Paikallisuutiset

Lukihäiriö ei ole esteenä koulumenestykselle – Kokkolalainen ylioppilas Lotta Liedes tähtää politiikan tutkijaksi

Kokkolan suomalaisen lukion yhteislyseon uusi ylioppilasLotta Liedes on sekä innokas opiskelija että aktiivinen politiikassa. Hän on aiemmin toiminut Kokkolan nuorisovaltuustossa ja nyt kolmen vuoden ajan Suomen Nuorisovaltuuston Liiton piirivastaavana.

Tärkeimpänä tavoitteenaan hän pitää nuorten aktivointia, jotta he kiinnostuisivat politiikasta. Uudella ylioppilaalla on myös ajatuksia siitä, kuinka maksuton toinen aste voisi toteutua parhaiten käytännössä.

– Maksuttoman asteen ei tarvitsisi toteutua sellaisenaan kuin sitä on esitetty. Tietokoneita voi lainata koululta panttia vastaan tai ostaa yhteiseksi kaverin kanssa. Kokkolan kirjasto voisi laajentaa valikoimaa niin, että yksittäisten kurssien oppikirjoja voisi lainata kurssin ajaksi, jolloin kallista kirjaa ei tarvitsisi ostaa, luettelee Liedes.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteensäkuusi ainetta ylioppilastutkinnossa kirjoittaneella Lotta Liedeksellä on aikoinaan todettu vaikea lukihäiriö. Hyvänä oppijana hän kuitenkin kirjoitti laudaturin yhteiskuntaopista, ja loisti lukiossa muissakin reaaliaineissa.

Lukio on antanut eväät itsenäiseen työskentelyyn ja yhteistyöhön sekä muita kunnioittavaan käytökseen. Lotta Liedes ylioppilas

– Minulla on hyvä muisti. Opettelen ulkoa kokonaisia lauseita kirjasta, ja kirjoitan ne lähes samanlaisina kokeeseen, Liedes avaa.

Ylioppilaskirjoituksissa on mahdollista saada kahden tunnin lisäaika. Uudella ylioppilaalla on kuitenkin kehitysidea lukihäiriöisten koesuorituksen parantamiseen, sillä hän ei itse hyötynyt lisäajasta.

– Kokeessa tulisi antaa lisäpisteitä lisäajan sijaan. En itse tarvinnut annettua lisäaikaa missään ylioppilaskokeessa. Kielet tuottavat minulle ehkä eniten vaikeuksia, sillä niissä pitää hallita niin laajoja kokonaisuuksia. Lisäpisteet auttaisivat paremmin saamaan hyvän arvosanan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmistunut vuosikurssi koki lukiossa suuria muutoksia. Uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön vuonna 2016 ja nyt ylioppilaskirjoitukset olivat ensimmäistä kertaa kokonaan sähköiset. Liedes kiittääkin lukion opettajiaan tuesta muutosten keskellä. Hän kuitenkin kritisoi yhtä asiaa sähköisissä kirjoituksissa.

– Sähköisessä kokeessa painotetaan enemmän tietoteknistä osaamista kuin kokeen sisällön tuntemista. Se tarvitsisi kehittämistä.

RehtoriRaimo Lammi Kokkolan suomalaisen lukion Kokkolan yhteislyseon toimipaikasta toteaa, että viime vuosien muutokset lukio-opinnoissa ovat vaikuttaneet lukiolaisten opiskelutapoihin. Lukiolaiset käyttävät paljon aikaa opiskeluun ja tekevät suunnitelmia jo opintojen alkuvaiheessa. Jatkossa ylioppilasarvosanat painottuvat matemaattis-luonnontieteellisesti korkeakoulujen yhteishaussa.

– Oppilaat pyrkivät heti alussa parempiin arvosanoihin. Se on nähtävissä kurssivalinnoissa ja opintojen suunnittelussa, kun oppilas tietää pakollisten kurssien jälkeen, mitä aineita jättää pois ja mitä valikoi jatko-opintoja ajatellen, Lammi listaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Lotta Liedes suunnitteli opintojaan jo lukiossa. Nyt hän valmistautuu politiikan tutkimuksen pääsykokeisiin Tampereen yliopistoon, jonne hän hakee opiskelemaan myös historiaa. Tavoitteena Liedeksellä on päästä opiskelemaan syksyllä. Tämä kevät on viimeinen mahdollisuus hakea yhteispistevalinnalla, mutta se ei hermostuta ylioppilasta.

– Koen kuuluvani niihin ihmisiin, jotka näyttävät osaamisensa parhaiten pääsykokeella.

Liedes kuitenkin kokee, että lukio on ollut suorin reitti päästä opiskelemaan yliopistoon. Hyvien arvosanojen lisäksi lukiosta on jäänyt ylioppilaalle käteen paljon muutakin.

– Lukio on antanut eväät itsenäiseen työskentelyyn ja yhteistyöhön sekä muita kunnioittavaan käytökseen. Olemme oppineet päivittämään uutta tietoa vanhan tilalle johtuen osittain niistä muutoksista, joita on ollut lukio-opinnoissa, hän toteaa lopuksi.

Tässä ovat kevään 2019 uudet ylioppilaat – Katso lista valmistuneista

Kuka?

Lotta Liedes

18-vuotias kokkolalainen ylioppilas.

Suoritti äidinkielen, pitkän englannin, matematiikan ja kolmen reaalin ylioppilaskokeet.

Voitti helmikuussa Suomen Lions Clubin puhetaitokilpailun.

Haaveilee tohtorin tutkinnosta valtio-opista tai kansainvälisestä politiikasta myöhemmällä iällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä