Pääkirjoitukset

Kimalaiset ovat jo aloittaneet kesäkauden.

Pääkirjoitus: Ötököitten kanssa rauhanomaisesti rinnakkain

Hyönteiskantoja uhkaa tehomaatalous ja hyönteismyrkkyjen käyttö, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos. Hyönteiset ovat kuitenkin välttämättömiä pölytystä vaativille kasveille ja sitä myötä kaikille meille niitä ravintonaan käyttäville.

Voit kiittää mielessäsi pörriäisiä esimerkiksi, kun hörppäät omenamehua, haukkaat mustikkapiirakkaa tai paistat ruokaa rypsiöljyssä. Hyönteisillä on paikkansa myös lukuisten muiden lajien, esimerkiksi hyönteisiä syövien lintujen ravintoketjussa. Kiitos ötököille kevätaamujen linnunlaulusta!

Juuri nyt on aika tehdä omassa ympäristössä päätöksiä, joilla voi parantaa pölyttäjähyönteisten elinoloja ja kaiken kaikkiaan ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Näitä toimia voi tehdä ihan jokainen, jolla on vaalittavanaan kasvualaa, olipa kyseessä vaikka vain parvekkeella pari kukkaruukkua, joihin voi valita kasvamaan pörriäisille mieluisia kasveja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taloyhtiöitten, kaupunkien ja kuntien on syytä huomioida pölyttäjät viheralueitten hoidossa. Sliipattu nurmikenttä on pölyttäjähyönteiselle elinkelvoton autiomaa. Siellä missä nurmikot eivät vaadi kulutuksenkestoa, nurmikenttiä voi muuttaa kerran syyskesällä niitettäviksi niityiksi, joilla luonnonkukat ehtivät kukkia ja siementää.

Niittyjen perustaminen ei tarkoita alueen heitteillejättöä. Umpeen kasvaminen pitää estää ja vieraslajit kuten lupiinit, kurtturuusut, jättipalsamit ja jättiputket poistaa. Niiden hävittäminen on pitkäjänteinen projekti.

Myös avoimessa viljelymaisemassa kannattaa huomioida luonnonkasvien, lintujen ja hyönteisten elinpaikat, vaalia pieniä niittymäisiä aloja ja jättää myös pajupöheikköjä. Viljelijöillä on mahdollisuus hakea rajatulle osalle viljelyalasta ekojärjestelmätukea muun muassa pölyttäjähyönteisten elinympäristöjen perustamiseen.

Luonnosta vieraantunutta kaupunkilaista kaikenlaiset ötökät voivat suorastaan pelottaa, ja toki niistä on myös monenlaista riesaa. Sen muistaa viimeistää siinä vaiheessa, kun kevään ensimmäinen hyttynen lyö piikkinsä ihoon. Silti hyönteisten kanssa pitäisi malttaa myrkyttämisen sijaan pyrkiä rauhanomaiseen rinnakkaiseloon: parturoida vain osa pihasta, viritellä ikkunoihin verkot ja laittaa illan tullen pitkähihaista päälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monelle maaseudun asukkaallekin vaatii muutosta asenteisiin ja siisteysihanteisiin, jotta pihapiirissä pystyy sietämään ja valimaan myös rönsyilevää ja hallitsematonta, luonnontilaista ja monimuotoista kasvua. Esimerkiksi voikukka ansaitsee arvonnousun on kimalaisten ja perhosten arvokkaana ravintolähteenä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Halutko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä