Täyden kympin KitinVapari! Kannuksessa ollaan aiheesta ylpeitä omasta liikunnan kehdosta

KitinVapari on koko perheen mielestä ykkönen! Mila (oik.), Juuse ja Mea sekä heidän pikkusisarensa Minea käyvät vanhempiensa Sannan ja Jaakon kanssa uimassa ja harrastamassa KitinVaparissa joka viikko.

”Kannuksen liikunnan kehto ja helmi koko kaupungille” on sopiva kuvaus Kannuksen ylpeydestä, KitinVaparista. Jo yli viisikymmentä vuotta kannuslaisia liikuttanut uimahalli onkin paljon enemmän kuin uimahalli.

Vuonna 2022 KitinVapari valittiin vuoden vesiliikuntapaikaksi. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) valinnassa kiiteltiin KitinVaparin monipuolisuutta, henkilökunnan osaamista ja turvallisuusasioiden esimerkillistä huomioimista.

Samaa mieltä ovat myös kälviäläiset Sanna Tapio ja Jaakko Hänninen. He ovat tulleet jälleen kerran KitinVapariin viettämään mukavaa perheaikaa. Paikan monipuolisia palveluja ahkerasti käyttävä perhe on vieraillut KitinVaparissa joka viikko nyt jo yhdeksän vuoden ajan.

– Vanhin tyttäremme oli 3 kuukauden ikäinen, kun aloitimme vauvauinnissa. Yhdeksänvuotias Mila on jatkanut uintiharrastusta sittemmin uimakoulussa, Mea (5) on kiinnostunut tanssikursseista ja Juuse (3) aloittaa nyt painiharrastuksen. Nuorimmaisen, 7 kuukauden ikäisen Minean kanssa käymme vauvauinnissa lauantaiaamuisin, kertoo lasten äiti Sanna Tapio.

Perheen isä Jaakko Hänninen kiittelee KitinVaparia erityisesti monipuolisesta kurssiohjelmasta ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta. Hän kertoo, että KitinVaparista löytyy kaikkea, mitä toivoa saattaa.

– Meidän perheellemme sopivat todella hyvin KitinVaparin kertamaksulliset harrasteet. Esimerkiksi tanssi- ja painikurssille voi osallistua silloin, kun se sopii omaan kalenteriin. Maksamme vain käyntien mukaan, Hänninen kertoo.

Mikä sitten saa kälviäläisen perheen ajamaan monta kertaa viikossa 25 kilometrin matkan KitinVapariin harrastamaan? Siihen on selkeä syy.

– Puitteet ovat meidän kannaltamme ihanteelliset. Vauvauinnit järjestetään lauantaisin ennen kuin uimahalli avautuu muille asiakkaille. Suihkuissa ja pukuhuoneissa on silloin hiljaista ja rauhallista, mikä sopii hyvin pienen vauvan kanssa kylpemiseen, ihastelee Sanna Tapio.

– Tämä on ihan kymppipaikka, Jaakko Hänninen summaa KitinVaparin hyvät puolet ja lapset nostavat kymmenen sormeaan näytille, että ovat asiasta samaa mieltä.

Juuse lähtee tänä syksynä kokeilemaan painiharrastusta. Vesiliukumäessä hän on jo konkari, vaikka on vasta kolmevuotias. 7 kuukauden ikäinen Minea käy lauantaisin vauvauinnissa vanhempiensa kanssa.

Ympärillä hyvinvoinnin vyöhyke

KitinVapariin on rakentunut vuosien saatossa oikea vapaa-ajanmaailma kylpylätason palveluineen, joita ympäröivän Kitinkankaan alueen urheiluopistotasoiset liikuntamahdollisuudet täydentävät. Liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyvien toimintojen kokoaminen samalle alueelle on edesauttanut Kannuksen kaupunkia luomaan KitinVaparista upean kokonaisuuden, joista löytyy lempitekemistä koko perheelle, niin perheen pienille kuin suvun senioreillekin.

Uuden, vasta ideointivaiheessa olevan Kitinkankaan kehittämishankkeen tarkoituksena on tehdä alueesta entistäkin houkuttelevampi liikkuville ihmisille.

– Keräämme parhaillaan alueen yrityksiltä ja muilta toimijoilta ne hulluimmatkin palvelu- ja tapahtumaideat, joilla KitinVaparista ja Kitinkankaan alueesta saadaan aikaisempaakin vetovoimaisempi, kertoo tulevaisuuden suunnitelmista Kannuksen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Marianne Nivala.

Kitinvaparissa on jo nyt hienot puitteet kokeilla eri lajeja. Kuuden erilaisen uima-altaan lisäksi KitinVaparista löytyvät liikuntahalli, kunto- ja spinningsali, peilisali tanssiin ja jumppaan, painitila ja juoksusuora. Kokonaisuutta kruunaavat vapaa-aikakeskuksen tennishalli ja -kentät, skeittipuisto, pumptrack- ja frisbeegolfradat sekä kuntoportaat. Ympäröiviin maastoihin on rakennettu monipuoliset reitit liikkumiseen ja vapaa-ajanviettoon: pururadat, ladut, maastopyöräilyreitit sekä laavu. Talvisin Kitinkankaalla on myös mahdollisuus luistella kaukalossa.

Kitinkannuksen hoito- ja kuntoutuspalvelut ja FysioSportti-X:n liikunta- ja hyvinvointipalvelut ovat KitinVaparin välittömässä läheisyydessä tai pikaisen ajopyrähdyksen päässä. FysioSportti-X:ssä on tarjolla muun muassa LPG-hoitoja, joiden kerrotaan sopivan muun muassa kivun lievitykseen, urheiluvammojen hoitoon sekä liikuntasuorituksen jälkeen palautumista tehostamaan. LPG-hoito soveltuu myös esimerkiksi rentoutumiseen, jos kroppa kaipaa yksinkertaisesti vain hemmottelua.

Hyvän mielen kohtaamispaikka

KitinVaparin tärkeyttä Kannuksen ja naapurikuntien asukkaille ei voi kiistää. Siitä kertoo yksistään jo viime vuoden yli 36 000 asiakaskäyntiä uimahalliin. Tänä vuonna kävijöitä on ollut jo 31 000, ja jos sama tahti jatkuu loppuvuoden, saadaan kävijämääräksi kirjata vuodenvaihteessa yli 40 000 kävijää. Se rikkoisi viimevuotisen kävijäennätyksen kirkkaasti.

Myös kuntosalivierailut ovat olleet kasvussa. Ohjatuissa liikuntaryhmissä on kävijöitä ollut tasaisesti vuodesta toiseen, mutta tämä johtuu enemmän ohjaajaresursseista kuin tulijoiden halukkuudesta.

– Kävijämäärät kertovat, että liikuntapalveluillemme on kysyntää. KitinVaparista löytyy jokaiselle jotain, kertoo Nivala ja jatkaa:

– KitinVapari on ennen kaikkea hyvän mielen kohtaamispaikka. Tänne voi tulla tapaamaan tuttuja, vaihtamaan kuulumisia vaikka kassan kanssa, virkistäytymään ja liikkumaan. Vaikka KitinVapariin tulisi puhtaasti kuntoilumielessä, uimareissu antaa yleensä paljon enemmän. KitinVapari on tärkeä olohuone kannuslaisille.

Kannuksesta kotoisin oleva pikamatkojen moninkertainen Suomen mestari Anniina Kortetmaa kertoo Youtube-videolla KitinVaparin uimahallista:

Kannus on pikajuoksija Anniina Kortetmaan mielestä antanut hyvät eväät ponnistaa huippu-urheilijaksi:

Tutustu tarkemmin KitinVaparin palveluihin