Koti-Kajaani

Poliisin mukaan Vantaan Viertolan koulun ampumisessa haavoittuneiden 12-vuotiaiden vammat erittäin vakavia

Pastori Sanna Heikurinen puhui muistotilaisuudessa Tikkurilan kirkossa Vantaalla Viertolan koulussa tapahtuneen kouluampumisen jälkeen. Kuva: Roni Rekomaa

Poliisin mukaan teosta epäilty 12-vuotias poika käytti ampumisessa luvallista käsiasetta, aselupa kuuluu pojan lähisukulaiselle.

Poliisi on kertonut päivitettyä tietoa Vantaan Viertolan koulun ampumisessa haavoittuneiden kahden kuudesluokkalaisen tilasta. Poliisi kertoi viiden jälkeen tiistaina illalla, että molempien sairaalaan toimitettujen uhrien vammat ovat erittäin vakavia.

Aamulla tapahtuneessa ampumisessa kuoli yksi kuudesluokkalainen lapsi.

Poliisi on päässyt kuulemaan teosta epäiltyä 12-vuotiasta poikaa, joka on tiettävästi uhrien luokkatoveri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poliisi selvittää muun muassa teon motiivia sekä tapahtuneeseen johtaneita syitä. Tiedotamme asiasta lisää huomenna keskiviikkona kello 14:ään mennessä, poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä kertoi tiedotteessa.

Poliisi kertoi aiemmin päivällä, että epäilty oli alustavassa puhutuksessa myöntänyt teon. Häntä ei ole poliisin mukaan aiemmin epäilty rikoksista.

Pojan epäillään käyttäneen teossa luvallista käsiasetta. Aselupa kuuluu poliisin mukaan pojan lähisukulaiselle. Poliisi tutkii sitä, miten ase päätyi lapsen haltuun.

Alle 15-vuotiasta ei voida vangita. Poliisi kertoi aiemmin tänään, että kuulemisen jälkeen poika luovutetaan sosiaaliviranomaisten huostaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Otettiin kiinni Helsingin puolelta

Viranomaiset saivat tiedon ampumisesta hieman aamuyhdeksän jälkeen, ja poliisi oli paikalla koululla yhdeksässä minuutissa hälytyksestä. Ensihoitoyksiköistä ensimmäinen saapui koululle 15 minuuttia hälytyksen jälkeen.

Poliisin saavuttua koululle epäilty tekijä oli poistunut koulun alueelta. Hänet otettiin kiinni Helsingin puolelta Siltamäen kaupunginosasta alle tunti ampumisen jälkeen. Kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti, eikä tilanteessa jouduttu poliisin mukaan käyttämään voimakeinoja. Pojalla oli poliisin mukaan käsiase hallussaan, kun hänet otettiin kiinni.

Tutkittavat rikosnimikkeet ovat murha ja kaksi murhan yritystä. Poliisi kertoo selvittävänsä kaikki tapahtuneeseen liittyvät asiat, vaikka epäilty ei 12-vuotiaana ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Päivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi ei keskeneräisen esitutkinnan vuoksi eritellyt tarkemmin sitä, miten tapahtumat aamulla etenivät Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MTV: Ampujalla oli maski ja kuulosuojaimet

Poliisi ei ole kommentoinut tarkemmin sitä, kuinka monta silminnäkijää tapahtumilla oli, miten monta kertaa epäilty laukaisi aseen tai miten hän liikkui koulun sisällä. Poliisi ei myöskään kertonut uhrien sukupuolta.

Poliisin mukaan ampujalla ei epäillä olevan yhteyttä mihinkään järjestäytyneeseen rikollisryhmään tai niin sanottuun katujengiin.

MTV:n uutiset kertoi illalla, että ampuja olisi tullut luokkahuoneeseen maski kasvoillaan ja kuulosuojaimet korvillaan. MTV:n tietojen mukaan tekijä ampui ensin kaksi kertaa 12-vuotiasta poikaa, joka kuoli laukauksiin. Sen jälkeen hän ampui kahta luokassa ollutta tyttöä, MTV kertoi. MTV:n mukaan epäilty oli ollut luokalla vasta pari kuukautta ja oli valinnut uhrinsa ilmeisesti summittaisesti.

STT:n tiistai-iltana tavoittama tutkinnanjohtaja Marko Särkkä ei vahvista MTV:n uutisten tietoja.

– Meidän täytyy olla asioista varmoja, ennen kuin niistä tiedotetaan eteenpäin, Särkkä sanoo.

Särkkä kertoo olevansa yllättynyt siitä, millaisia huhuja asian ympärillä liikkuu.

– Pyrimme toimimaan niin ripeästi kuin mahdollista, että julkisuuteen voidaan jakaa varmaa tietoa. Huomenna aamulla jatketaan isolla pyörällä asian tutkimista.

"Tämä on aivan kauheaa"

Suomen lippu käytiin laittamassa Viertolan koulun pihalla puolitankoon hieman ennen kello kahta, kertoi paikan päällä oleva STT:n toimittaja.

Kaksi STT:n toimittajalle puhunutta vanhempaa kertoivat, että he olivat yhteydessä lapsiinsa puhelimitse ennen kuin saivat hakea nämä koulusta. Vanhempien mukaan heille ei kerrottu mitään tietoja, kun he hakivat lapset koulusta.

Lastaan koululta hakemaan tullut Tuulia Kinnunen kertoi opettajan soittaneen, kun lapsen sai tulla hakemaan. Kinnusen mukaan sisälle koulurakennukseen ei päässyt, vaan lapsi tuotiin koulun ovelle.

– Tämä on ihan kauheaa, että täällä tapahtuu tällaista, Kinnunen sanoi ja kuvaili tunnelmaa järkyttyneeksi.

Kinnusen tietojen mukaan lapset saavat halutessaan pitää huomenna vapaapäivän. Hän kertoi, että Viertolan koulussa kaikki on toiminut aiemmin todella hyvin.

Myös lastaan koulusta hakemaan tullut Shahriare Mahmood kertoi pitävänsä Viertolan koulua hyvänä kouluna. Mahmood kertoi, että koulussa on ollut jonkun verran kiusaamista, mutta asiat on hoidettu koulussa hänen tietääkseen hyvin.

– Tämä (ampuminen) on tosi huono juttu. Tiedän, että Suomi on tosi turvallinen maa ja kaiken pitäisi toimia täällä turvallisesti. Emme ajatelleet, että tällaista tapahtuisi Suomessa ja etenkään täällä Viertolan koulussa, tämä on tosi hyvä koulu, hän sanoi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä