torstai 20.6.2019 | 19:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Hyvä hallitus ei löydy helposti – Hallitusohjelma ratkaisee

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa+
Ma 15.4.2019 klo 20:30

Demokratiaan kuuluu, että vaalitulos näkyy hallitusneuvotteluissa, mutta mitä se sitten käytännössä tarkoittaa. Jo ennen vaaleja on jännitetty perussuomalaisten menestystä erityisesti hallituksen muodostamisen vuoksi.

Suomessa on oltu huolissaan äänestysvilkkaudesta ja houkuteltu kansalaisia vaaliuurnille. Etukäteen ennustettiin, että liikkuvat äänestäjät ratkaisevat vaalit. Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professorin Hanna Wassin mukaan hallitusneuvottelut ovat stressitesti koko järjestelmälle. Wass sanoo STT:n haastattelussa, että ei ole demokratian toimivuuden kannalta kannattavaa, jos perussuomalaisten vahvan nousun jälkeen heidän äänestäjillään pyyhitään pöytää.

Äänestysvilkkaus koheni myös Keskipohjanmaan levikkialueella ja muutoksia puoluekartassa on näkyvissä. Perussuomalaiset sai ensimmäisen kansanedustajan Keski-Pohjanmaalle. Kaustislainen Mauri Peltokangas kokosi sellaisen äänisaaliin, että Arkadianmäelle pääsy ei totisesti jäänyt hiuskarvan varaan. Peltokankaan runsaan 13 000 kannatus löytyi ympäri vaalipiiriä ja kannatusta hän kokosi varmasti niin uusilta äänestäjiltä kuin monen ehdokkaan entisiltä kannattajilta. Tyytymättömyys nykypolitiikkaan tuntui puhuvan.

Sehän tiedetään, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, mutta erityisen vaikeat siksi, että kuvioissa on monta keskisuurta joukkuetta. Miten erilaisista arvoista ja näkemyksistä saadaan aikaan hallitus, jolla on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä ja riittävästi toimintakykyä.

Perussuomalaiset oli niin lähellä voittaa koko vaalit, että ero SDP:hen kaventui hyvin pieneksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli koko valtakunnan ääniharava, kun Antti Rinne jyrättiin omassakin puolueessa. Myös kokoomuksen johtaja Petteri Orpo jäi omassa omiensa varjoon, vaikka puolue pärjäsikin lopulta jopa yllättävän hyvin.

Hallitusohjelma viime kädessä ratkaisee, kuka mahtuu kenenkin kanssa samaan hallitukseen. Rökäletappion kärsinyttä keskustaa siellä tuskin nähdään. Perussuomalaisten arvoille ei ihan vähällä löydä jakajia.

Demarien puoluehallitus kokoontuu torstaina ja päättää silloin puolueen hallitusneuvottelijat. Tulevaan hallitukseen on tässä vaiheessa tyrkyllä melkoinen kirjo vaihtoehtoja.

Suomessa on oltu huolissaan äänestysvilkkaudesta ja houkuteltu kansalaisia vaaliuurnille.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »