torstai 20.6.2019 | 18:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikula: Tästä mustan aukon löydöstä tutkijat vaikenevat

Keskipohjanmaa+
Ma 15.4.2019 klo 06:30

Maailma pidätteli hengitystään keskiviikkona, kun tutkijat julkistivat kaikkien aikojen ensimmäisen kuvan mustasta aukosta.

Mitä mustasta aukosta löytyi?

Ensimmäinen vitsi on tarkoitettu kitaristeille: sieltä löytyi kasa kadonneita plektroja. Toinen vitsi osuu nettimeemien ytimeen: mustasta aukosta löytyi tassuaan kurotteleva kissa.

Nauroin hiljaa sisälläni vain ensimmäiselle vitsille, sillä en ole kissaihmisiä.

Elin koko lapsuuteni kissojen keskellä, mutta vasta aikuisena pysähdyin miettimään niiden toimintalogiikkaa. Tuntuu, että satunnaisesti pyrähtelevä, yllättäen pureva ja vain omasta hyvinvoinnistaan kiinnostunut kissa on mysteeri sille itselleenkin.

Henkilökohtainen musta aukkoni olisi elämän totuuksien etsiminen kissaihmisten keskustelupalstoilta.

Avaruustutkimukselle mustan aukon kuvaaminen on merkittävä saavutus. Osa kiitoksista kuuluu yhdysvaltalaiselle 29-vuotiaalle Katie Boumanille, joka oli isossa roolissa kehittämässä ja testaamassa algoritmeja, joilla kuva pystyttiin saamaan.

Kuvan muodostamiseen tarvittiin viisi petatavua tietoa. Se on yhtä kuin kaksi sylillistä kovalevyjä.

Rajuimpien arvioiden mukaan ihmiskunta tuottaa kolmen seuraavan vuoden aikana enemmän tietoa kuin edeltäneiden 300 000 vuoden aikana yhteensä. Kuten somekeskustelun tasosta näkee, ihmisen tajunta ei ihan pysy vauhdissa mukana. Onneksi tekniikka pysyy. Lähitulevaisuudessa ihmisen ymmärrykseen avataan uusia ikkunoita.

Huima kehitys kulminoituu kahteen valokuvaan. Toisessa Katie Bouman poseeraa kovalevyjensä keskellä, toisessa vuosina 1961–1972 toteutetun Apollo-avaruusohjelman ohjelmistoa kehittänyt Margaret Hamilton seisoo itsensä korkuisen paperipinon vieressä.

Paperit veivät kuuhun, petatavut mustaan aukkoon. Mitä seuraavaksi?

Uutiset mustasta aukosta toivat raikastuttavaa mittakaavaa eduskuntavaalien loppusuoralle.

Vaalien alla tavallisen suomalaisen ääni nousi taas äänistä kirkkaimmaksi. Mikä on se kaikkien kosiskelema tavallinen suomalainen? Kenen muun korvaan jatkuva tavallisuuteen vetoaminen kalskahtaa tasapäistämiseltä, sen vastakohdalta, että puhuttaisiin huippuosaamisesta, avartamisesta ja mahdollistamisesta? Oikeasti paremman maailman luomisesta.

Toisaalta tasapäistäminen sopii talousmetsien ja identtisten hakkuuaukioiden Suomeen.

Olemme kuin kissa, joka haluaa keskittyä vain omaan itseensä.

Minulla on vielä yksi vitsi: tutkija zoomasi ensimmäiseen mustasta aukosta otettuun kuvaan. Sieltä löytyi erää maan henkinen ilmapiiri.

Paperit veivät kuuhun, petatavut mustaan aukkoon. Mitä seuraavaksi?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »