Mielipiteet

Carita Mäen mielipidekirjoitus: On turha vaatia lisäpalveluja, jos samalla hankaloittaa metsätalouden toimia

Meidän suomalaisten oikeustajua on viime aikoina koeteltu, kun EU vaatii Suomelta miljardikorvauksia hiilinielujen väitetystä romahtamisesta. Suomen pinta-alasta on metsää 71 %. Suojeltua metsää on 13 % metsäpinta-alasta eli 2,94 miljoonaa hehtaaria.

Suomessa metsien vuotuinen kasvu on yli kaksinkertaistunut 1950-luvun alusta lähtien ja kasvu on noin 110 miljoonaa kuutiota vuodessa. Hakkuumäärä vuonna 2021 oli 76 miljoonaa kuutiota eli 34 miljoonaa kuutiota vähemmän kuin vuotuinen kasvu. Euroopan metsäpinta-alasta n. 10 % on Suomessa, mutta metsän kasvusta – eli hiilensidonnasta – Suomen osuus on peräti 20 %.

Näitä lukuja tutkiessa kukaan täysjärkinen ei voi ymmärtää, kuinka maat, jotka ovat hävittäneet suuren osan metsistään, voivat vaatia meitä ostamaan 7–8 miljardilla eurolla hiilinieluja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän ilmastopaniikin keskellä tuntuu olevan yleinen käsitys, että metsien suojelu olisi avain hiilensidontaan. Näinhän asia ei suinkaan ole. Biodiversiteetin kannalta suojelu on toki hyvä asia, mutta esim. Lontoon luonnontieteellisen museon arvio biodiversiteettikadosta kertoo, että Euroopan monimuotoisuusvertailussa Kypros on paras ja Suomi Ruotsin kanssa kakkosena.

Hiilinielun kannalta taas olennaista on puun kasvu, ja parhaiten kasvaa hyvin hoidettu metsä. Tiheää metsää pitää myös harventaa, että vuotuinen kasvu säilyy. Valtio on tämän asian tunnistanut, ja tukee taimikoiden ja nuorten metsien hoitoa tukijärjestelmillä.

Nuorten metsien hoitorästit ovat yleisiä ja ovat menetettyjen eurojen ohella käytännössä myös hukkaan heitettyä hiilensidontapotentiaalia. Hakkuiden rajoittaminen Suomessa johtaisi lisäksi siihen, että metsäteollisuuden tarpeet tyydytettäisiin tuontipuulla.

Ilmakehä ei tunne valtion rajoja. Eikö ole parempi, että metsähakkuut tehdään kotimaassa, jossa metsiä osataan hoitaa kuten yllä olevista luvuista voimme nähdä? Tällöin myös metsistä tulevat myyntivoitot hyödyttävät suomalaista yhteiskuntaa verojen kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On turha vaatia yhdellä kädellä lisää palveluja tai edes nykyisiä, jos toisella kädellä kaikin tavoin hankaloitetaan metsänomistajien ja metsäteollisuuden toimia.

Metsät ovat vihreä kultamme. Sen avulla Suomi on noussut kehitysmaasta sille tasolle, jolla nyt olemme. Sen jälkeen, kun EU-alueen kaikki jäsenmaat ovat metsittäneet pinta-alastaan vähintään 70 %, ne voivat tulla vaatimaan meiltä miljardejaan.

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokas (kd.) Kauhavalta.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä