Koulunuorisotyö tuo nuorisotyön nivalalaisten koulujen arkeen

Nivalan kaupunki on saanut kiitosta tekemästään koulunuorisotyöstä AVI:ltakin. Koulunuorisotyöntekijä Virpi Fathi kertoo, että koulunuorisotyöntekijät ovat matalan kynnyksen aikuisia, joiden kanssa jutteluun ei tarvitse varata aikaa. Hihasta voi nykäistä jutteluhetkeä varten vaikka koulun välitunnilla.

Kouluissa tehtävä nuorisotyö yleistyi 2000-luvulla, kun koulumaailmassa havaittiin tarvetta aikuisille, joilla on aikaa ja taitoa nuorten aitoon kohtaamiseen. Vaikka koulunuorisotyötä ei ole Nivalassa ole vielä tehty kuin vasta vajaan kolmen vuoden ajan, on hyvin tehdystä työstä saatu kiitosta jo AVI:ltakin.

Nivalan kaupungin koulunuorisotyöntekijä Virpi Fathi kerää Kyösti Kallion koulun pihalla välittömästi ympärilleen joukon lapsia ja nuoria. Ulkopuolinen näkee heti, että hän on välitunnin suosituin aikuinen. Ympärillä parveileva alakoululaisten tyttöjen joukko osoittaa huomion todeksi.

Koulunuorisotyöntekijät ovat matalan kynnyksen aikuisia eikä jutteluhetkeä varten tarvitse varata tapaamisaikaa.

Fathi kertoo, että koulunuorisotyöntekijät ovat matalan kynnyksen aikuisia eikä jutteluhetkeä varten tarvitse varata tapaamisaikaa. Ajanvaraus tekisi tapaamisesta liian virallista ja kynnys yhteydenottoon voisi olla liian korkealla. Koulunuorisotyöntekijää voi sen sijaan vaikka nykäistä hihasta koulun käytävällä tai lähettää hänelle viestiä somekanavissa. Kontaktinottaminen on pyritty pitämään mahdollisimman helppona.

Virpi Fathin mielestä on tärkeää olla mukana nuorten arjessa niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Siksi hän työskentelee yhtenä iltana kuukaudessa Nuorisotila Kulmauksessa ja käy nuorille järjestettävissä tapahtumissa. Hän ajattelee, että kun nuoret tutustuvat häneen vapaa-ajallaan, on häntä helpompi lähestyä myös koulussa, kun hän on jo entuudestaan tuttu.

Koulunuorisotyö on ennaltaehkäisevää työtä

Virpi Fathi kertoo, että koulunuorisotyön tavoitteena on parantaa kouluviihtyvyyttä ja sitä kautta tukea koulussa jaksamista, oppimista ja nuorten hyvinvointia. Toiminnassa on monta hyvää puolta, jotka linkittyvät toisiinsa.

Kun nuoret viihtyvät koulussa, heidän poissaolonsa vähenevät ja oppimismenestys kasvaa.

– Kun nuoret viihtyvät koulussa, heidän poissaolonsa vähenevät ja oppimismenestys kasvaa. Kun koulussa on kivaa, niin se vaikuttaa myöhemmin jatko-opintohalukkuuteenkin, hän pyörittelee ajatusta pidemmälle.

Hän kertoo, että koulunuorisotyön toinen tavoite on kouluyhteisöön kiinnittäminen. Tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että jos lapsi tai nuori kiinnittyy yhteisöön ja kokee yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, hän kokee elämänsä mielekkäämmäksi ja on elämäänsä tyytyväisempi.

Koulunuorisotyöntekijällä on laaja ja tärkeä tehtäväkenttä

Lapsia ja nuoria on koulunuorisotyön piirissä Nivalassa tällä hetkellä noin 1400. Virpi Fathin vastuualueella on 11 alakoulua, yläkoulu, lukio ja koulutuskeskus Jedu.

Koulunuorisotyöntekijä kuuluu koulun arkeen, vaikka käykin kouluilla vain tarpeen mukaan. Virpi Fathi kertoo, että hänen työtehtäviinsä kuuluvat muun muassa yhteisöllisyyteen kasvattaminen, kiusaamisen ehkäiseminen ja kouluviihtyvyyden parantaminen. Kouluilla hän pitää Selvis-päihdekasvatustunteja ja teematunteja esimerkiksi liikennekasvatuksen, sometaitojen ja mielenterveysasioiden tiimoilta. Syksyisin hänen kalenteriaan täyttävät seiskaluokkalaisten ja Jedun ykkösluokkalaisten ryhmäytykset.

Kuudesluokkalaiselle Iida Ainasojalle Virpi Fathi on tuttu koulun Selvis-tunneilta. Iida Ainasoja pitää Virpin pitämiä päihdekasvatuksen tunteja hyödyllisinä, sillä päihteistä ei muuten koulun tunneilla puhuta.

Virpin tekemän työn tärkeydestä mainitsee myös Kyösti Kallion koulun kuudesluokkalainen, 12-vuotias Iida Ainasoja. Iida on osallistunut Virpin pitämille Selvis-tunneille koulussa.

– Virpin tunneilla puhutaan aktiivisesti päihteistä. Selvis-tuntien ansiosta kenellekään ei jää epäselväksi, että mikä päihteissä on haitallista ja millä tavalla. Näitä asioita ei koulussa muuten käydä läpi, Iida kertoo.

Lue lisää asumisesta ja elämisestä Nivalan kaupungissa Meijän Nivala -lehdestä.