Pääkirjoitukset

Surullinen Lapua 1976 – Elokuvakriitikko kysyy aiheesta, miksi tarina kerrotaan miehen kautta, kun valtaosa uhreista oli naisia

Lapuan kaupungintalon suruliputus Patruunatehtaan räjähdyksen jälkeen 13.4.1976. Kuva: Vesa Pajala

Keskipohjanmaan elokuvakriitikko Hannu Björkbacka antaa arvostelussaan perjantaina ensi-iltaan tulevalle Lapua 1976 -elokuvalle vaivaiset kaksi tähteä. Syykin selviää. Kriitikko kysyy aiheellisesti, miksi Lapuan patruunatehtaan räjähdykseen nivoutuva fiktiivinen tarina kerrotaan miehen kautta, kun valtaosa uhreista oli naisia? Ja miksi elokuva on yksilötarina, kun katastrofi kosketti laajaa joukkoa? Ja koskettaa yhä. Patruunatehtaan räjähdys on Suomen rauhanajan tuhoisin onnettomuus. Turmassa kuoli 40 ja loukkaantui 60 henkilöä. Kuolleista naisia oli 35 ja useimmat heistä perheellisiä.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston 30 000 euron avustuksen turvin aloitettiin esituotanto. Rahoitusta haettiin muun muassa yrityksiltä. Kun tehdään myyvää elokuvaa tositapahtumiin perustuvasta tragediasta, yhteisön murhe sivutetaan helposti, sillä nykyaika rakastaa yksilöitä. Tämän alleviivaa myös Kaltio-lehden Matti A. Kemin kyseenalaisen kritiikin viimeinen lause: ”Tämä episodielokuva on kelvosti vaipoitettu. Osumatarkkuudeltaan ja rihloiltaan ensiluokkainen täyskaato.”

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä