Miten pitkä ansioluettelon olisi hyvä olla?

Kuva:

MAINOS - CVMAKER.FI -

Ansioluettelon laatimiseen ei ole olemassa mitään varsinaisia sääntöjä, mutta tietyistä perusperiaatteista on hyvä pitää kiinni. Osa suosii lyhyempiä ja ytimekkäitä ansioluetteloita, kun taas osa pitää pidemmästä ja yksityiskohtaisesta versiosta. Tässä artikkelissa perehdytään ansioluettelon pituuteen. 

Ansioluettelon pituudella on väliä

Ansioluettelon pituus on syytä valita järkevästi. Karkean säännön mukaan luettelo on yleensä 1-3 sivua pitkä riippuen haettavasta työpaikasta. CV:n  laatiminen voi olla haastavaa, jos aikaisempaa työkokemusta ei juuri löydy. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi TET-harjoittelut, vapaaehtoistyö ja erilaiset projektit voi mainita ansioluettelossa. Tärkeintä on, että osaamisesi ja kokemuksesi tulevat selkeästi esille. Jos CV:n laatiminen mietityttää,tämä blogi paneutuu aiheeseen tarkemmin cvmaker-työkalun kautta. 

Jos ansioluettelo on liian pitkä, voi sen lukeminen yksinkertaisesti pitkästyttää. Yksikään työnantaja ei jaksa lukea romaania sinusta, vaan ansioluettelon on oltava vain lyhyt tiivistelmä. Pidä siis CV suosiolla enintään kolmen sivun pituisena, mikäli työkokemusta löytyy useamman vuoden ajalta. 

Mitkä asiat on tärkeää mainita ansioluettelossa?

On muutamia asioita, joita ei voi jättää välistä kirjoittaessaan omaa ansioluetteloaan. Ansioluettelon alussa on hyvä maalata yleiskuva omasta ammatillisesta taustastaan. Olennaista on kirjoittaa esimerkiksi koulutuksestaan, sillä osa työnantajista vaatii joko kanditaatin tai maisterin tutkinnon. Tämän lisäksi on tärkeää tietysti tuoda esille erilaiset työkokemukset ja niistä saatu osaaminen. Muita asioita, jotka ansioluettelossa on hyvä mainita, ovat:

-

lisenssit ja sertifikaatit (ajokortti, hygieniapassi, anniskelupassi jne.)

-

yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti)

-

tutkimustyöt (esimerkiksi tohtorin tutkinto)

-

puhutut kielet ja niiden osaamistaso 

-

stipendit ja palkinnot

Ansioluettelo on nimensäkin mukaisesti luettelo ansioista, joten tuo esille asiat, joista olet hyötynyt ammatillisesti. Vaikka joku kokemus, stipendi tai kielellinen osaaminen voisi omasta mielestä tuntua mitättömältä, ei työnantaja todennäköisesti ole samaa mieltä. Ansioluettelon tarkoitus on luoda mahdollisimman monipuolinen kuva sinusta työntekijänä. Tämä on tärkeää varsinkin silloin, kun hakee useita erilaisia työpaikkoja. 

Mitä ei kannata mainita ansioluettelossa?

Nyt, kun olet perillä siitä, mitkä asiat ansioluettelossa on syytä mainita, on tärkeää käydä läpi asiat, jotka voi suosiolla jättää välistä. Jos ei ole tarkkana,pahimmassa tapauksessa ansioluettelo ei kuvaa osaamistasi ollenkaan. Asiat, joita ei kannata mainita ansioluettelossa ollenkaan ovat:

-

viiteluettelo

-

maininnat palkastasi aikaisemmissa työpaikoissa

-

henkilökohtaiset tiedot (ikä, pituus, uskonto, parisuhdestatus)

Tietenkin näihinkin on poikkeuksia. Esimerkiksi mallin töitä hakiessa on tärkeää tuoda esille mittansa, vaikka kyseessä olisi muuten tarpeeton tieto. Osa lisää tekstin rinnalle myös kuvan itsestään, joka ei ole hassumpi idea. Muista kuitenkin, että yksi ammattimainen valokuva riittää. Toisaalta ansioluettelo voi olla loistava myös  ilman valokuvaa, mikäli sopivaa kuvaa ei tunnu löytyvän. 

Mitkä asiat vaikuttavat ansioluettelon pituuteen?

Ansioluettelon pituuteen vaikuttaa tietenkin eniten se, miten paljon työkokemusta vuosien varrella on kertynyt. Osa vaihtaa työpaikkoja tiuhempaan kuin toiset, eikä siinä ole mitään vikana. Tällöin on parasta keskittyä kaikkein merkittävimpiin työpaikkoihin ja ylimääräiset työt ja TET-harjoittelut voi suosiolla jättää välistä.

Toinen asia, joka vaikuttaa ansioluettelon pituuteen, ovat työnantajien vaatimukset. Osassa työpaikoissa vaaditaan selvästi enemmän työkokemusta, jolloin tärkeää, että kokemuksista kerrotaan CV:ssä mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Mitä enemmän vaatimuksia on, sitä enemmän koulutuksia, kursseja ja työkokemuksia kannattaa tuoda esille. Joskus voi olla, että täydentääkseen ansioluetteloa työnhakijan on käytävä lisäkursseilla oppiakseen esimerkiksi Excelin periaatteet. 

Kiinnitä huomiota tärkeimpiin työpaikkoihin

Ansioluettelossa rakenne on erittäin oleellinen piirre. Jos työpaikkahistoriasi on kovin värikäs, kannattaa keskittyä työpaikkoihin, joista olet saanut eniten osaamista. Vapaaehtoistyön ja projektit voi sivuuttaa hieman lyhyemmin, mikäli niistä saatu ammatillinen osaaminen ei ole yhtä laajaa. Pyri kuvaamaan merkittävimpiä työkokemuksia hieman tarkemmin varsinkin, jos erilaisia työtehtäviä on ollut paljon. 

Jos haet töitä esimerkiksi markkinoinnin alalta, mieti tarkkaan, millaisista työpaikoista olet saanut eniten markkinointialan osaamista. Muun muassa asiakaspalvelutyössä tarvitaan hyvin samanlaista osaamista kuin markkinoinnissa, joten töitä jäätelökioskilla ei kannata täysin sivuuttaa. Pyri yhdistämään aikaisemmat työkokemuksesi siihen, millainen persoona olet nykyään ammatillisesti. 

Miten ansioluettelon pituutta pystyy lyhentämään?

Moni on varmasti törmännyt ongelmaan, että ansioluettelosta tulee herkästi liian pitkä. Onneksi tapoja CV:n lyhentämiseen on monia fonttikoon pienentämisen lisäksi. Vaikka työkokemuksia ja erilaisia konferensseja olisi paljon, kannattaa pyrkiä pitämään CV mahdollisimman ytimekkäänä. 

Mainitse työkokemuksesi vain viimeisen 10 vuoden ajalta

Mikäli työmarkkinoilla on ollut jo 13-vuotiaasta alkaen, voi olla hyvä idea jättää ihan ensimmäiset työkokemukset täysin välistä. Näin työnantaja voi paremmin keskittyä kaikkein viimeisimpiin koulutuksiin ja työkokemuksiin. 10 vuotta on jo itsessään pitkä aika, joten todennäköisesti materiaalia ansioluetteloon löytyy silti tarpeeksi. 

Kerro lyhyesti vain viimeisimmistä projekteista ja vapaaehtoistyöstä

Mikäli erilaiset projektit, konferenssit sekä vapaaehtoistyöt ovat tärkeä osa omaa elämää, ei niitä voi tietenkään sivuuttaa ansioluettelossa. Pitkät luettelot erilaisista projekteista eivät kuitenkaan kiinnosta ketään, joten pyri mainitsemaan vain viimeisimmät kokemuksesi. Toki voit mainita myös aikaisemmasta vapaaehtoistyöstä, mikäli kyseessä on esimerkiksi usean vuoden aikainen tai muuten hyvin merkittävä työkokemus.

Yhteenveto

Ansioluettelon pituudella on siis väliä ja on tärkeää osata arvioida, miten pitkä ansioluettelosta kannattaa tehdä.