Kuinka pitkä on mikroaaltouunin ja muiden keittiökoneiden käyttöikä?

Kuva:

Keittiökoneiden käyttöikä tuntuu monen mielestä vuosi vuodelta lyhentyneen. Keittiön pienet kodinkoneet aiheuttavat harmia rikkoutumisellaan. Kuinka monta vuotta keittiökoneiden käyttöikä todellisuudessa on? Lukemalla artikkelin saat vihiä siitä, milloin kannattaa varautua hankkimaan esimerkiksi uusi mikroaaltouuni tai vedenkeitin.

Tämä moka lyhentää mikroaaltouunin käyttöikää

Mikroaaltouuni voi kestää tavallisessa arkikäytössä toimivana jopa 20 vuotta. Yleensä käyttöiän päättyminen tulee kuitenkin vastaan tätä nopeammin esimerkiksi mikroaaltouunin sisälle kertyneen lian vuoksi.

Mikroaaltouunin käyttöikä riippuu paljon merkistä ja mallista. Säännöllisellä puhdistuksella ja huollolla mikroaaltouunin tyypillinen käyttöikä on yleensä noin 10 vuotta.

Mikroaaltouunin käyttöikään voi vaikuttaa omilla teoilla. Mikroa ei saisi esimerkiksi laittaa päälle tyhjänä, sillä ruoan puuttuessa säteily voi kohdistua takaisin mikron magnetroniin ja rikkoa sen.

Kalkkikerrostuma lyhentää vedenkeittimen käyttöikää

Vedenkeittimen käyttöä voi haitata keittimeen kertyvä kalkki. Vedenkeitin tulisi puhdistaa säännöllisin väliajoin kalkista soodahuuhtelulla. Hyvin hoidetun vedenkeittimen voi odottaa kestävän säännöllisessä käytössä noin viisi vuotta.

Käyttöikään vaikuttaa merkittävästi vedenkeittimen merkki ja malli. Vedenkeitin voi olla valmistettu esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä, metallista tai muovista tai se voi olla lasinen tai keraaminen.

Teräksestä valmistetut keittimet ovat raskaimpia, mutta yleensä pitkäikäisempiä. Niitäkin saa eri värisinä: esimerkiksi Smeg ja Electrolux -merkeillä on samppanjan ja punaisen värisiä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja keittimiä. Löydät eri värisiä vedenkeittimiä kätevästi Hobby Hallin valikoimasta.

Keittiökoneiden käyttöikä voi riippua varaosista, kuten uudesta kahvipannusta

Kahvinkeittimessä laatu korreloi pitkän käyttöiän kanssa. Esimerkiksi Moccamasterin käsinkootuille kahvinkeittimille on 10 vuoden takuu, ja oikeanlaisella huollolla keitin voi toimia jopa vuosikymmenien ajan. Keskimäärin säännöllisesti puhdistettu kahvinkeitin kestää käytössä noin seitsemän vuotta, mutta käyttöikä vaihtelee suuresti merkistä ja mallista riippuen.

Usein voi käydä niin, että kahvinkeitin olisi kyllä toimiva, mutta rikki menneen lasikannun tilalle ei löydy markkinoilta uutta kannua. Pitkäikäisen kahvinkeittimen yksi tunnusmerkki onkin se, että myös varaosia on saatavilla.

Sähkövatkain voi kestää käytössä jopa 15 vuotta

Myös sähkövatkaimissa merkki ja malli vaikuttavat laitteen käyttöikään. Oikein käytetyn sähkövatkaimen käyttöikä on tyypillisesti noin 5 - 10 vuotta. Laadukas sähkövatkain kestää käytössä jopa 15 vuotta.

Sähkövatkaimen käyttöikään vaikuttaa sen käyttö. Ylikuumeneminen tai putoaminen lattialle lyhentävät käyttöikää. Vatkain kannattaakin säilyttää siten, ettei se pääse putoamaan lattialle. Erilaisia sähkövatkaimia löytyy esimerkiksi luotetuilta Bosch ja Philips -merkeiltä, joita myydään muun muassa Hobby Hall -verkkokaupassa.

Leivänpaahdin kannattaa muistaa puhdistaa

Leivänpaahtimen käyttöikään vaikuttavat laitteen merkki ja malli sekä oikeanlainen käyttö. Yleensä paahdin kestää tavallisessa arkikäytössä noin 5 - 10 vuotta.

Putoaminen lattialle tai kolhaisut voivat rikkoa laitteen tai lyhentää sen käyttöikää. Paahtimessa vaarana on myös leivänmurujen kerääntyminen paahtimen pohjalle. Pahimmassa tapauksessa kuivat leivänmurut voivat nimittäin syttyä palamaan, joten leivänpaahdin kannattaa puhdistaa murusista säännöllisesti.

Keittiökoneiden käyttöikä vaihtelee suuresti

Keittiökoneen käyttöikään voi vaikuttaa omalla toiminnalla. Muista puhdistaa laite säännöllisesti ja käytä laitetta vain siihen, mihin laite on tarkoitettu. Mitä pienempi kone, sitä vähemmän sillä todennäköisesti on käyttöikää.

Käyttöikään vaikuttaa oman toiminnan lisäksi suuresti se, kuinka laadukas laite on. Laatuun kannattaa kiinnittää huomiota kun olet hankkimassa uutta laitetta. Esimerkiksi Hobby Hall -verkkokaupassa on helppo tehdä vertailua laitteista vaikkapa hinnan tai merkin mukaan. Jos teet ostoksia verkkokaupassa, lue palautteita ja käyttäjäkokemuksia ennen ostamista.

Kivijalkamyymälässä pääset vertailemaan eri laitteita konkreettisesti ja kysymään myyjän mielipidettä. Kiinnitä huomiota myös siihen, kuinka pitkä takuu laitteelle annetaan ja onko esimerkiksi kahvinkeittimeen saatavilla varaosia.

Helsingin lisäksi kodinkoneliikkeitä löytyy useilta paikkakunnilta. Valitse shoppailureissun kohteeksi kaupunki ja alue, jossa voit käydä tekemässä hinta- ja valikoimavertailua useammassa liikkeessä samalla kertaa. Esimerkiksi Oulusta löytyy kauppakeskuksia ja -keskittymiä, jos matka Helsinkiin on turhan pitkä. Majoituksen ostosreissulle voit varata kätevästi Hotellit Helsinki tai Oulu Hotellit -sivulta.