maanantai 16.12.2019 | 06:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias: Virheiden kyttääjät

Keskipohjanmaa
Ke 15.5.2019 klo 06:30

Varoitus heti kärkeen. Seuraava voi olla sekä vahva että virheellinen yleistys. Näin se kuitenkin menee.

Vain suomalaisessa palloilukulttuurissa aivan ja aina ensimmäinen asia maalin syntymisen jälkeen on analysoida kuka tai ketkä tekivät virheen.

Jos Lionel Messi kiskaisee vaparinsa maalin ristikkoon niin, että verkkoon painuessaan pallo pussaa sekä pysty- että poikkipuuta, ei Suomessa ensimmäisenä ylistetä loistava vetoa. Ei, Suomessa kauhistellaan, kuinka joku saattoikin tuossa tilanteessa rikkoa ja aiheuttaa vaparin. Miten ihmeessä veskarikin oli noin sijoittunut! Muurikin aivan väärässä paikassa!

Aavistuksen kärjistäen virheiden kyttääminen ja ketjuttaminen menee suurin piirtein pelaajan syntymään saakka. Jos tuokaan ei olisi 22 vuotta sitten syntynyt, ei olisi ollut aiheuttamassa ”negatiivisella peliasennollaan” vapaapotkua...

Entäpä sitten, jos erotuomarilta jää viheltämättä vaikka jalkapyyhkäisy MM-lätkän alkusarjan (!) ottelussa. Sitä seuranneessa tilanteessa puolustavan joukkueen pelaajat peruuttavat suurin piirtein ahterinsa veskarin syliin, minkä jälkeen yläpesä soi.

”Tuomarilla lirahti housuun! Ei uskaltanut viheltää!” Siinä on erehtymättömän valmentajan ”analyysi” tilanteesta.

Pitkään jo miettinyt, miksi kukaan tolkuissaan oleva ihminen ryhtyy minkään pelin erotuomariksi. Palkkana on kunnianloukkaustasoa hipova... en nyt viitsi sanoa mikä ... ihmisiltä, joista monet eivät kestäisi yhtään ainutta julkista arviointia omista tekemisistään.

Tällä viittaa ns. suureen yleisöön, jota edustaa someen kokoontunut väestö. Se ei ole ihan pieni joukko.

Voi olla iän tuomaa hempeyttä ja hapertuneisuutta, mutta kiekkoliigan finaalin suorastaan hirmuinen tuomarikämmi aiheutti Pohjois-Hakalahdessa sekä sympatiaa että empatiaa ison virheen tehnyttä Mikko Kaukokaria kohtaan.

Salaliittoteoriat tietysti elävät omaa elämäänsä, mutta oikeasti Kaukokari varmasti teki mielestään oikean ratkaisun. Puhalsi Kärppien Aleksi Heponiemelle 2+2 minuuttia korkeasta mailasta. Ratkaisu oli totaalisen väärä ja asiallisesti maksoi Kärpille mestaruuden, vaikka HPK:n ja Markus Nenosen toki piti vielä maali tehdä.

Kärppien organisaatioille, päävalmentaja Mikko Mannerille ennen kaikkea, isot krediitit hirmuisen epäoikeudenmukaisuuden nielemisestä.

Mikko Kaukokarille taas voimia selvitä mokasta, joka ei valitettavasti unohdu. Kohtalon julmaa ivaa, että sellainen sattuu seitsemännen finaalin jatkoajalla. Marraskuun kaamokseen samanlainen olisi unohtunut. Tämä ei.

Valitettavan usein sen sijaan unohtuu, että me muutkin teemme virheitä. Jokainen uusi päivä tarjoaa niille loistavan mahdollisuuden.

Pitkään jo miettinyt, miksi kukaan tolkuissaan oleva ihminen ryhtyy minkään pelin erotuomariksi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »