torstai 16.7.2020 | 07:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Juha Savela: Tintan tantan tallallei – kun Leijonat voitti kiekkokultaa, koko Suomi meni sekaisin

Su 26.5.2019 klo 14:58 | päivitetty su 23:54

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kiekkoleijonat rakensivat vertaansa vailla olevan satutarinan tämän kevään MM-kisoissa. Ihmekös tuo, kun päähenkilöinä olivat lastenkirjallisuudesta tutut Mörkö, Jörö-Jukka ja olihan siellä alkuvaiheissa Kaapokin.

Nyt kaikki tiedämme, että keväinen kiekkosatu sai onnellisen lopun. Se oli kultainen ja yllättävyydessään yli kaikkien odotusten. Ei tällaista tarinaa olisi kukaan osannut vielä kolme viikkoa sitten kirjoittaa.

Juuri tässä piilee yksi urheilun hienoimmista piirteistä. Kun pistät kaiken likoon ja uskot asiaasi, voit voittaa jotain suurta.

Joukkueen tie suomalaisten sydämiin aukesi tällä viikolla, kun Mörkö (Marko Anttila) alkoi lyödä kiekkoa Ruotsin ja Venäjän maaliin. Mutta kuka uskoi, että sama tahti jatkuisi myös loppuottelussa, jossa joukkueen kippari otti ja teki kaksi ratkaisevan tärkeää maalia. Enempää ei voi vaatia.

Syntyipä siinä sivussa kesän nettihittikin: ”Löikö Mörkö sisään?” Todellakin ja loi myös korvamadon.

Ja nyt taitaa koko Suomi olla ihan tintan tantan tallallei.

Alkusoinnut puolestaan ehti kisojen alkupuolella viritellä maalintekoon innokas Kaapo (Kakko). Kun näin kävi, päävalmentaja Jukka Jalosenkaan ei tarvinnut jörönä vastailla median kysymyksiin puuttuvista NHL-pelaajista.

Sitä paitsi joukkue pelasi siihen malliin, että useamman pelaajan status saattaa kesän aikana muuttua liigapelaajasta NHL-pelaajaksi.

Jäällä oli sankareita kaikki – ihan jokainen.

Sanomattakin on selvää, että Suomen joukkue ylitti kaikki odotukset. Leijonat näytti kerta toisensa perään, mitä uhrautuvalla toisen eteen pelaamisella voi saada aikaan.

Kiitos kuuluu koko joukkueelle ja tietenkin myös valmennukselle, joka loi pelisysteemin, jolla kurottiin umpeen taitoero muihin joukkueisiin. Kun pelataan paras yhdestä -ottelusarjoja, kaikki on mahdollista ja helpommin saavutettavissa kuin pitkissä ottelusarjoissa. MM-kisaformaatin mahdollisuuden Suomi käytti kiitettävästi hyväkseen.

Eihän Suomen pitänyt voittaa puolivälierässä Ruotsia, eikä varsinkaan välierässä Venäjää. Suomi voitti ja hoiti loppuottelussa toistamiseen Kanadan. Leijonat on näiden MM-kisojen suuri voittaja.

Se oli temppujen temppu!

Sellaiset kisat. Vastassa oli monta kovaa taalaliigojen tähtisikermää, mutta hyvänä voittajana tuli maaliin pieni ja sisukas Suomi.

Aika velikultia.

Kolumnia muokattu sunnuntaina kello 23.54.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »