Paikallisuutiset

Kansanedustaja Janne Jukkolan mielestä metsäkatoasetuksen takautuvuus rikkoo oleellisesti suomalaista käsitystä omaisuuden suojasta. Kuva: Clas-Olav Slotte

Janne Jukkolalta kirjallinen kysymys metsäkatoasetuksesta: “Kotieläintuottaja jää kahden ristikkäisen lainsäädännön väliin”

Lohtajalainen kansanedustaja ja elintarvikealan yrittäjä Janne Jukkola (kok.) on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen metsäkatoasetuksen vaikutuksista maidon- ja lihantuotantoon Suomessa.

– Pitkällä aikavälillä metsäkatoasetus estää investointeja suomalaiseen maidontuotantoon ja naudanlihan tuotantoon. Soveltamisalan laajentamisesta sikaan ja siipikarjaan on myös keskusteltu.

– On tärkeää, että on mahdollisuus kehittyä ja rakentaa myös metsää kasvaneille alueille riippumatta siitä, onko kysymyksessä asuinalue, infrastruktuuri, sähkölinja tai kotieläinrakennus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukkola kirjoittaa viime vuosien ympäristöluvituksen ohjanneen kotieläinrakentamista tilakeskuksen ulkopuolelle, kovapohjaisille, rakentamisen kannalta kustannustehokkaille paikoille. Uudet tuotantotekniikat ja kehittyvät kotieläinten hyvinvointivaatimukset edellyttävät uusia laitumia ja jaloittelutarhoja rakennuspaikkojen läheisyyteen.

– Kotieläintuottajien on pystyttävä kehittämään tuotantoaan uusien vaatimusten mukaisesti. Kotieläintuottaja jää tässä kahden ristikkäisen lainsäädännön väliin, Jukkola kritisoi.

Jukkola vaatii, että metsäisten EU-maiden viljelijöillä pitää olla mahdollisuus kompensoida rakentamisen alle jäänyt metsäala ilman lisäsanktioita. Hän huomauttaa, että Suomessa maa-alasta on metsää noin 75 prosenttia ja rakennetaan Suomessa mitä tahansa, rakenuuspaikka on aikaisemmin ollut metsää.

Jukkolan näkemys on, että metsäkatoasetuksen takautuvuus ei ole Suomen perustuslain mukaista lainsäädäntöä ja rikkoo oleellisesti suomalaista käsitystä omaisuuden suojasta.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä