Mielipiteet

Vesa Hihnalan mielipidekirjoitus: Raution monitoimitalo on valmis – kiitos kaupungille merkittävästä investoinnista

Raution Kyläyhdistyksen ja Raution monitoimitalon hanketyöryhmän puheenjohtajana haluan kiittää Kalajoen kaupunkia ja kalajokisia päättäjiä viisaasta päätöksestä. Kiitos myös hanketyöryhmässä toimineille virkamiehille ja luottamushenkilöille. Monitoimitalon valmistuminen päätti vuosia jatkuneet poikkeusjärjestelyt mm. opetuspalveluiden osalta.

Kestävä ja pitkäjänteinen ratkaisu päivähoitoon liittyen on vielä löytymättä, noin 20 lapsen hoidon jatkuessa vuokratiloissa. Tähän positiiviseen ongelmaan etsinette päättäjät pian kestävän ratkaisun. Enemmänkin lapsia olisi hoitoon tulossa.

Muutto uusiin tiloihin ja käyttöönotto ovat vaatineet paljon ylimääräistä työtä niin koulun kuin päiväkodin henkilökunnalta. Kaikki vaikuttaa kuitenkin sujuneen mainiosti. Viime viikolla järjestetty avajaistilaisuus juhlisti arvokkaasti monitoimitalon valmistumista. Ammattitaitoinen henkilökunta ja oma valmistuskeittiö kruunaavat talon ja tekevät siitä ainutlaatuisen. Kiitos henkilökunnalle jo tässä vaiheessa hyvästä yhteistyöstä, tästä on hyvä jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2011 Raution Kyläyhdistys jätti rahoitushakemuksen Rautio 2020 -esiselvityshankkeesta Rieska Leaderille. Hankkeen tavoitteena oli selvittää Raution alueen palvelujen tulevaisuuden tarpeet ja rahoitusmahdollisuudet monipalvelukeskuksen toteuttamiseen Raution kylän keskustaan.

Hanke kohtasi myös vastusta, joidenkin mielestä tämän tyyppinen esiselvityshanke ei kuulunut kyläyhdistyksen toimintaan. Rieska Leaderin mielestä hanke oli perusteltu ja tarkoituksenmukainen, niinpä rahoitus hankkeelle myönnettiin.

Syksyllä 2013 hankkeen loppuraportti luovutettiin Kalajoen kaupunginhallitukselle. Vaikka hanke ei vielä tuolloin johtanut konkreettisiin toimenpiteisiin, niin näkemys tavoitteesta alkoi meille rautiolaisille selkeytymään. Hanke nähtiin realistisena ja sitä lähdettiin kyläyhdistyksessä edistämään. Tavoitteena ei ollut enää vain koulu ja päiväkoti vaan nimenomaan monitoiminen rakennus keskelle kylää.

Syksyllä 2019 Kalajoen kaupunginvaltuusto nimesi Raution monitoimitalon hanketyöryhmän sen suunnittelua ja rakentamista ohjaamaan. Hankkeen suunnitteluvaiheessa kuultiin kyläläisiä, seurakuntaa ja Rautiossa toimivia yhdistyksiä. Toiveet pyrittiin huomioimaan mahdollisimman hyvin ja siinä myös pääosin onnistuttiin. Raution nuorisoseuran ja Kalajoen osuuspankin positiivinen suhtautuminen hankkeeseen ja kiinteistöjen myynti kaupungille mahdollisti lopullisesti rakennuksen sijoittamisen kylän keskustaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rautio sijaitsee erinomaisella työssäkäyntialueella. Noin 30 kilometrin säteellä sijaitsevat Kalajoen lisäksi Himangan, Alavieskan, Ylivieskan, Sievin ja Kannuksen taajamat. Sievin Jalkine, yksi alueen suurimmista työnantajista sijaitsee vain 10 kilometrin etäisyydellä.

Rautiossa on useita menestyviä yrityksiä kuten esimerkiksi Kati Oy, jotka työllistävät ja kantavat tunnustetusti yhteiskuntavastuuta. Meiltä löytyy mm. yksi Suomen tunnetuimmista kyläkaupoista, Raatihuone ja nyt myös Suomen paras ja uusin monitoimitalo. Kiitokset vielä kerran kaikille Raution monitoimitalon valmistumiseen tavalla tai toisella myötävaikuttaneille!

Oma-aloitteisia ja aktiivisia kyliä ei pitäisi koskaan nähdä rasitteena vaan voimavarana. Vireät kylät ihmisineen ovat kuntansa ja alueensa vetovoimatekijöitä!

Kirjoittaja on Raution Kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä