Mielipiteet

Kokkolassa Umicore Finland Oy esittää, että nykyisen tehtaan laajennuksen jälkeen Pohjanlahteen purettaisiin sulfaattia 155 000 tonnia vuodessa. Kirjoittajien mukaan jätevesillä aiheutataan turhaan vakava uhka rannikkomme meriluonnolle, koska ratkaisuja on olemassa. Kuva: Markku Jokela

Lukijan mielipidekirjoitus: Akkumateriaalitehtaiden jätevedet ovat uhka Itämerelle

Sähköautoja tarvitaan CO2-päästöjen nollaamiseksi. Suomeen on suunnitteilla teollisen prosessin alkupään akkumateriaalitehtaita Harjavaltaan, Haminaan ja Kokkolaan. Prosessissa syntyvä jätevesi aiotaan laskea Itämereen.

Akkuteollisuuden merkittävimmät ympäristöongelmat liittyvät prekursoritehtaan prosessista aiheutuviin sulfaattipäästöihin. Purkuvesien sisältämät muut aineet, kuten natriumkloridi, ammoniumtyppi, alumiini, nikkeli ja koboltti, osaltaan vain lisäävät meriluontoon kohdistuvia riskejä.

Murtovedessä kalat ja muu luonto on sopeutunut nykyiseen sulfaattipitoisuuteen, ei 200-kertaiseen – se on niille myrkyllistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos jätevesien osalta ei vaadita sulfaatin puhdistamista, tulee Kokkolaan Suomen suurin ja Haminaan Suomen toiseksi sulfaatin päästölähde. Poikkeuksellinen sulfaattiseos painuu meren pohjalle aiheuttaen kerrostumista, happikatoa, rehevöitymistä sekä myrkyllisten rikkivedyn ja metyylielohopean muodostumista.

Kokkolassa Umicore Finland Oy esittää, että nykyisen tehtaan laajennuksen jälkeen Pohjanlahteen purettaisiin sulfaattia 155 000 tonnia vuodessa. Haminassa Suomen Malminjalostus Oy:n osin omistaman akkumateriaalitehtaan sulfaattipäästö Suomenlahteen olisi puolestaan 100 000 tonnia vuodessa. Haminassa jäteveden sulfaattipitoisuus olisi 62 000 mg/l eli kaksisataa kertaa enemmän kuin vähäsuolaisessa murtovedessä.

Kaivosvesissä sulfaattia on jopa 10 000 mg/l. Akkumateriaalitehtaan jätevedessä pitoisuus olisi kuusi kertaa suurempi. USA:ssa on Devils Lake -nimiseen järveen on liuennut sulfaattia, ja järvi on täysin kalaton. Akkumateriaalitehtaan puhdistamattomassa jätevedessä pitoisuus olisi 20 kertaa suurempi kuin tuossa kalattomassa järvessä.

Teollisilta toimijoilta on vaadittava parhaan saatavilla olevan tekniikan käyttämistä.

Jätevesillä aiheutetaan turhaan vakava uhka rannikkomme meriluonnolle, koska ratkaisuja on olemassa. Northvoltin akkumateriaalitehtaassa Ruotsissa jätevedestä tullaan poistamaan sulfaatti ja myös muita tuotannossa syntyneitä jätteitä kuten kobolttia, nikkeliä ja alumiinia. Sulfaattia poistetaan jätevesistä Suomen kaivosteollisuudessa. Kiteyttämöä sulfaatille suunnitellaan BASF Harjavallan akkumateriaalitehtaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmastoa ei voi suojella Itämeren kustannuksella. Teollisilta toimijoilta on vaadittava parhaan saatavilla olevan tekniikan käyttämistä. Talvivaaran sulfaattipäästöjen aiheuttamaa ympäristökatastrofia ei saa toistaa rannikkovesissämme.

Outi Lankia, ympäristötieteen FM

Anne Kärki, terveystieteen tohtori

Marja Tomberg, puheenjohtaja, Puhtaan Meren Puolesta -yhdistys

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuula Putus, ympäristötieteen professori, Turun yliopisto

Halutako jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä