Paikallisuutiset
Päivi Räsänen ei ota taka-askeleita – "Homoseksuaaliset suhteet ovat Jumalan tahdon vastaisia, on klassisen kristillisen uskon näkemys" – Katso videolta Räsäsen haastattelu
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kaksipäiväisessä kesäkokouksessa Kokkolassaotettiin kantaa monenlaisiin päivänpoliittisiin asioihin. Erityisesti oppositiopuolueen tietysti niin kuuluu tehdäkin budjettiriihen alusviikkoina.
Ryhmän puheenjohtajaPäivi Räsästä ei silti tarvinnut maanitella puhumaan hänelle henkilökohtaisesti läheisestä asiasta. Virallisesti sitä käsitellään marraskuussa Helsingin käräjäoikeudessa.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Leivättömällä pöydällä onkolme syytettä, joiden mukaan Räsänen on rikkonut rikoslain 11. luvun kymmenettä pykälää, joka koskee kiihottamista kansanryhmää vastaan.
– Täytyy sanoa, että minulle oli aika shokki ihan jo alusta lähtien, että ylipäätään tällaista ryhdyttiin epäilemään, Räsänen toteaa Keskipohjanmaalle.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti viime keväänä nostaa Räsästä vastaan kolme syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyseinen kansanryhmä on yhtä kuin homoseksuaalit.
Yksi syytteistä liittyyRäsäsen vuonna 2004 kirjoittamaan ja Suomen Luther säätiön julkaisemaan vihkoseen nimeltä ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi - Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”. Toinen Räsäsen esiintymiseen vuonna 2019 Ruben Stillerin isännöimässä Yle Puheen ohjelmassa”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” Kolmas kohta puolestaanRäsäsen twiittiin, johon hän on ottanut kuvan roomalaiskirjeen (Room. 1: 26–27) homoseksuaalisuutta koskevasta kohdasta.
Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.
– Kyllä on tullut mieleen, että vähän kuin olisi jostain ajatusrikoksesta kysymys. Jos kertoo julkisesti, että on samaa mieltä jostain Raamatun kohdista, saattaa rikoskynnys ylittyä. Silloin mennään ihmisen vakaumuksen ja ajatuksen tasolle. Se on minusta huolestuttavaa, Räsänen kummastelee.
Poliisin mielestä esitutkintakynnys ei ylittynyt, mutta valtakunnansyyttäjä Toiviainen oli toista mieltä ja määräsi esitutkinnan suoritettavaksi.
Räsäsen tapaus onherättänyt huomiota kansainvälisesti ja tukea on tullut aina Atlantin takaa.
Koetko olevasi jonkinlainen kristillisen sananvapauden esitaistelija tai marttyyri?
– En onneksi ole marttyyri. Kyllä minä olen kuitenkin joutunut tilanteeseen, jossa tämä on ehdottomasti ennakkotapaus. Suomessa ei ole ollut tällaista eikä tällaista ole ollut Euroopassa – eikä Amerikassa. Olen kuitenkin luottavaisella mielellä, että voitan tämän oikeudenkäynnin.
Jos Helsingin käräjäoikeus on toista mieltä, Räsänen ei aio tyytyä päätökseen.
– Olen valmis taistelemaan ihan jokaisen askeleen loppuun asti nimenomaan sanan- ja uskonnonvapauden puolesta. Aika pitkälti yleinen oikeustaju sanoo, että minua ei pitäisi tuomita. Väitän näin, vaikka on tietenkin toisenlaisiakin näkemyksiä.
Räsäsen puolustuksessa on kaksi keskeistä pilaria, toisaalta sananvapaus ja toisaalta uskonnonvapaus. Kumpikin on hänen mielestään uhattuna.
– Se raamatuntulkintani, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja että homoseksuaaliset suhteet ovat Jumalan tahdon vastaisia on klassisen kristillisen uskon näkemys. Valtakirkot maailmassa tälläkin hetkellä tulkitsevat niin. Jos luet katolisen kirkon katekismuksen, siellä ovat samat opetukset.
Entäpä jos tulkitset Raamattua väärin?
– Se on tietenkin mahdollista. Kaikki tulkitsevat, mutta eihän ole poliisin ja oikeuslaitoksen tehtävä selvittää mikä on oikea raamatuntulkinta. Silloin mennään nimenomaan uskonnonvapauden alueelle. Onhan se ennenkuulumatonta, jos meillä oikeuslaitos lähtee kertomaan mikä on oikea raamatuntulkinta ja että tuolla tavalla ei saa tulkita.
Kokkolalainen perussuomalaisten kansanedustajaMauri Peltokangas joutuu vastaamaan oikeudessa Facebook-kirjoituksistaan, joiden valtakunnansyyttäjä katsoo myös kiihottavan kansanryhmää vastaan.
Niin Peltokangas itse kuin perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Riikka Purra ovat ihmetelleet valtakunnansyyttäjän ratkaisua.
Räsänen ei halua ottaa kantaa Peltokankaan tapaukseen sinänsä.
– En ole Peltokankaan tapaukseen tutustunut, mutta kyllä näitä on ollut nyt melko paljon. Eihän voi olla niin, että sananvapautta ovat vain sellaiset asiat, joista kaikki ovat samaa mieltä tai jotka ovat jonkun yleisen konsensuksen näkemyksiä. Sananvapauttahan tarvitaan demokratiassa nimenomaan jotta voidaan tuoda esiin toisenlaisia, poikkeavia näkemyksiä.
Selväksi on tullut, että enempää Päivi Räsäsen kuin Mauri Peltokankaan näkemyksistä ei konsensusta ole – eikä varmastikaan tule.
– Kyllä sananvapauden piiriin pitäisi kuulua myös sellaiset puheet, jotka saattavat herättää reaktioita ja joista ollaan eri mieltä ja joista joku saattaa loukkaantua, Räsänen korostaa.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan
Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.