Paikallisuutiset

EU-rahat vaarassa romahtaa Keski-Pohjanmaalla – "Kansanedustajien puolustettava varoja yhdessä rintamassa", toivoo maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen

Keski-Pohjanmaan liiton maakuntajohtajaJyrki Kaiposen mukaan alueen kansanedustajien yksi merkittävä tehtävä on pitää kiinni nykyisestä tavasta jakaa EU:sta tulevat aluekehitysrahat.

Nykyään Pohjois- ja Itä-Suomi saavat muuta maata avokätisemmin EU-rahaa kuten asiasta on sovittu Suomen ja EU:n välisessä jäsenyyssopimuksessa. Nyt tämä etuus on uhattuna.

EU:n uudella rahoituskaudella vuodesta 2021 alkaen Suomi voi päättää, haluaako se EU:n jatkavan Pohjois- ja Itä-Suomen tukemista paremmilla ehdoilla kuin muuta maata. Helsingissä moni kannattaa harvaan asuttujen alueiden erityistuen lopettamista ja siirtymistä malliin, jossa EU:n tukia jaetaan maakunnille tasaisesti eteläisestä Suomesta Lappiin. Vain Uusimaa jää komission päätöksellä ilman aluekehitysvaroja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikkien Pohjois- ja Itä-Suomen maakuntien, myös Keski-Pohjanmaan, kanta on puolustaa nykyistä rahanjakomallia. Jos se loppuu, harvaan asutut alueet menettävät nykyisen tukitason ja se heikentää yrityksien mahdollisuuksia kasvaa. Nyt toivomme, että kaikki alueemme kansanedustajat, myös Pohjanmaan puolella, asettuvat tukemaan alueemme kehitystä, Kaiponen tuumaa.

Kansanedustajat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita alueen kunnille ja muille toimijoille.

Eduskunnan suuri valiokunta asettui joulukuussa pohjoisen Suomen tueksi, mutta uudesta eduskunnasta ei vielä tiedä.

– Tässä on nyt todella tärkeä edunvalvonnan paikka. Saamme Suomeen 1,6 miljardia euroa aluekehitysvaroja vuosina 2021-2027. Jos potti jaetaan tasan koko maan kesken, ei meille paljon heru, Kaiponen sanoo ja arvelee mahdollisen muutoksen heikentävän muun muassa yrityksien mahdollisuuksia investoida seiniin ja koneisiin.

Itä- ja Pohjois-Suomessa, kuten esimerkiksi Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla, EU tukee investointeja korkeammalla investointituella kuin muualla Suomessa. Parhailla tukitasoilla on saatu enemmän elinkeinoelämää tukevia hankkeita kuin eteläiseen Suomeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hallitus ja eduskunta päättävät aluekehitysvarojen jaosta tulevana talvena. Meidän kansanedustajien on nyt oltava valppaana tämän asian kanssa, Kaiponen toivoo.

Maakuntajohtajan mukaan alueen kansanedustajien on pidettävä myös kaikin tavoin maa- ja metsätaloutta harjoittavien puolta. EU:sta on annettu ymmärtää, että maatalouden tukia oltaisiin leikkaamassa jopa 10-20 prosentilla.

– Tämä pitää suoraan sanottuna estää. Tarvitsemme täällä maataloutta ja turkistarhausta. Ne luovat edelleen paljon työpaikkoja ja toisaalta keskipohjalainen maatalous tuottaa maittavaa lähiruokaa.

Edunvalvonnassa Kaiponen toivoo myös panostusta koulutukseen ja yritysten työvoimatarpeiden kehittämiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä Keski-Pohjanmaalla kaavailtu uusi työllisyystavoite 75 prosenttia täyttyi jo runsas vuosi sitten. Kärsimme täällä monella alalla työvoimapulasta. Tarvitsemme työvoimakoulutusta ja myös työperäistä maahanmuuttoa. Näihinkin asioihin pitää Suomen uuden hallituksen ja eduskunnan Keski-Pohjanmaata avittaa, Kaiponen kertoo.

Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiön Concordian toimitusjohtaja Jarl Sundqvist pitää alueen kansanedustajia äärimmäisen tärkeinä yhteistyökumppaneina alueen kunnille ja muille toimijoille.

– Tämä näkyi esimerkiksi saadessamme syväväylän Pietarsaaren satamalle. Jatkossakin kansanedustajien rooli on tärkeä. Varsinkin hallituspuolueiden edustajat voivat viedä viestiä suoraan hallitukselle, jolleivat suorastaan istu hallituksessa.

Pietarsaaren seudulla halutaan kehittää ennen kaikkea alueen saavutettavuutta. Sundqvistin mukaan kasitie, lentokenttä ja Pohjanmaan rata ovat avainasemassa.

– Kasitielle pitäisi saada nopeasti ohituskaistoja, jotta matka-aika Vaasan ja Pietarsaaren välillä lyhenisi. Kansanedustajat voivat omistajaohjauksella puuttua myös Finnairin reittiliikenteeseen. On varmistettava, että lentovuoroja on riittävästi.

– Eikä unohtaa voi raideliikennettä. Pännäisissä pysähtyy nopeista junista seitsemän yhdeksästä. Jatkossa kaikkien junien pitäisi pysähtyä Pännäisissä. Uskon ja toivon, että kansanedustajamme pitävät puoliamme, Jarl Sundqvist toteaa.

Alueen kansanedustajat

Keskipohjanmaan levikkialueelta 8 kansanedustajaa

Uutena Mikko Kinnunen Reisjärveltä

Aluekehittäjiltä pitkä toivomuslista

Ylivieska vaatii uutta rautatiesiltaa

Pyhäjärvi toivoo pesämunaa pumppuvoimalalle

Kokkola kaipaa aluekehitysvaroja

Pietarsaari haluaa kehittää väyläyhteyksiä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä