Kokkola-lehti

Oppilaiden aktiivisuus palkittiin - Isokylän yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaskunta kirjoitti Kokkolan kaupunginhallitukselle kirjeen piha-alueen viihtyvyyden puolesta

Tuukka Mikkonen, Eemil Määttälä, Martin Heinämäki, Joonatan Leppälä ja Jonna Ollikainen toteavat uuden yläkoulun pihan todella vastanneen odotuksia. Kuva: Sini Sulkakoski

Kun Isokylän yhtenäiskoulu valmistui vuonna 2022, yläkoulun puoleinen piha oli puolitiessään.

Vaikka Isokylän yhtenäiskoulu itsessään oli valmis, yläkoulun puoleisella pihalla ei ollut konkreettisesti mitään. Isokylän koulun opettaja sekä oppilaskuntaa ohjaava opettaja Jonna Ollikainen toteaa yläkoululaisten olleen tästä ihmeissään.

– Oppilaat kyselivät, että siinäkö heidän tulee todella välitunnit viettää. Ajattelimme, että tulevan kesän aikana piha tullaan viimeistelemään, mutta mitään ei ollut syksyyn mennessä tapahtunut.

Isokylän yläkoulun oppilaskuntaan kuuluvat Tuukka Mikkonen, Eemil Määttälä, Joonatan Leppälä ja Martin Heinämäki toteavat pihan olleen käytännössä pelkkä sorakenttä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muutaman kuukauden päästä pihalle tuotiin pari vanhaa penkkiä, jotka olivat kovia ja koko ajan märkiä, eikä niissä kukaan halunnut sen takia istua.

Toisin kuin yläkoulun, alakoulun pihapäädyssä oli keinuja ja muuta aktiviteettia.

– Vaikka virallisesti meitä ei ole kielletty menemästä alakoulun pihalle, silti sinne ei viitsisi mennä, koska se on luonnollisesti täynnä alakoululaisia.

Oppilailla ja opettajilla oli automaattinen käsitys, että uuteen kouluun kuuluisi myös valmis piha. Ollikainen kyseli eri tahoilta syitä siihen, että miksi yläkoulun puoleinen piha oli jäänyt puolitiehen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vastauksiksi sain, että piha-alue ei ollut kuulunut oikein mihinkään urakkaan. Viime vuoden syksyllä otin asian esille myös koulun sisäisissä kokouksessa, että jotain pitäisi tehdä, kun oppilailta tulee pihasta palautetta yhtenään. Myös koulumme rehtori selvitteli pihaan liittyviä kysymyksiä todella. Sitten sain vinkin, että Kokkolan kaupunginhallituksella on pian edessään vuotuinen budjettikokous, jonne pystyy ehdottamaan budjettitoiveita seuraavalle vuodelle.

Ollikainen kertoi yläkoulun oppilaskunnan jäsenille mahdollisuudesta kirjoittaa asiasta kirje kaupunginhallitukselle, jossa esittää mielipiteensä ja toiveensa Isokylän yhtenäiskoulun yläkoulun puolen pihan suhteen.

Oppilaat alkoivat tuumasta toimeen. Kirjeen ydin oli ollut se, että opiskelut on aloitettu uudessa koulurakennuksessa, missä ei ole välitunnilla muuta tekemistä, kuin pyöritellä peukaloita.

– Kirjeessä kysyimme, että olisiko yläkoulun puoleiselle pihalle mahdollista saada rahaa piharakentamiseen tai tehdä jotain, jotta piha-alueen viihtyvyys paranisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nelikko toteaa oppilaskunnan miettineen tarkasti, että kirje olisi asiallinen, ytimekäs ja vakavasti otettava.

– Tekstin muotoilua mietimme todella paljon, koska se on tällaisissa asiayhteyksissä todella tärkeää.

Kokkolan kaupunginhallituksen kokouksessa 26.10.2022 jäsen Koskela esitti, että Isokylän monitoimitalon (yläkoulu) pihan suunnitteluun ja toteuttamiseen varataan määräraha 120 000 euroa vuodelle 2023. Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Pian iloinen tieto kantautui Isokylän yhtenäiskoululle.

– Tämä tieto oli valtavan hieno ja odotettu uutinen! Tämä oli kyllä selkeä kädenojennus yläkouluamme kohti, Ollikainen iloitsee.

Ollikainen kertoo kaupungin edustajien käyneen piha-alueen tarpeita ensin opettajien kanssa läpi, jonka jälkeen suunnittelutyöhön otettiin mukaan myös oppilaat.

– Oppilaille esiteltiin piha-alueen suunnitelmia ja he pääsivät osallistumaan kyselyyn piha-alueen aktiviteetteihin liittyen. Tästä olenkin erityisen hyvilläni, että nuorten mielipiteet otettiin huomioon.

Ollikainen toteaa ylipäänsä olevan todella ylpeä oppilaistaan.

– Koulun ja opettajan tehtävä on opettaa demokratiaa, kansalaisvaikuttavuutta ja yritteliäisyyttä. Kun ne rupeavat toimimaan niin luonnollisesti olen todella iloinen, kun siihen vastataan. Lähetänkin kaupungin suuntaan suuret kiitokset siitä, että piha lopulta saatiin nopealla aikataululla. Tämä on myös nuorille osoitus siitä, että heidän mielipiteellään on väliä.

Tänä syksynä syyslukukauden alettua Isokylän yhtenäiskoulun yläkoulun puolen piha hohkasi uutuuttaan. Pihan rakentumista on käyty ihmettelemässä että ihailemassa kesälomankin aikana.

– Tämä uusi, vastarakennettu piha on todella vastannut odotuksia. Täällä on mukava viettää nyt myös vapaa-aikaa, nuoret toteavat.

Yläkoulun pihalta löytyy nyt esimerkiksi useampia penkkejä, hämähäkkikeinuja, riippumattoja, ulkopingispöytiä, trampoliineja ja tavallisia keinuja.

Oppilaat pohtivat haastattelua antaessa myös rahaa ja sen käyttöä. Ymmärryksessä on hyvin, että rahaa ei ole mennyt pelkästään pihalla oleviin penkkeihin ja aktiviteettilaitteisiin.

– Pihan pohjatöihin on mennyt varmasti todella paljon rahaa. Maa oli hiekkainen ja epätasainen, joten sitä on varmasti jouduttu paikoin tasaamaan ennen kuin se on voitu asfaltoida. Myös työntekijöiden palkkoihin on mennyt rahaa. Olemme itseasiassa yllättyneitä, kuinka paljon tuolla summalla on saatu aikaan.

Näin jälkikäteen nelikko toteaa oppilaskunnan tekemän kirjeen osuneen ilmeisen hyvään ajankohtaan.

– Olimme ajatelleet, että tämä prosessi tulee olemaan vuoden-parin mittainen emmekä osanneet odottaa, että kaikki tapahtuisi näin nopeasti. Tämä kyllä todisti sen, että aina kannattaa yrittää!

”Vaikka virallisesti meitä ei ole kielletty menemästä alakoulun pihalle, silti sinne ei viitsisi mennä, koska se on luonnollisesti täynnä alakoululaisia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä