Paikallisuutiset

Karavaanarien kausipaikoista on pulaa, mutta entistä useampi viettää liikkuvaa lomaa – Kalajoelle kaivattaisiin matkaparkkia pikayöpymiseen

KannuslainenPäivi Nikka hankki miehensä kanssa asuntoauton viime kesänä.

– Taksiyrittäjän on helppo lähteä tällaisella lomalle heti kun on pieni vapaahetki. Ei tarvitse varata mökkiä, hän perustelee.

Hankinta ei silti ollut mitenkään itsestään selvä:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olimme ennen rekkaihmisiä ja ajattelimme, ettei meistä koskaan tule karavaanareita, kun ne ovat tien tukkoja! Nikka nauraa.

Kausipaikat ovat nyt kapasiteetin ylärajalla, kun vierailijoillekin pitää olla tilaa. Risto Apuli aluepäällikköCamping Hiekkasärkät

Helppous vei kuitenkin voiton. Päivi Nikka toteaa yöpymisen olevan myös edullisempaa asuntoautossa kuin mökissä tai hotellissa. Isoa investointia kompensoidaan vuokraamalla autoa muillekin.

Kovin kauas yrittäjäperhe ei ehdi autolla lähteä, vaan matkat suuntautuvat lähiseuduille, kuten viime viikolla Kalajoen Hiekkasärkille.

Karavaanareissa on meneillään sukupolvenvaihdos, kertoo SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Olli Rusi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Harrastajien keski-ikä on pitkään noussut, mutta nyt se on lähtenyt laskemaan. Mukaan tulee alle nelikymppisiä perheitä. Isot ikäluokat taas ovat jäämässä pois.

Samalla muuttuu harrastamisen luonne, sillä nuorempi väki on liikkuvampaa kuin varttuneemmat, jotka mielellään asettuvat vaunuineen kausipaikalle. Rusi kertoo, että viime vuoden lopulla tehtiin iso mielikuvatutkimus, jonka mukaan liikkuva harrastamisen tapa on lisääntynyt.

– Meidän jäsenkunnastamme 20–25 prosenttia on paikallaan viihtyviä. Kausipaikkoja ei ole ollut niin paljon kuin olisi tarvittu, mutta liikkuvien matkailijoiden määrä on nyt kasvussa.

Tähän viittaa sekin, että matkailuautojen myynti on ollut pitkään kasvussa ja -vaunujen taas laskussa. Kausipaikka-asuntoina tyypillisempiä ovat matkailuvaunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Caravan-matkailu ei näytä hiipuvan, päinvastoin: tämän vuoden tammi-toukokuussa matkailuajoneuvojen myynti kasvoi 13,6 prosenttia. Kasvu tuli nimenomaan matkailuautoista, joissa lisäystä tuli peräti 19 prosenttia vaunukaupan hiljetessä.

Suomen matkailuajoneuvoista vielä enemmistö on perävaunuja, mutta niiden osuus on ollut jatkuvasti laskussa. Matkailuvaunuja on rekisterissä noin 67 000 ja -autoja 55 000.

Kausipaikkojen kysyntä ylittää kuitenkin yleisesti tarjonnan leirintäalueilla. Camping Hiekkasärkkien 124 kausipaikkaa ovat täynnä, ja helteisen viime kesän jälkeen niihin kertyi pitkä jono. AluepäällikköRisto Apuli kertoo, ettei kausipaikkoja ole taloudellisesti järkevää lisätä, koska lyhytaikaisessa käytössä paikoista saa paremman tuoton.

– Olemme laskeneet, että kausipaikat ovat nyt kapasiteetin ylärajalla, kun vierailijoillekin pitää olla tilaa.

Hiekkasärkillä on caravan-alue myös Tapion Tuvalla, mutta siellä kausipaikkoja on vain reilut kymmenen.

60-paikkaisella Kokkolan Campingilla kausipaikkoja on alle kymmenen.

– Jokainen tavallinen caravan-paikka tuo heinäkuussa rahaa enemmän kuin yksikään kausipaikka, kertoo yrittäjäErkki Ahtiainen.

Sievin Maasydänjärven reilusta 200 sähköpaikasta noin puolet on kausipaikkoja. Sielläkin kysyntää olisi enemmän, mutta tilaa halutaan jättää myös viikonloppukävijöille.

Suomen Leirintäalueyhdistys ry:n toiminnanjohtajaAntti Saukkonen toteaa, ettei kausipaikkojen määrä leirintäalueilla ole koskaan ollut kovin suuri.

– Leirintäalueet on suunnattu pääsääntöisesti kiertäville matkustajille, ja kysyntä on yleensä suurempaa sillä puolella. Kausipaikkojen tarjonta on tyypillistä karavaanareiden omilla alueilla.

Tällainen alue on muun muassa Himangan Sautinkari, jonka toimintaa pyörittää SF-Caravan Sautinkari ry. Alueen 250 auto- ja vaunupaikasta vajaat 90 on kausipaikkoja.

– Se on ihan sopiva määrä. Sosiaalitilojen kapasiteetti rajoittaa kausipaikkojen määrää, vaikka tilaakin olisi, kertoo puheenjohtajaJuha Välimäki.

FAKTA

Leirintämatkailu

Suomen suosituin kesämatkailumuoto.

62 % leirintämatkailijoista yöpyy matkailuajoneuvossa.

Leirintämatkailija käyttää paikkakunnalla rahaa n. 96 euroa / vrk.

Huhtikuussa 2019 leirintäalueiden yöpymisvuorokaudet kasvoivat 18,3 % viime vuoden huhtikuusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä