perjantai 24.5.2019 | 22:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Eduskuntavaalit lähestyvät, jännitys tiivistyy – Keskipohjanmaa seuraa vaaliasioita

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa+
Su 24.2.2019 klo 20:30

Eduskuntavaaleihin on aikaa runsaat puolitoista kuukautta, ja vaalikuume alkaa kohota. Kärkipuolueiden järjestys on tuoreimpien mittausten mukaan melko erinäköinen kuin neljän vuoden takaisen vaalin tulos, mutta monenlaista ehtii tapahtua.

Vaalikeskustelun teemoista ainakin osa on selvillä: sote, seksuaalirikokset ja vanhustenhoito. Nyt myös päivähoito ja hoitajien määrä tuo uusia otsikoita ja kohujakin.

Kansanedustajat ovat usein paikallispoliitikkoja ja he ottavat vaalikampanjan aikana kantaa myös oman alueen asioihin, vaikka ne eivät kuuluisikaan eduskunnan toimivaltaan. Näkemykset kertovat kuitenkin ehdokkaiden arvomaailmasta tarjoten äänestäjille kokonaiskuvaa.

Keskipohjanmaa seuraa ennen vaaleja muun muassa ehdokasasettelua ja käy tilaisuuksissa, joissa ehdokkaat esiintyvät. Toimitus julkaisee ehdokkaiden kannanottoja uutisina ja mielipidekirjoituksina. Varsinaisia kannatuskirjoituksia emme julkaise mielipideosastolla.

Keskipohjanmaan näkemyksen mukaan eduskuntavaalit ja ehdokkaiden näkyminen mediassa tukevat demokratiaa. Siksi teemme varsin runsaasti vaaleihin liittyvää sisältöä. Lehti seuraa mielenkiinnolla, kuinka paljon esimerkiksi Keskipohjanmaan verkkopalvelussa julkaistavia juttuja luetaan: kiinnostavatko eduskuntavaalit lukijoita.

Tärkeätä on tietysti, että eri puolueet ja ehdokkaat saavat näkyvyyttä. Kansanedustajat ovat näköalapaikalla nykyisten tehtäviensä vuoksi. Edustajien painavuutta lisäävät muun muassa ministerin pestit, valiokuntapaikat, asema omassa eduskuntaryhmässä.

Huhtikuun 14. päivä pidettävissä vaaleissa ehdolla on nykyisiä edustajia, kokonaan uusia ehdokkaita ja sellaisiakin ehdokkaita, jotka ovat pyrkineet Arkadianmäelle aiemminkin. Ehdokasasettelusta kerrotaan tämän päivän lehdessä (25.2.).

Kenenkään kohdalla kansanedustajan paikka ei ole itsestään selvää. Vaalitavan vuoksi vaalitulos ja puolueiden edustus määräytyvät niiden suhteellisen kannatuksen perusteella, mikä hyödyttää isoja puolueita. Vaasan vaalipiiristä ja Oulun vaalipiiristä valitaan saman verran kansanedustajia kuin neljä vuotta sitten.

Eduskuntavaalit ja ehdokkaiden näkyminen mediassa tukevat demokratiaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »