MAINOS

Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pietarsaaressa - Opiskelijat kehuvat käytännönläheisyyttä koulutuksessa

MAINOS -

Vamia, Vaasan ammatillinen oppilaitos järjestää hyvin konkreettisesti sellaisia koulutuksia, mitä nykyhetken työelämä tarvitsee. Hyvänä esimerkkinä on lähihoitajien oppisopimuskoulutus Pietarsaaressa. Viime syksyllä kaksikielisessä koulutuksessa aloitti yhteensä 25 opiskelijaa, jotka kouluttautuvat työn ohessa.

Opiskelijat työskentelevät esimerkiksi kotihoidossa, asumispalveluyksiköissä tai päiväkodeissa ja koulutuksen kautta he saavat aikaisempaa paremman pätevyyden eri työtehtäviin.

Esimerkiksi Heidi Latvala ja Kim Övergaard työskentelevät kotihoidossa, ja nyt parin vuoden koulutuksessa he saavat pätevyyden muun muassa lääkkeiden antamiseen.

- Olin aiemmin leipomoalan yrittäjä ja halusin vaihtaa alaa. Ajattelin, että hoitoalalla on mahdollisuus työllistyä ja voin palvella toisia ihmisiä. Työelämän kokemusten kautta motivaatio uuden oppimiseen on aivan eri tasolla kuin nuorena, pietarsaarelainen Heidi kuvaa.

Kim työskenteli aiemmin perheensä maatilalla ja halusi alalle, missä tarvitaan tekijöitä.  

- Kotihoidon jokapäiväisessä työssä olen huomannut, että lääkkeistä haluan lisätietoa, ja tämä koulutus mahdollistaa juuri oikeanlaisen lisäopin, hän kuvaa yhtä konkreettista asiaa.

Pirjo Sällinen on Kytömäen päiväkodissa avustajana ja koulutuksen jälkeen hän saa lastenhoitajan pätevyyden.

- Toki tämä koulutusmalli vaatii paljon, koska tavanomaista vapaa-aikaa kuluu opiskeluun liittyvien asioiden parissa, mutta motivaatio on hyvä, kun oppimiaan asioita voi soveltaa heti käytännön työelämässä.

Latvala kertoo, että käytännössä heillä oppisopimuskoulutus on toteutettu niin, että koulutettavat ovat kaksi päivää kuukaudessa koulussa ja muut ajat omassa työpaikassaan.

- Töistä on järjestetty niin, että työvuoroja ei satu opiskelupäiville.

Lähihoitajakoulutuksessa pian päättyvä ensimmäinen vuosi on yhtenevää koulutusta kaikille. Jälkimmäisen vuoden aikana koulutus jakaantuu eri osaamisalojen mukaan.

- Työpaikoilla opiskelijoilla on omat työpaikkaohjaajat, jotka seuraavat koulutettavien ammatillista kehittymistä ja ohjaavat tarvittaessa työtehtävissä, ryhmän vastuuopettaja, Magdalena Vähäkangas kertoo.

Magdalena Vähäkankaan mielestä motivaatio opiskelijoilla on hyvä, kun he näkevät opintojen käytännön hyödyt heti.

Hänen mukaansa runsas hakijamäärä osoittaa, että juuri tällaiselle koulutukselle on tarvetta. Oppisopimuskoulutus johtaa samoihin ammatillisiin tut­kintoihin kuin oppilaitoksissa järjestettävä koulutus. Moni Pietarsaaren koulutukseen osallistuvista onkin kiinnostunut jatko-opinnoista lähihoitajan tutkinnon saatuaan.

Nykyistä ryhmää täydennetään syksyllä, kun osaamisalan opinnot alkavat. Osaamisalan opinnot soveltuu lähihoitajille, jotka haluavat hankkia lisää osaamista ja suorittaa toisen osaamisalan.

Koulutukseen voit hakea: www.vamia.fi

Lisätietoja oppisopimuksesta antaa koulutussuunnittelija Siv Björklund siv.bjorklund@vamia.fi puh 040 748 3476.

Oppisopimuskoulutuksen lähipetuspäivät järjestetään Optiman tiloissa Pietarsaaressa.