maanantai 13.7.2020 | 08:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Ylivieskassa vieraillut Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen Suomen MM-kullasta: "Kiekkobuumin hyödyntäminen vaatii kaikilta seuroilta töitä, mutta se vaatii myös yhteiskunnallista miettimistä. Monessa paikassa harrastajamäärän kasvun suurin este on se, ettei ole harjoitusolosuhteita."

Jarno Herranen
Pe 7.6.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

YLIVIESKA

Suomen jääkiekkomaajoukkue järjesti pari viikkoa sitten jymy-yllätyksen, kun "nimetön" joukkue voitti maailmanmestaruuden. Leijonien 25 pelaajasta peräti 12 tuli kotoisesta Liigasta.

Torstaina Ylivieskassa vieraillut Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen uskoo mestaruuden näkyvän suomalaisessa jääkiekossa monella tavalla.

– Ensinnäkin uskoisin sen näkyvän junioripuolen harrastajamäärissä. Lisäksi kiinnostus Liigaa kohtaan nousee kahdella tavalla. Tarkoitan sekä yhteistyökumppaneita että pelaajia, jotka miettivät uransa jatkoa. Liiga on varmasti mukana vaihtoehdoissa, kun pelaajat miettivät, mikä on hänelle paras ponnahduslauta urallaan eteenpäin, Virkkunen sanoo.

Monet muut maat rymistelivät MM-kaukaloissa nimekkäillä joukkueilla, mutta Leijonilla oli jalkeilla lähes täysin Euroopasta kasattu joukkue.

– Leijonien menestys osoitti, kuinka hyvätasoisia pelaajia Liigan kärkipelaajat ovat. Liigapelaajia oli toistakymmentä, joten se on aika iso otanta. Mestaruus oli Liigan kannalta huippusuoritus, Virkkunen toteaa.

Leijonien suurimmaksi kulttipelaajaksi nousi Ruotsin, Venäjän ja Kanadan verkkoon tärkeitä maaleja tehnyt Marko "Mörkö" Anttila. Suomessa onkin meneillään melkoinen mörkö-buumi. Kuinka kauan hypetystä riittää?

– En tiedä, sillä onhan Jutiakin kuunneltu jo aika kauan ja vieläkin "mennään eteenpäin". Luulen, että mörkö-buumi jatkuu vielä pitkään. Hienoa, että tuollainenkin tarina tuli, Virkkunen naurahtaa.

Vuosi 2019 on ollut suomalaiselle jääkiekolle melkoista paraatimarssia. MM-kultaa on tullut miehissä ja alle 20-vuotiaissa. Naisissakin mestaruutta juhlittiin toistakymmentä minuuttia, kunnes Suomen jatkoaikamaali hylättiin videotarkistuksen jälkeen.

Miesten, naisten ja nuorten menestys varmasti ruokkii lajin pariin uusia harrastajia, mutta kasvu luo myös ongelmia.

– Uskon menestyksen näkyvän myös poikajunioripuolella, mutta eniten meillä on potentiaalia ja tekemistä naiskiekon ja erityisesti tyttökiekon kehittämisessä ja harrastajamäärien lisäämisessä.

– Kiekkobuumin hyödyntäminen vaatii kaikilta seuroilta töitä, mutta se vaatii myös yhteiskunnallista miettimistä. Monessa paikassa harrastajamäärän kasvun suurin este on se, ettei ole harjoitusolosuhteita, Virkkunen sanoo.

Palataan vielä Bratislavaan ja Leijonien mestaruuteen.

Kun katsoo mestarijoukkueen kokoonpanoa pari viikkoa kisojen päättymisen jälkeen, on useampi liigapelaaja jo solminut NHL-sopimuksen. Kultaleijonien Kärppäpelaajista Pohjois-Amerikkaan on lähdössä varmuudella maalivahti Veini Vehviläinen.

– Tällä hetkellä tilanne taitaa olla se, että 15 uutta suomalaispelaajaa on tehnyt NHL-sopimuksen kevään ja kesän aikana. Se kertoo suomalaisen jääkiekon arvostuksesta, ja meidän on syytä olla ylpeitä, jos meiltä pääsee pelaajia sinne. Veinillekin sanoin, että Kärpät on seurana ylpeä hänen NHL-sopimuksestaan, Virkkunen selvittää.

Kärpät siis joutuu hankkimaan uuden maalivahdin.

– Joukkueen rakentaminen on ihan hyvällä mallilla. Tiedettiin, että NHL-sopimuksia tulee ja Veininkin tilanne oli ennakoitavissa. Lähtökohtaisesti meillä on hakusessa yksi maalivahti ja yksi hyökkääjä. Jospa saisimme jo ensi viikolla kerrottua hyökkäyspään sopimusuutisia, Virkkunen selvittää.

Kärpät aloitti tällä viikolla joukkueharjoittelun ja kaukalossa painetaan lujaa vielä parin viikon ajan.

– Sitten joukkue jää lomalle ja elokuun alussa joukkue kokoontuu jälleen yhteen. Toivottavasti meillä on siinä vaiheessa kaikki mahdolliset paikat kasattuna, jotta pääsemme heti aloittamaan täydellä joukkueella valmistautumisen uuteen kauteen, Virkkunen toteaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »