiä saanutta seuraa pääsi suoraan varsinaiseen äänestykseen, johon raati nosti neljä muuta seuraa. Myös näitä seuroja oli esitetty ensimmäisessä vaiheessa, joten yleisöesityksille annettiin nyt ratkaiseva painoarvo.

Tässä jutussa esitellään perustiedot loppukilpailuun päässeistä seuroista. Mukaan mahtuu myös poimintoja yleisön perusteluista, joita raadille esitettiin.

Varsinaisessa äänestyksessä kukin äänestäjä voi äänestää vain kerran. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan Hilla-aiheinen yllätyspalkinto.

Äänestämään pääset täältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keihäänheittäjä Jere Murto lukeutuu Alavieskan Virin nuoriin lupauksiin. Kuva: Ari-Pekka Ojala

Alavieskan Viri:

Perustettu 1946. Ensin seuran nimenä oli Vieskan Viri, muuttui Alavieskan Viriksi 1954.

Yleisseura, viisi lajijaostoa. Frisbeegolf, hiihto/ampumahiihto, lentopallo, salibandy, yleisurheilu.

Alavieskan Viri on kasvattanut arvokisatason yleisurheilijoita ja hiihtäjiä. Pentti Kahma on aikoinaan voittanut kiekonheiton EM-kultaa ja Teemu Kattilakoski saavuttanut MM-viestipronssia hiihdossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viri on siitä poikkeuksellinen seura, että se huolehtii myös Alavieskan kunnan liikuntatoimesta.

"Kaikille ikäluokille tarjotaan liikuntatoimintaa. Urheilun harrastuspaikat ovat myös hyvässä kunnossa kunnan koko huomioon ottaen. Viri kuuluu alueella kärkiseuroihin yleisurheilussa, se on selvästi ylempänä kuin isompien naapurikuntien seurat."

Pesäpallo on yksi Kannuksen Uran menestyslajeista tänä päivänä. Eetu Isohanni pelaa miesten ykköspesisjoukkueessa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kannuksen Ura:

Perustettu 1968. Ura syntyi, kun Kannuksen Urheilijoiden ja Kannuksen Pilkkeen yhdistymisneuvottelut johtivat uuden seuran syntyyn.

Yleisseura, seitsemän lajijaostoa. Hiihto, jalkapallo, lentopallo, pesäpallo, salibandy, suunnistus, yleisurheilu.

Uran seurahistoriassa vahvoja lajeja ovat olleet yleisurheilu, jossa seura on kasvattanut menestyjiä SM-tasolle ja arvokisaedustuksiin. Joukkuelajeissa viime vuosina menestystä on tullut erityisesti pesäpallossa, jonka olosuhteita seura on myös ollut paikkakunnalla kehittämässä.

"Monipuolinen yleisseura, joka laajalla rintamalla tekee vahvaa juniori-/nuorisotyötä ja menestyy myös aikuisurheilussa. Vahva aluetoimija joukkuelajeissa esimerkkinä pesäpallo. Vahvat vapaaehtoiset toimijajoukot taustalla."

Kokkolan Nibacoksen tytöt voittivat yhteisjoukkueella 16-vuotiaiden SM-kultaa viime keväänä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkolan Nibacos:

Perustettu 1994–95. Seuran nimi on keksitty lukion Laaja fysiikka II-oppikirjasta, josta löytyi sähkökäämin kierrosten lukumäärän laskemiseen käytettyy kaava M=NIBAcos alfa, josta "alfa" pudotettiin pois ennen ensimmäiseen turnaukseen osallistumista.

Salibandyn erikoisseura.

Seuralla on laajaa junioritoimintaa. 16-vuotiaat tytöt voittivat yhteisjoukkueella SB Vaasan kanssa ikäluokkansa SM-kultaa viime kaudella. Seura on saanut mainetta myös ottelutapahtumien kehittäjänä.

"Yhteisöllisyys. Ihastusta herättäneet miesten edustuksen pelitapahtumat keräävät nibacoslaiset yhteen. Koronan kurituksesta huolimatta saanut kasvatettua jäsenmäärää. Jo alle kouluikäiset ovat tervetulleita seuran toimintaan, myös erityisryhmät on otettu huomioon."

Miesten liigajoukkue on Kokkolan Tiikereiden lippulaiva. Jere Mäkinen nostaa pallon peliin. Kuva: Markku Jokela

Kokkolan Tiikerit:

Perustettu 1974. Seura syntyi, kun Kokkolaan haluttiin lentopallon erikoisseura. Lentopallo oli sitä ennen yleisseura Kokkolan Jymyn lajijaostona.

Lentopallon erikoisseura.

Seura on kahteen otteeseen pelannut miesten pääsarjassa. Paluu Mestaruusliigaan synnytti Kokkolaan lentisbuumin, joka huipentui kolmeen Suomen mestaruuteen 2013, 2015 ja 2016.

"Seurassa tehdään pitkäjänteistä ja aktiivista kehitystyötä niin juniori- kuin aikuispuolellakin. Seuran toiminnan perustana on vahva talkoohenki. Jokainen pelitapahtuma vaatii useamman tunnin kentän pelikuntoon saattamiseksi sekä sen jälkeen tapahtuman purkaminen. Seura on tehnyt periksiantamatonta työtä myös talouden ja näin ollen seuran ja edustusjoukkueen koossa pitämiseksi."

Emma Girod (vas.), Eemil Sytchak, Elis Luomala ja Lucas Girod kuuluvat Kokkolan Uimaseuran lupaaviin nuoriin. Kuva: Roy Frilund

Kokkolan Uimaseura:

Perustettu 1946.

Uintiurheilun erikoisseura: uinti ja uimahypyt lajivalikoimassa.

KUS:lla on laajaa junioritoimintaa ja seura on kunnostautunut myös kilpailujärjestäjänä. KUS kouluttaa lasten vanhemmista ohjaajia, jotka toimivat opetusryhmissä ja valmennuksessa. Kilpalajien ohella seura järjestää yleistä uimaopetusta.

"Hyvän mielen seura, jossa kaikilla on turvallinen ja hyvä olla ja harrastaa kaikilla tasoilla. Hyvät ja välittävät valmentajat sekä motivoituneet ahkerat talkoolaiset, jotka iloisella ja reippaalla otteella hoitavat lukuisat kisat. Seurassa on intohimoa, yhteishenkeä ja ystävyyttä. Seura on myös satsannut tavoitteellisiin urheilijoihin kilparyhmissä. Seuran riveissä on tälläkin hetkellä SM-tason uimareita ja uimahyppääjiä."

Lohtajan Veikkojen järjestää Mainingissa yleisurheilun hallikisoja nuorille. Veikkojen Oliver Korpela kuularingissä. Kuva: Seppo Järvelä

Lohtajan Veikot:

Perustettu 1941, kun Marinkaisten Kipinä ja Viirrekylien Kisailijat yhdistivät toimintansa.

Yleisseura, kahdeksan lajijaostoa. Maastolajit (hiihto/suunnistus), painonnosto, jalkapallo, lentopallo, esports, yleisurheilu, salibandy, frisbeegolf.

Seura on aloittanut maakunnan perinteisistä yksilölajeista, joista lajivalikoima on laajentunut joukkuelajeihin. Myös e-urheilussa seura on ollut edelläkävijänä.

"Hienosti onnistunut yhdistämään koko Lohtajan yhden seuran taakse. Yhteisöllisyys ja tekemisen meininki! Kannustetaan seuratasolla liikkumaan monipuolisesti hiihtäen, suunnistaen, yleisurheillen, palloillen ja painoja nostaen. Seurassa panostetaan myös maastopyöräilypolkuihin. Ulkoilureittejä käytetään paljon myös kilpaurheilun ulkopuolella."

Suunnistus on yksi Perhon Kirin vahvoista lajeista. Seuran kasvatti Karoliina Ukskoski on noussut lajissa kansalliseen kärkeen. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Perhon Kiri:

Perustettu 1945.

Yleisseura, kuusi lajijaostoa. Hiihto, lentopallo, paini, pesäpallo, suunnistus, yleisurheilu.

Perhon Kiri on yksi kolmesta keskipohjalaisseurasta, jonka edustaja on yltänyt olympiavoittoon (Arsi Harju Sydney 2000). Perhon Kirin vahvoja lajeja vuosien saatossa ovatkin olleet yleisurheilu ja hiihto, myös suunnistuksessa seuran kasvatit ovat nousseet maan kärkeen. Seura on kunnostautunut myös kuntalaisten liikuttajana.

"Perhon Kiri on koko kunnan tärkein liikuttaja. Lapset, nuoret, aikuiset ja ikääntyneet pääsevät liikkumaan Kirin ansiosta lähes päivittäin erilaisten yksilö- ja ryhmäliikuntatuntien kautta. Kiri järjestää aktiivisesti toimintaa kaikille kuntalaisille. Kiri on todellinen yhteisen tekemisen seura."

Joni Mäki (oik.) ja Juuso Haarala vaihtoivat Pohti SkiTeamin värit kärjessä Pyhäjärven SM-hiihdoissa talvella 2021. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pyhäjärven Pohti SkiTeam:

Perustettu 2013. Yleisseura Pyhäjärven Pohdin alaisuuteen koottu maastohiihdon erikoisseura.

Pohti SkiTeamin painopiste on alusta alkaen ollut kilpatoiminta. Miesten kilpahiihtotiimi on noussut maan kärkitasolle ja voittanut mitaleja niin henkilökohtaisilla matkoilla kuin viesteissäkin. Seuran urheilijoista Joni Mäki saavutti parisprintin olympiahopeaa Pekingissä 2022. Tälle kaudelle seuraan perustettiin myös naisten edustustiimi. Seura on ollut mukana järjestämässä myös SM-tason kilpailuja Honkavuoren hiihtokeskuksessa.

"Erittäin aktiivinen seura, jonka kärkiurheilijat ovat kansainväistä tasoa. Kokenut suurkilpailuiden järjestäjä, joka liikuttaa isoja joukkoja. Seura tehnyt valtavan talkootyön kilpailuja järjestäessään."

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä