Viilennä kotisi kesähelteellä: vertailussa 4 laitetta

Kun kodin sisälämpötila nousee kesällä terveyttä uhkaaviin lukemiin tuulettamisesta ja pimennysverhoista huolimatta, on aika ottaa avuksi ilmaa viilentävä laite. Esittelemme neljän erilaisen ilman viilentämiseen tarkoitetun laitteen hyvät ja huonot puolet.

4 laitetta, joilla voit viilentää sisäilmaa

Jos odotat kauhulla kesää ja hellesäällä saunaksi muuttuvaa kotiasi, on ongelmaan tärkeää löytää ratkaisu paitsi asumisviihtyvyyden, myös terveyden kannalta. Jos yöaikainen tuulettaminen, tekstiilien jäähdyttäminen, pimennysverhot sekä lämpöä tuottavien kodinkoneiden käytön välttäminen eivät ole viilentäneet sisäilmaa tarpeeksi, on aika tarttua järeämpiin keinoihin.

Käyttötarkoituksiisi sopiva ilmastointilaite on hyvä hankinta kesähelteitä silmällä pitäen. Tuuletin, ilmanviilennin, ilmastointilaite ja ilmalämpöpumppu eroavat hieman toisistaan toimintaperiaatteiltaan ja käyttötarkoituksiltaan. Tässä ovat näiden laitteiden hyvät ja huonot puolet:

1. Tuuletin on edullinen ja helppo hankinta

Laite, joka monilla tulee ensimmäisenä mieleen ilman viilentämiseen liittyen, on tuuletin. Jalustalla, pöydällä tai katossa pyörivä tuuletin löytyy useista kodeista. Tuuletin ei kuitenkaan ole varsinaisesti ilmanviilennin, sillä tuuletin ei viilennä ilmaa.

Tuuletin pyörii ja liikuttaa ilmaa paikasta toiseen, mutta ilman lämpötila ei muutu. Virtaava ilma voi kuitenkin viilentää kehoa esimerkiksi nopeuttamalla hien haihtumista iholta. Satunnaisiin ja vähäisiin ilmanviilennyksen tarpeisiin edullinen tuuletin on sopiva hankinta.

Hyvät puolet:

– Edullinen hinta ja kuluttaa vähän energiaa.

– Tehostaa ilmanvaihtoa ja auttaa haihduttamaan hikeä.

Huonot puolet:

– Ei viilennä ilmaa, vaan ainoastaan liikuttaa sitä.

– Ei ole riittävän tehokas suureen viilennystarpeeseen.

2. Ilmanviilennin tulee valita huoneen koon mukaan

Ilmanviilennin on laite, joka käyttää vettä jäähdyttääkseen ympäröivää ilmaa. Ilmanviilentimessä on vesisäiliö, jota tulee täyttää säännöllisesti. Mitä kylmempää vettä säiliössä on, sitä tehokkaammin laite viilentää huoneilmaa.

Ilmanviilentimet ovat yleensä hieman kalliimpia kuin tuulettimet, mutta edullisempia kuin ilmastointilaitteet. Ilmanviilennin on tehokkaampi kuin tuuletin, mutta viilennyksessä ilmastointilaite on vielä parempi.

Ilmanviilennintä valitessa kannattaa valita huoneen kokoon sopiva viilennin. Osa ilmanviilentimistä on äänekkäitä, jolloin ne eivät sovellu makuuhuoneeseen nukkumisen ajaksi.

Hyvät puolet:

– Viilentää ilmaa, toisin kuin tuuletin.

– Käyttää vettä jäähdyttämiseen, mikä on ympäristöystävällinen vaihtoehto verrattuna jäähdytysnesteeseen.

Huonot puolet:

– Vesisäiliö pitää muistaa täyttää.

– Ei viilennä yhtä tehokkaasti kuin ilmastointilaite.

3. Ilmastointilaite viilentää tehokkaasti

Ilmastointilaite viilentää ilmaa kompressorin ja jäähdytysnesteen avulla. Se pystyy jäähdyttämään suuria tiloja ja tarjoamaan tehokkaan jäähdytyksen kuumina päivinä. Viilennysprosessissa syntyvä lämmin ilma johdetaan asunnosta ulos poistoputken kautta.

Ilmastointilaitteita on sekä kiinteitä että siirrettäviä malleja. Siirrettävä ilmastointilaite tulee kuitenkin sijoittaa oven tai ikkunan lähelle poistoputken vuoksi. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimassa on runsaasti etenkin siirrettäviä ilmastointilaitteita muun muassa Hecht-, Electrolux- ja Blaupunkt-merkeiltä.

Hyvät puolet:

– Tehokas viilentämään suuria tiloja.

– Tarjoaa nopean ja voimakkaan viilennyksen kuumina päivinä.

Huonot puolet:

– Huoleton käyttö saattaa kostautua suurena sähkölaskuna.

– Ilmastointilaite maksaa enemmän kuin esimerkiksi ilmanviilennin.

– Kiinteä ilmastointilaite edellyttää asennustyötä. Siirrettävä laite täytyy sijoittaa oven tai ikkunan läheisyyteen poistoputken vuoksi.

4. Ilmalämpöpumppu on pitkäaikainen investointi

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöä ja laite voi toimia sekä jäähdyttäjänä että lämmittäjänä. Ilmalämpöpumppu on pitkäikäinen ratkaisu, joka voi auttaa pienentämään lämmityslaskua merkittävästi.

Ilmalämpöpumppu maksaa asennuksineen noin 1 500 - 3 000 euroa. Asennuksen saa tehdä vain ammattilainen, mutta asennustyöstä voi saada kotitalousvähennyksen. Asennuspaikkaan on tietyt kriteerit, joten ilmalämpöpumppu ei välttämättä sovi kaikkiin kohteisiin.

Hyvät puolet:

– Toimii sekä viilentäjänä että lämmittäjänä, mikä voi säästää energiaa ympäri vuoden.

– Tehokas ja pitkäikäinen ratkaisu ilmastointiin ja lämmitykseen.

Huonot puolet:

– Korkeammat hankintakustannukset verrattuna tuulettimiin tai ilmanviilennyslaitteisiin.

– Vaatii asianmukaista asennusta ja huoltoa.

Löydä sopiva laite ilman viilentämiseen

Valinta eri laitteiden välillä riippuu tarpeistasi, budjetistasi ja käytettävissä olevasta tilasta. Jos haluat vain ilmanvaihtoa, tuuletin voi riittää. Jos tarvitset tehokkaampaa viilennystä, ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu voi olla parempi vaihtoehto. Pienen huoneen viilentämiseen ilmanviilennin voi olla riittävän tehokas.

Voit löytää laitteita ilman viilentämiseen edullisemmin esimerkiksi Black Friday -kampanjasta. Tarjouslehti-sivustolta voit tarkistaa ajankohtaiset tarjoukset Hobbyhall.fi-verkkokaupasta sekä muista kaupoista. Muista huomioida ilman viilennys myös vapaa-ajan asunnossasi sekä omilla lomamatkoillasi varatessasi esimerkiksi Tampere hotellia. Varsinkin kesäaikaan sopivan viileä huone on miellyttävän majoituskokemuksen tärkeimpiä tekijöitä.